Kljub izgubi enega poslanskega mesta je Virant na kongresu dejal, da je poslanska skupina dobra ekipa. Foto: BoBo
Kljub izgubi enega poslanskega mesta je Virant na kongresu dejal, da je poslanska skupina dobra ekipa. Foto: BoBo

V Sloveniji obstaja prostor za sredinsko opcijo z močnimi liberalnimi elementi, kar mi smo.

Gregor Virant, predsednik Državljanske liste
Kongres Državljanske liste
Na izrednem kongresu Državljanske liste Gregorja Viranta se je stranka preimenovala, izvolili so novo vodstvo, sprejeli nov statut in manifest. Foto: BoBo
Pogovor z Gregorjem Virantom

"Stranka je še mlada, vendar je prehodila težko pot. Nabrali smo si veliko političnih izkušenj. Naučili smo se tudi tega, da je politika svojevrstna obrt, ki jo je treba obvladati, če želiš biti v njej uspešen," je na kongresu dejal Gregor Virant.

Na izrednem kongresu Državljanske liste Gregorja Viranta se je stranka preimenovala v Državljansko listo in izvolila novo vodstvo. Znova je bil za predsednika stranke - kot edini kandidat - izvoljen Gregor Virant. Za podpredsednika so izvolili Janeza Šušteršiča in Aleksandro Markovič Predan.

Virant je prepričan, da je na naslednjih volitvah možno vse
Po izvolitvi je Virant dejal, da je glede na rezultate volitev Državljanska lista enotna. Glede prihodnosti stranke je dejal, da je njena prihodnost dobra. "Trenutne raziskave nas nič ne skrbijo, do volitev je še daleč, na naslednjih pa je možno vse," je prepričan stari in novi predsednik.

Na vprašanje ali bo vladi uspelo najdi skupni jezik s socialnimi partnerji glede vladnih ukrepov pa je dejal, da nekaj upanja za soglasje še vedno je. "Tudi če tega soglasja ne bo, vlada s temi ukrepi mora naprej. Prepričan pa sem, da se bodo nekateri ukrepi, zlasti na področju družinske politike in sociale pred sprejemanjem v DZ-ju še nekoliko ublažile, da bodo tudi širše sprejemljivi," je pojasnil.

Pri sprejemanju enotni
Stanka je soglasno sprejela tudi nov statut in manifest, v katerem so opredelili programske točke, strankine vrednote in načela. Izvolili so tudi razširjeno članstvo sveta in izvršilnega odbora. Volilnega kongresa se je udeležilo 299 članov.

Preberite tudi MMC-jev intervju z Gregorjem Virantom:
"Ne bomo se javno prepirali, tega so imeli državljani dovolj"

V uvodnem nagovoru je Virant dejal, da je vstop v politiko za stranko "pomenil žrtvovanje in izbiro težje življenjske poti izmed več možnosti". Virant je glede imena pojasnil, da so se sicer znašli pred dilemo, vendar na koncu izglasovali ime Državljanska lista.

"Umazanega perila" ne bodo prali v javnosti
Virant je še poudaril, da želijo biti korekten koalicijski partner glede spoštovanja koalicijske pogodbe, hkrati pa bodo ohranjali tudi svobodno razmišljanje in bodo vedno jasno povedali svoje mnenje in glasovali v skladu s svojim stališčem. Dodal je, da v koaliciji ne bodo "vedno enotnega mnenja, vendar umazanega perila ne bodo prali v javnosti".

Glede odnosa z opozicijo je Virant dejal, da je "politična kultura v Sloveniji žal še vedno na tako nizki ravni, da je v opoziciji, z redkimi izjemami, rušenje vlade pomembnejši cilj od prosperitete države in državljanov". "To je žalostno," je bil kritičen Virant, med svetlimi izjemami v opoziciji pa je izpostavil Boruta Pahorja.
Minister Šušteršič je o stranki dejal, da imajo zdaj odlično možnost, da gredo naprej in si povrnejo ugled, ki so ga po njegovem mnenju že imeli in ga znova lahko pridobijo.

DLGV ustanovljen oktobra lani
Državljanska lista Gregorja Viranta je bila sicer ustanovljena mesec in pol pred lanskimi predčasnimi državnozborskimi volitvami, na ustanovnem kongresu stranke pa je bil Virant izvoljen za predsednika, Janez Šušteršič pa za podpredsednika.

Javnomnenjske raziskave so na začetku listi napovedovale lepo prihodnost, na koncu pa je podpora nekoliko padla in stranka je v parlamentu zasedla osem poslanskih sedežev. V nadaljevanju je zavrnila sodelovanje z relativnim zmagovalcem volitev Zoranom Jankovićem in vstopila v koalicijo s strankami SDS, SLS, DeSUS in NSi.

V začetku aprila je Lista Virant ostala brez poslanca Ivana Vogrina. Zaradi dolgov, ki naj bi jih ustvarilo njegovo podjetje so ga namreč pozvali k odstopu, Vogrin pa je stopil med samostojne poslance.

V Sloveniji obstaja prostor za sredinsko opcijo z močnimi liberalnimi elementi, kar mi smo.

Gregor Virant, predsednik Državljanske liste
Pogovor z Gregorjem Virantom