Z Generalne policijske uprave so sporočili, da so postopki za odpis opreme v policiji jasni in je, če policist opozori na neustreznost določene opreme, treba ravnati v skladu z navodili. Foto: BoBo
Z Generalne policijske uprave so sporočili, da so postopki za odpis opreme v policiji jasni in je, če policist opozori na neustreznost določene opreme, treba ravnati v skladu z navodili. Foto: BoBo
Policija
Policijski sindikati obljubljajo, da bodo izločeno opremo predstavili tudi javnosti. Foto: BoBo
Policisti izločajo zastarelo opremo

V policijskih sindikatih namreč zdaj izločajo nevarno in dotrajano opreme in sredstva, ki jih za delo vseeno uporabljajo, ker zanje nimajo nadomestil. Med njimi so tudi vozila, izločeno opremo pa naj bi predstavili tudi javnosti.
Konec je zgolj opozarjanja na to, da je policijska oprema iztrošena in velikokrat celo nevarna, pravi sindikalist Zoran Petrovič. "Zdaj na programu niso več samo slike, ampak bomo opremo tudi izločali. Ne nazadnje je to tudi prav."

Policiste so pozvali, naj v enotah skupaj s sindikalnimi zaupniki in regionalnimi predstavniki pregledajo stanje materialno-tehničnih sredstev, ki jih neposredno uporabljajo pri svojem delu in ki bi kakor koli lahko vplivala na njihovo zdravje in varnost, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc.
Na primer: neprimerne rokavice za opravljanje varnostnih pregledov ali pa pretečen rok uporabnosti neprebojnih jopičev, plinskih razpršil. Vsa ta neprimerna sredstva naj v enotah fotografirajo in jih skupaj s serijsko številko pošljejo na stavkovni odbor, policiste pozivajo v sindikatu.

GPU: Izločanje opreme je stvar formalnih pravil
Z Generalne policijske uprave so sporočili, da so postopki za odpis opreme v policiji jasni in je, če policist opozori na neustreznost določene opreme, treba ravnati v skladu z navodili.

To pomeni, da vodja enot prek skrbnikov premoženja ugotovi, ali je oprema res neuporabna ali pokvarjena. Če je popravilo mogoče, jo je treba posredovati v popravilo. Če pa popravilo ni več mogoče ali strokovna služba oceni, da ni smotrno, opremo v skladu s postopki izloči iz uporabe in materialnega knjigovodstva. Enako kot za vso opremo velja tudi za vozila, pri čemer se lahko tehnična brezhibnost preverja le v skladu z zakonodajo, so navedli.

Dodali so, da so policisti sicer dolžni pred začetkom dela preveriti ustreznost opreme in pravočasno opozoriti na pomanjkljivost. Vodje pa morajo zagotoviti, da se naloge zagotovijo z ustrezno prerazporeditvijo opreme oziroma drugačno obliko dela glede na vrsto naloge.

"Sicer pa v policiji v primeru potreb tudi prerazporejamo posamezno opremo ali si jo po potrebi tudi izposodimo od kake druge institucije, zato delo zaradi tega ne bo ovirano," so še zagotovili.

Fank: Zahteve policistov legitimne
Da je sicer res veliko opreme stare in komajda uporabne, a da do tako množičnega izločanja, kot ga napovedujejo sindikati, ne more priti, je pred dnevi dejal tudi generalni direktor policije Marjan Fank.

Po njegovem mnenju so sicer zahteve policistov legitimne, pričakovanja finančnega ministrstva, da denar poiščejo znotraj sredstev za opremo, pa nesprejemljiva.

Cerar s pooblaščeno pogajalsko skupino
Tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je poudarila, da proračun ministrstva za notranje zadeve (MNZ) ni namenjen zavezam preteklih vlad, saj svoja sredstva potrebujejo za nemoteno delo policije. Spomnila je na odločitev vlade, da se stavkovne zahteve rešujejo v okviru dodatnih proračunskih sredstev, za katera morajo pridobiti soglasje finančnega ministrstva. Toda to ni dalo soglasja niti k izhodiščnemu predlogu MNZ-ja, zato so tudi prekinili pogajanja s policisti, je pojasnila ministrica, ki se je o tem danes pogovarjala tudi s Cerarjem.

Premier Miro Cerar se je danes namreč sešel s skupino, pooblaščeno za pogajanja s policijskima sindikatoma, ki ga je seznanila z dozdajšnjimi dejavnostmi in nadaljevanjem dela pri pripravi pogajalskih stališč.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po sestanku povedal, da so pretehtali možnosti nadaljevanja in približevanja v pogajanjih.

Policisti izločajo zastarelo opremo