Pred sodiščem se je zbralo okoli 1000 ljudi, ki so zahtevali lustracijo v pravosodju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pred sodiščem se je zbralo okoli 1000 ljudi, ki so zahtevali lustracijo v pravosodju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tisoč udeležencev protestnega shoda Odbora 2014

Protestniki so obkrožili stavbo vrhovnega sodišča v Ljubljani in opravili trikratni obhod okoli nje, medtem pa vzklikali "za svobodo, za resnico, za pravico, za Slovenijo". Zbrani, ki jih je pozdravil vodja Odbora 2014 Aleš Primc, so zapeli slovensko in evropsko himno ter poslušali nagovore vidnejših gostov.

Na shod so prišli s slovenskimi zastavami ter številnimi transparenti. Z njimi so izražali prepričanje, da slovensko pravosodje krši človekove pravice in da je med žrtvami tudi predsednik SDS-a Janez Janša. Spomnili so na strokovna mnenja nekaterih slovenskih pravnikov, kot so Ivan Bele, Matevž Krivic, Lovro Šturm in Klemen Jaklič, da so v sodbi v zadevi Patria številne nepravilnosti ter kršitve človekovih pravic. Predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo so pozivali, naj odstopi. Prepričani so, da je v pravosodju potrebna lustracija in da ima Milan Kučan prevelik vpliv.

Med udeleženci shoda so bili tudi David Tasić, ki je protestnikom dejal, da so "edino upanje, da ogenj svobode ne bo ugasnil", podpredsednika SDS-a Zvone Černač in Alenka Jeraj ter nekateri strankini poslanci, med njimi Jože Tanko, Eva Irgl, Franc Breznik in Branko Grims. Irgl je pred poslopjem DZ-ja dejala bi moral pravosodni sistem delovati neodvisno od politike ter slediti samo resnici in iskanju pravice.

Černač pa je dejal, da je Slovenijo treba postaviti na nove, zdrave temelje, osnovni pogoj za to pa je po njegovih besedah povrnitev zaupanja. To naj bi se zgodilo, ko bo vnovič vzpostavljena pravičnost v naši družbi. "Tudi letos smo mednarodni dan človekovih pravic žal pričakali s številnimi primeri sodb, ki niso pravične. Prvič v zgodovini države pa smo dan pričakali z edinim političnim zapornikom v osrčju EU-ja," je še dejal množici.

Govorci so bili sicer kritični tudi do varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, ki se po njihovem mnenju ne zavzema za človekove pravice vseh.

"Kučan s četico, mi z bataljonom"
1.000 shodnikov se je se odpravilo še pred poslopje RTV-ja in DZ-ja, nato pa se vrnili pred sodišče, kjer protestirajo vsak dan. Shod so končali na Prešernovem trgu, ustavili pa so se tudi pred magistratom. Spomnili so, da je Kučan prišel na magistrat s "četico" podpornikov Zorana Jankovića, oni pa so zdaj prišli z bataljonom. Odbor 2014 sicer trdi, da se je zbralo 4.000 ljudi.

"Janši kršene temeljne svoboščine"
S shodom so želeli opozoriti na nujnost obstoja pravne in demokratične države. Mednarodni dan človekovih pravic, ki ga zaznamujemo na današnji dan ob obletnici sprejetja splošne deklaracije o človekovih pravicah, je po navedbah organizatorjev shoda zaznamovan z dejstvom, da mineva že 174. dan, odkar je Janša "po krivici zaprt in s čimer so njemu in njegovi družini sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine".


Tisoč udeležencev protestnega shoda Odbora 2014