Shodi v podporo Janši so potekali pred 11 okrožnimi sodišči, tudi pred koprskim. Foto: BoBo
Shodi v podporo Janši so potekali pred 11 okrožnimi sodišči, tudi pred koprskim. Foto: BoBo
Odbor 2014 s shodi nad 11 sodišč

Kot po navadi so protestniki shod začeli z obhodom okoli sodne palače, ko pa so prišli pred njo, jih je razburilo, da je varnostna služba s trakom zaprla vhod v stavbo. Kljub temu so nadaljevali program, govorniki pa so nekaj besed namenili tudi okoli desetim Janševim nasprotnikom, zbranim na drugi strani ceste.

Aleš Primc iz Odbora 2014 je tako razložil, da zbrani nasprotniki potrjujejo, da je sodstvo komunistično, saj so protestniki iz nasprotnega tabora s seboj prinesli jugoslovanske zastave.

Primc je tudi omenil nedeljski incident, ko je mimoidoči vanje vrgel predmet, ki se je razletel, najbrž granitno kocko, in ga označil za grob napad na zagovornike človekovih pravic.

Protestniki so se tudi obregnili ob kandidaturo nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča za pravosodnega ministra. Jelka Godec je dejala, da je narobe svet, ko se za pravosodnega ministra predlaga prav on, navzoči pa so te besede pospremili z žvižgi.

Poslanec SDS-a Tomaž Lisec pa ne verjame, da bodo politični zaporniki izpuščeni, saj bo pravosodni minister Klemenčič, kar Lisec označuje za "nagrado za zvestobo silam kontinuitete".

50 protestnikov Kopru
Pred koprskim sodiščem pa se je zbralo nekaj več kot 50 mirnih protestnikov, ki so ob skandiranju gesel, kot sta "svoboda Janši" in "svoboda Krkoviču", med drugim zahtevali, da predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša zagotovi vsaj videz nepristranskosti in se umakne iz postopka odločanja v primeru prvaka SDS-a.

Zvonko Černač je med drugim opozoril, da je minilo že skoraj 80 dni, odkar "je bila nezakonito odvzeta prostost Janezu Janši". "Ta sodba ni izšla leta 1958, ta sodba tudi ni izšla v osemdesetih letih, tudi ne leta '88, v totalitarnem režimu. Izšla je leta 2013, v času, ko je Slovenija del evropske družine demokratičnih držav," je spomnil Černač. Opozoril je, da kaj takega niti v osemdesetih letih ne bi bilo mogoče. Ko so Janšo takrat zaprli, je dodal, "so se vsaj potrudili za dokaze".

100 protestnikov Kranju
Pred Okrožnim sodiščem v Kranju se je zbralo okoli sto ljudi. Svoja stališča so izrazili s transparenti z napisi, kot so "Slovenci plemeniti vstopimo v korak, da osvobodimo Janšo in slovensko čast" ter "Fašisti, komunisti - kučanisti do Slovencev ste eni in isti".

Med vidnimi člani SDS-a so zbrane nagovorili Andreja Valič Zver, Vasko Simoniti in Branko Grims, ki je izpostavil, da so evropske institucije Slovenijo v zadnjem letu vsaj dvakrat uradno opozorile, da slovensko pravosodje ne sodi v skladu z normami in standardi, ki veljajo v EU-ju. Zaradi tega po Grimsovem mnenju postaja slovensko pravosodje temeljna slovenska razvojna težava.

Protestni shodi pred kranjskim, krškim in koprskim okrožnim sodiščem; foto: Goran Rovan in Bobo

Odbor 2014 s shodi nad 11 sodišč