Mariborski mestni oblasti so poleg tez zahtevami predali tudi slastno pečeno hobotonico z zelenjavo. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mariborski mestni oblasti so poleg tez zahtevami predali tudi slastno pečeno hobotonico z zelenjavo. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

"Maribor je s strani ekstremistov vseh barv, ki ne priznavajo demokratičnih pridobitev naše mlade države, potisnjen v proteste z nasiljem, uničevanjem tako skupnih dobrin kot privatne lastnine."

Franc Kangler v svojem brezplačniku
Protest proti Kanglerju
Propagandna tiskovina ima na naslovnici Kanglerjev portret in napis "gotof je", a prostora za kritiko župana v njej ni. Foto: BoBo
Protestna Facebook skupina Franc Kangler naj odstopi
Člani Povezovalnega odbora za boljši Maribor, ki zastopa več kot 33.000 članov Facebook skupine Franc Kangler naj odstopi so mestnim oblastnikom predali svoje zahteve. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Kanglerju predali pet tez
Svečke za mariborske pripornike
Zadnje opozorilo za Kanglerja

Antropologinja Vesna V. Godina je v imenu Povezovalnega odbora za boljši Maribor mariborskemu podžupanu Milanu Miklu prenesla teze podpornikov skupine na Facebooku, ki zahteva takojšnji odstop župana Franca Kanglerja in razpustitev mestnega sveta.

Poleg Godine se je pred mariborsko mestno hišo zbralo še nekaj drugih podpornikov omenjene skupine na družbenem omrežju Facebook, ki so na pladnju prinesli še vročo hobotnico s krompirjem in zelenjavo.

Godina je zahteve najprej prebrala zbranim novinarjem in nekaterim drugim občanom ter pojasnila, da teze prenaša kot izvoljena predstavnica Povezovalnega odbora za boljši Maribor, ki zastopa več kot 33.000 članov omenjene skupine.

Njena navzočnost ob tem dogodku pa je zmotila nekatere prisotne, ki so poudarili, da je pač ni bilo videti na protestnih shodih. Godina jim je odgovorila, da je imela v času protestov razpisana predavanja.

Kangler mora odstopiti, mestni svet se mora razpustiti

Prvi dve tezi, ki jih je predala Godina, se glasita, da mora Kangler uradno nemudoma odstopiti kot župan in da se mora mestni svet nemudoma (samo)razpustiti.

Tretja teza zahteva, da se Kangler odpove mandatu državnega svetnika, četrta zahteva takojšnjo izključitev vseh radarjev do dokončne odločitve pristojnih organov o ničnosti pogodbe. Pod tezo 5 pa člani FB-skupine zahtevajo, da se morajo vse zaposlitve in prezaposlitve v javnih podjetjih in občinski upravi MO Maribor od 1. decembra 2012 razveljaviti. Teze so potrdili v anketi FB-skupine.

Podžupan Milan Mikl je medtem ponovno dejal, da se sam in večina svetnikov nikakor ne oklepajo svojih položajev, ampak želijo s svojim vztrajanjem le dobro občini. Če bi se mestni svet takoj razpustil, kot to zahtevajo protestniki, bi v mestu nastopilo brezvladje, je dejal in dodal, da v tem primeru ne bi mogli priti do veljavnega proračuna.

Po Miklovih besedah bi s tem ogrozili črpanje evropskih sredstev, od katerega so odvisni številni projekti v mestu. Doslej je sicer v 45-članskem mestnem svetu odstopne izjave podalo 7 svetnikov, da bi svet odstopil, pa bi moralo odstopiti vsaj 23 svetnikov.

Kangler s subverzivnim pamfletom
Medtem je 46.000 gospodinjstev v Mariboru in Dupleku prejelo 16-stranski brezplačnik, ki hvali Kanglerjev lik in delo, poroča Dnevnik. Naslovnica je zavajajoča, saj na njej na veliko piše Gotof je s Kanglerjevo fotografijo v prepoznavni črno-beli tehniki. A vsebina je do Kanglerja vse prej kot kritična. Pamflet namreč zgolj hvali njega in njegovo listo.

"Za mesto sem vedno skrbel kot dober gospodar," Kangler prepričuje bralce in se čudi, od kod "toliko hudobije in podtikanja", da se mu je nabralo že več kot deset kriminalističnih kazenskih ovadb.

Krivec zarote zoper njega naj bi bila "rdeča opozicija", pa tudi časnik Večer. Kangler omenja tudi izjave predsednika vlade Janeza Janše, ki je v intervjuju za tednik Reporter dejal, da "imamo v Ljubljani mnogo hujši primer župana". A večji del pamfleta predstavlja nizanje infrastrukturnih projektov, ki naj bi bili po zaslugi odhajajočega župana "gotofi": Ljudski vrt, Pohorska vzpenjača, lutkovno gledališče, Trg Leona Štuklja, zavetišče za živali, Vetrinjski dvor ...

Med zaključenimi projekti je naveden tudi tisti, ki, kot piše Dnevnik, še zdaleč ni sklenjen. Gre za javno-zasebni projekt celovite nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa, v okviru katerega so bili po Mariboru postavljeni radarji.

"Projekt ni bil dovolj premišljeno izpeljan. S tem se strinjam in sprejemam vso politično odgovornost," pravi v pamfletu Kangler, ki se sprašuje, kako naprej. "Verjetno bo najbolje, da mesto skupaj z Nigradom prevzame ta projekt in ga postopoma uvaja," razkriva Kangler, ki napoveduje selitev radarskih naprav in celo morebitno povišanje dovoljene hitrosti na nekaterih cestnih odsekih.

Obvezni dalajlama
Objavljene so tudi fotografije Kanglerjevega srečanja z dalajlamo in z Nobelovimi nagrajenci za mir ter Janezom Drnovškom, Kangler pa se pohvali tudi s tem, da se je februarja lani v Pragi srečal z Vaclavom Havlom.

Na zadnji strani je objavljena še poslovilna predpraznična poslanica. "Maribor je s strani ekstremistov vseh barv, ki ne priznavajo demokratičnih pridobitev naše mlade države, potisnjen v proteste z nasiljem, uničevanjem tako skupnih dobrin kot privatne lastnine," je prepričan mariborski župan.

Tiskovina je sklenjena z naslednjo izjavo: "Prihajajo torej božični in novoletni prazniki, spoštovane moje občanke in občani, volilke in volilci, naj Vam bo moje darilo k tem praznikom, da z 31. 12. 2012 zaključujem svoj županski mandat z željo, da mesto Maribor dobi župana, kot si ga bo izbralo."

Ni še jasno, kdo je naročil, financiral in natisnil ta pamflet. V njem ni namreč o tem zapisana niti beseda. Iz županovega kabineta so za Dnevnik sporočili, da Mestna občina Maribor tega projekta ni financirala. Financirala naj bi ga Županova lista, ki je denar zbrala z dotacijami. Tisk v nakladi 50.000 izvodov je stal 4.223 evrov, razpošiljanje s Pošto Slovenije pa 3.662 evrov, je za Dnevnik dejal mestni svetnik Boštjan Viher. Tiskovino so oblikovali sami, objavljene fotografije pa so, kot se je izrazil, "njihove".

SD proti aktu sistematizacije delovnih mest
Oglasili so se tudi mariborski Socialni demokrati. Skrbi jih nov akt o sistematizaciji delovnih mest v Mestni občini Maribor, ki naj bi ga po njihovih informacijah župan še pred svojim končnim odstopom 31. decembra 2012 podpisal, s čimer naj bi "večjemu številu zaposlenih za določen čas omogočil zaposlitev za nedoločen čas, del kritičnih in njemu nelojalnih zaposlenih pa odpustil iz poslovnih razlogov".

Mariborski SD zato poziva "vse pristojne institucije na čelu s Komisijo za preprečevanje korupcije, da natančno preučijo vse kadrovske odločitve župana od najave odstopa do njegovega dokončnega odstopa". Novo sistematizacijo delovnih mest SD razume kot nezakonito, saj po njihovih besedah grobo krši pravice zaposlenih in sindikata. Po zakonu morajo biti namreč odločitve, ki vplivajo na položaj zaposlenih, posredovane v mnenje in usklajevanje sindikatu v razumnem roku, kar je ena od bistvenih pravic javnih uslužbencev in reprezentativnih sindikatov, opozarjajo v SD-ju.

V SD-ju napovedujejo, da bodo morebitne kadrovske poteze izpodbijali z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi.

Foto: Rene Gomolj

"Maribor je s strani ekstremistov vseh barv, ki ne priznavajo demokratičnih pridobitev naše mlade države, potisnjen v proteste z nasiljem, uničevanjem tako skupnih dobrin kot privatne lastnine."

Franc Kangler v svojem brezplačniku
Kanglerju predali pet tez
Svečke za mariborske pripornike
Zadnje opozorilo za Kanglerja