Od vlade in premierja Mira Cerarja policisti pričakujejo predstavitev rešitev težav. Če odziva ne bo, vodstvi sindikatov napovedujeta dodatne zaostritve. Foto: BoBo
Od vlade in premierja Mira Cerarja policisti pričakujejo predstavitev rešitev težav. Če odziva ne bo, vodstvi sindikatov napovedujeta dodatne zaostritve. Foto: BoBo
Policija, uniforma, našitek
Predsednika policijskih sindikatov sta komentirala neodzivnost vlade glede stavke policistov in napovedala nadaljevanje stavkovnih dejavnosti. Foto: BoBo
Pogajanja med vlado in policisti še vedno prekinjena

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je poudaril, da se predsednik vlade Miro Cerar še vedno izogiba jasnemu odgovoru, kaj je s stavkovnimi zahtevami in ali bo spoštoval dogovorjeno in obljubljeno - to je ureditev statusa in plačil za opravljeno delo.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič pa je opozoril na dotrajano policijsko opremo in dejal, da bi moralo njeno izločanje potekati že nekaj časa. Ne glede na to pa so zdaj pozvali policiste, da sami preverijo ustreznost opreme.

Ob tem je spomnil, da je temeljna dolžnost delodajalca - vlade, da zagotavlja takšno opremo in delovna sredstva, ki bodo omogočala varno in učinkovito delo.

Tri četrtine jopičev neprimerne
V ponedeljek je bil na eni izmed policijskih postaj po njegovih besedah opravljen skrben pregled ustreznosti zaščitnih jopičev in čelad. Ponovil je zgovoren podatek, da je od 31 zaščitnih jopičev kar 23 izločenih kot neprimernih, za uporabo jih je ostalo le osem, je dejal in dodal, da je podobna slika tudi v drugih policijskih enotah. "To kaže na to, koliko in v kolikšnem obsegu se je vlagalo v varnost pri izvajanju nalog," je dejal.

Z izločanjem dotrajane in neustrezne opreme policisti po navedbah sindikalistov želijo pokazati dejansko stanje pri opremi, pa tudi, da del krivde nosijo sami policisti. "S takšno opremo so policisti ob tem, da so včasih tudi zanemarjali svojo lastno varnost, zagotavljali enega najvišjih standardov varnosti v evropskem prostoru in svetu," je poudaril Petrovič. Kot je dodal, bo morda omenjeni ukrep ob dolgotrajnem izvajanju prisilil vlado, da razpiše in izvede postopke za dobavo opreme in ureditev statusa zaposlenih v policiji.

Za vsak primer je policijski stavkovni odbor po Uroševičevih besedah izdelal temeljit načrt stavkovnih dejavnosti. "En del teh dejavnosti se že izvaja in bojimo se, da bodo policisti bosi in peš prihajali na interventne dogodke, če bomo stavko temeljito izvedli do konca," opozarja Uroševič.

Dokončna izhodišča vlade v pogajanjih s policisti v prihodnjih dneh
Cerar pa je v odzivu na očitke predsednikov policijskih sindikatov zatrdil, da je spodbudil člane vladne pogajalske skupine, da pohitijo s pripravo dokončnih izhodišč v pogajanjih s policijskima sindikatoma.

"To bodo storili v prihodnjih dneh in potem se bodo pogajanja nadaljevala," je novinarjem zatrdil Cerar in dodal, da pogajanja s policisti potekajo.

Kot je Cerar dejal v izjavi ob robu mednarodne konference FDI Summit Slovenia 2015 v Ljubljani, njegova stališča do zahtev policijskih sindikatov ostajajo nespremenjena. Čas za stavko po njegovih besedah vsekakor ni primeren, po terorističnih napadih v Parizu si je težko predstavljati, da katera koli evropska policija stavka.

"Toda zdaj smo, kjer smo. Od policije in njenega vodstva pričakujem, da še naprej ravna profesionalno, da opravlja svoje dolžnosti, kar tudi jih. S policijo nisem bil nikoli v konfliktu, sem pa jasno povedal, da je stavka v tem trenutku neprimerna in da vodstvo sindikatov z zavajanjem lastnega članstva ne dela usluge nikomur," je dejal premier. Seveda pa se je, kot je poudaril, treba pogajati, pogajanja potekajo in treba je počakati na njihov izid.

Omejeni na ravni javnih financ
Cerar je sicer spomnil, da se je vlada s sindikati javnega sektorja že izpogajala in sprejela zavezujoča stališča. "Kljub zahtevam policijskih sindikatov je treba upoštevati omejenosti, ki jih imamo na ravni javnih financ," je opozoril.

Dodal je, da varnostni element vsekakor je pomemben in nanj bo vlada tudi pozorna, da pa ne more priti do plazu ponovnih zahtev sindikatov in novih pogajanj. Premier pričakuje, da se bodo stvari umirile in da bodo vsi začeli razmišljati v okvirih zmožnosti.

Policisti na protestni shod
Policijska sindikata s stavko, ki sta jo začela 18. novembra, zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovna in zaščitna oprema, ki jim bo omogočala varno delo.

Za četrtek ob 10. uri sta sindikata napovedala protestni shod v Ljubljani, s katerim želijo javnosti in predvsem vladi pokazati, da so enotni in odločeni vztrajati pri uveljavitvi zapisanih zavez. V ponedeljek so stavko zaostrili tako, da so začeli izločati nevarno in neuporabno opremo, ki jo vseeno uporabljajo, ker zanjo nimajo nadomestil.

Pogajanja med vlado in policisti še vedno prekinjena