Podporniki, ki so se zbrali v podporo družini ne morejo razumeti, da imamo takšno pravno državo, ki lahko proda hišo za tako majhen znesek. Foto: BoBo
Podporniki, ki so se zbrali v podporo družini ne morejo razumeti, da imamo takšno pravno državo, ki lahko proda hišo za tako majhen znesek. Foto: BoBo
Vaskrsić
Bojan Vaskrsić je zagotavljal, da se iz hiše ne bo izselil, vendar pa ob prihodu izvršiteljev ni imel druge izbire. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
So deložacije lahko tudi donosne?
Družina se je mirno izselila
Vaskrsićevi morali zapustiti hišo
Deložacija družine Vaskrsić

S policije so po koncu protestov dejali, da so uporabili najmilejša prisilna sredstva in pridržali 18 ljudi. Vseh 18 so že izpustili, izrekli so jim tudi globe.
Razmere v Litiji so se sicer umirile, hiša je izpraznjena, na vratih pa že nova ključavnica. Vaskrsić je dejal, da bo nocoj ostal na parceli zraven hiše, otroci pa so preskrbljeni in že pri sorodnikih. Za zdaj še ne vedo, kje bodo našli novo streho nad glavo, računajo pa na pomoč in odziv litijske občine.

Ker so se po mnenju protestnikov policisti obnašali neprimerno, zahtevajo odstop notranjega ministra Vinka Gorenaka, je za TV Slovenija poročala Nuša Baranja.

Vaskrsić je zatrdil, da bo hišo branil, če ne drugače pa s pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Podporniki, ki so se zbrali v podporo družini pa med drugim ne morejo razumeti, da imamo takšno pravno državo, ki lahko proda hišo za tako majhen znesek.

Družina je hišo zapustila mirno. Izvršitelj Boris Letnar je prišel kmalu po napovedani 9. uri, pri tem pa so ga spremljali policija in dva selitvena kombija. Na vhodu hiše je izvršitelja poleg pripadnikov gibanja 15o pričakal Zoran Vaskrsić in jim povedal, da je hiša izpraznjena in da jo zapušča tudi sam.

Deložacijo spremljalo okoli 30 domačinov in podpornikov
Vaskrsić se je nato umaknil, vendar pa so na vhodu ostali člani gibanja 15o. Policist jih je pozval, naj se umaknejo. Ker tega niso želeli storiti, je poklical okrepitve. Prišlo je dodatnih 15 policistov, ki so člane gibanja enega po enega prisilno pospremili do policijskega kombija. Pri tem je bilo tudi nekaj prerivanja, kjer so se nekateri udeleženci lažje poškodovali.

Takoj za tem so v hišo poleg izvršitelja in policije vstopili delavci in iz nje odnesli še nekaj stvari, ki so v njej ostale, nato pa je izvršitelj hišo zapečatil.

Deložacijo je sicer spremljalo kakšnih 30 domačinov in podpornikov družine Vaskrsić in prav toliko novinarjev, fotografov in tehnikov.

Kršiteljem bo izrečena globa
Gibanje 15o zahteva takojšnjo izpustitev vseh aktivistov in aktivistk, ki jih je policija pridržala ob protestu proti deložaciji. Prav tako zahtevajo takojšen moratorij na vse deložacije.

Iz gibanja so še sporočili, da je policija "nasilno pridržala vse, ki so se solidarnostno zbrali na dvorišču družine Vaskrsić, da bi opozorili na še eno epizodo razlaščanja ljudi in zahtevali, da se začnejo postopki za spremembo zakonodaje in sodne prakse, ki sta v tej družbi izključno na strani bogatejših in tistih, ki imajo družbeno moč".

S PU-ja Ljubljana pa so glede pridržanja sporočili, da je policija ukrepala v skladu z danimi pooblastili. "Zaradi neupoštevanja zakonitih odredb pooblaščenih uradnih oseb in zaradi zagotavljanja izvrševanja nalog je policija uporabila najmilejša prisilna sredstva," so zapisali in še dodali, da je bilo pridržanih 18 oseb, kršiteljem pa bo izrečena tudi globa.

Na protestu dejal, da bo v hiši tudi umrl, če bo treba
Vaskrsićeve besede ob sredinem protestu pred državnim zborom so med drugim bile, da bo v hiši tudi umrl, če bo to potrebno. Na protestu ga je podprlo nekaj deset ljudi, podpira pa ga tudi Gibanje 15o.

Predstavniki Gibanja 15o so o poskusu deložacije družine v sporočilu za javnost zapisali, da ne gre le za solidarnost z družino Vaskrsić, temveč za skupni boj mnogih med nami pred organiziranim razlaščanjem. Kot menijo, se kaj takega kmalu lahko zgodi vsakomur, ki zaradi kakršnega koli razloga ne plača minornega zneska za storitev javnega podjetja.

Spomnimo ...
Vaskrsić je bil ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija dolžan 124 evrov. Isti dan, ko je izvedel za prodajo hiše, je dolg poravnal, s čimer je podjetje Vodovod-Kanalizacija tudi urgentno umaknilo izterjavo. Na litijskem sodišču so prav tako izdali sklep, da je izvršba ustavljena. A sodnica je ustavila le izterjavo dolga, ne pa tudi nadaljnje prodaje hiše novemu lastniku.

Vlada se bo sicer na podlagi primera Vaskrsić odločila za morebitne spremembe zakonodaje, vrhovno sodišče pa je odredilo službeni nadzor glede izvršilnih postopkov in dražbe nepremičnin v primeru Vaskrsića.

So deložacije lahko tudi donosne?
Družina se je mirno izselila
Vaskrsićevi morali zapustiti hišo
Deložacija družine Vaskrsić