Minister za pravosodje sicer v poročilu po Logarjevih besedah ni ugotavljal nepravilnosti v konkretni zadevi Vaskrsić, saj morebitnih kršitev ne morejo ugotavljati na ministrstvu. Foto: MMC RTV SLO
Minister za pravosodje sicer v poročilu po Logarjevih besedah ni ugotavljal nepravilnosti v konkretni zadevi Vaskrsić, saj morebitnih kršitev ne morejo ugotavljati na ministrstvu. Foto: MMC RTV SLO

Premier Janez Janša je namreč ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču naročil, naj do današnje seje vlade pripravi poročilo o primeru Zorana Vaskrsića, ki mu je sodišče zaradi dolga v višini 124 evrov prodalo hišo. Vlada je tako na današnji seji obravnavala poročilo o zadevi Vaskrsič in tudi podobnih dogodkih iz sodne prakse, je po seji vlade pojasnil direktor vladnega urada za komuniciranje Anže Logar.

Predpise bodo preučili zlasti z vidika sorazmernosti
Vlada je pravosodnemu ministrstvu naložila, naj v 30 dneh celovito preuči določbe predpisov glede neomejenosti upnika pri izbiri izvršilnih sredstev in glede določitve minimalnega praga denarne terjatve za nepremičninsko izvršbo. Predpise bodo preučili zlasti z vidika sorazmernosti posega v lastninsko pravico, ob upoštevanju dejstva, da je treba zagotoviti plačilno disciplino.

Glede na poročilo, ki ga bo pripravilo ministrstvo, pa se bo vlada odločila za morebitne spremembe sistemske zakonodaje, je pojasnil Logar.

Nadzor ne bo zajemal pravilnosti uporabe procesne in materialne zakonodaje
Minister za pravosodje sicer v poročilu po Logarjevih besedah ni ugotavljal nepravilnosti v konkretni zadevi Vaskrsić, saj morebitnih kršitev ne morejo ugotavljati na ministrstvu. Je pa Pličanič izpostavil, da je sodišče v tem primeru vztrajalo, da se opravi izvršba nepremičnin kljub predlogu dolžnika, da se opravi odvzem sredstev na njegovem računu. Razprava je tako danes potekala o tem, da bi moral biti odvzem nepremičnin zadnji v vrsti ukrepov in ne takojšnji, je še pojasnil Logar.

Vlada je sicer danes tudi pozdravila odločbo vrhovnega sodišča, ki je odredilo službeni nadzor glede izvršilnih postopkov in dražbe nepremičnin v primeru Vaskrsića, odredila službeni nadzor. Nadzor ne bo zajemal pravilnosti uporabe procesne in materialne zakonodaje.