Policisti v svojih uniformah protestirajo pred vladnim poslopjem. Foto: BoBo
Policisti v svojih uniformah protestirajo pred vladnim poslopjem. Foto: BoBo

Poslanska skupina SDS-a zahteva sklic nujne seje odbora DZ-ja, na kateri bi obravnavali dejavnosti za izboljšanje stanja za delo policije. Med predlaganimi sklepi je predlog vladi, da brez nepotrebnega odlašanja pospešeno nadaljuje pogajanja za reševanje stavkovnih zahtev s sindikatoma policistov.

Težke besede policistov predsedniku vlade

Okoli 3.000 policistov se je zbralo na glasnem shodu pred vladno palačo, a jih kljub pozivom predstavniki vlade niso prišli pogledat, je poročala novinarka TV Slovenija Tea Šavor. Policisti so v spremstvu glasnih žvižgov piščalk vladi izročili album fotografij, s katerim so jim v akciji "Tudi mi smo sindikat" podporo izrazili zaposleni v policiji in na ministrstvu za delo. Stavka policistov pa bo tudi tema razširjenega vrha koalicije, ki se bo sešel v nedeljo.

Policisti želijo s protestnim shodom pokazati na svojo odločenost in enotnost v prizadevanjih za izpolnitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade, je pred shodom povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Med njimi sta tudi 35-odstotno zvišanje plač in izplačilo presežnih ur. Policisti zahtevajo tudi delovno zaščito in opremo, ki bo omogočala varno delo.

Med branjem zavez, ki so jim jih obljubile prejšnje vlade, je predsednik PSS-ja dejal: "Ni nas sram nositi uniforme, sram pa nas je, ko pogledamo plačilne liste." Poziv predsednika SPS-ja Zorana Petroviča pa je bil namenjen vladi: "Vlade naj ne bo strah, dokler smo tukaj, strah naj jo bo, ko nas ne bo več."

Bruselj ima dovolj
Ker policistov pred vladno palačo ni sprejel noben predstavnik vlade, so se odpravili pred DZ. Tam jih je sprejel Brglez in po srečanju opozoril, da spora ni mogoče rešiti niti na ulici niti prek medijev, "ampak predvsem na ta način, da se obe strani usedeta, spoštljivo pogovorita in vidita tisto, kar je v danih okvirih mogoče narediti". "Dani okviri pa seveda predpostavljajo tudi vse tisto, kar so prejšnje vlade v imenu te države naredile," je dejal.

Uroševič je pojasnil, da so Brglezu predstavili težave, s katerimi se srečujejo predvsem na ravni pogajalskega procesa z vladno pogajalsko skupino. Po njegovih besedah je Brglez razumel, kje so težave, in je dal tudi obljubo, da bo storil vse, kar je z njegovega položaja mogoče storiti, da se vrnejo v pogajanja.

Po njegovih napovedih bodo pri stavkovnih zahtevah vztrajali, saj niso dobili nobenega odgovora, da s čimer koli pretiravajo ali da bi želeli uveljaviti nekaj, kar jim sploh ne pripada oziroma še ni bilo dogovorjeno. Dodal je, da so z Evropske komisije dobili dopis, v katerem pojasnjujejo, da s svojo avtoriteto ne morejo poseči v reševanje teh zadev, menijo pa, da so šle stvari predaleč.

Vseeno prišli v uniformah
Policisti so na shod prišli v uniformah in se tako uprli tudi depeši Generalne policijske uprave, v kateri policiste obveščajo, da nošenje policijske uniforme pri izvajanju sindikalnih dejavnosti ni dovoljeno brez soglasja predstojnika ali ministra. Oba policijska sindikata menita, da je depeša nepravilna in namenjena oviranju stavkovnih dejavnosti.

Po shodu so se na nošenje uniform med shodom odzvali tudi v vodstvu policije in znova pojasnili, da smejo policisti nositi uniformo na delu, na poti na delo oziroma z dela in na svečanih dogodkih, ki so povezani z delom ali promocijo policije, pojasnjujejo na policiji.

Zato bodo vodstvo policijskih sindikatov ponovno opozorili, da gre pri nošenju uniforme na današnjem protestnem shodu za nespoštovanje zakonodaje in zlorabo sindikalnega boja.

Ministrice ni bilo
Shoda se ni udeležila ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, čeprav je med celotno stavko izražala podporo stavkajočim policistom. Ministrica namreč meni, da bi bila njena udeležba neprimerna in zloraba shoda v politične namene.

Predsednik vlade je ob tem napovedal, da bo vlada dokončna izhodišča za pogajanja s policisti pripravila v tem tednu, ni pa znano, ali bo vlada o tem odločala že na današnji seji.

Poslanska skupina SDS-a zahteva sklic nujne seje odbora DZ-ja, na kateri bi obravnavali dejavnosti za izboljšanje stanja za delo policije. Med predlaganimi sklepi je predlog vladi, da brez nepotrebnega odlašanja pospešeno nadaljuje pogajanja za reševanje stavkovnih zahtev s sindikatoma policistov.

Težke besede policistov predsedniku vlade