Ivan Gale je aprila na TV Slovenija spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda pri nabavi zaščitne opreme. Na začetku avgusta pa je ovadil direktorja zavoda Tonija Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki mu je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT. Foto: BoBo
Ivan Gale je aprila na TV Slovenija spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda pri nabavi zaščitne opreme. Na začetku avgusta pa je ovadil direktorja zavoda Tonija Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki mu je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT. Foto: BoBo

Žvižgač Ivan Gale, ki je aprila na Televiziji Slovenija javno spregovoril o nepravilnostih, ki naj bi se dogajale ob nabavah zaščitne opreme na zavodu za blagovne rezerve, je, sodeč po njegovi objavi na družbenem omrežju Facebook, ostal brez zaposlitve. Najbolj znani žvižgač v Sloveniji je s svojimi sledilci danes delil zgolj kratek zapis "Brezposeln".

Sorodna novica Žvižgaču Ivanu Galetu grozi izredna odpoved z delovnega mesta

Kot smo že poročali, je bil Gale pred dvema tednoma poklican k direktorju zavoda za blagovne rezerve Tomiju Rumfu na zagovor pred izredno odpovedjo zaposlitve.

Med drugim naj bi mu očitali sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavah zaščitne medicinske opreme in neustrezno komunikacijo z mediji. Na zagovor zaradi sumov domnevnih nepravilnosti pa sta bila poklicana tudi nekdanji direktor zavoda Anton Zakrajšek in njegov namestnik Alojz Černe.

Na zavodu za blagovne rezerve so tedaj potrdili, da so na podlagi ugotovljenih dejstev iz revizije preteklih aktivnosti zavoda uvedli postopek zoper tri zaposlene na zavodu, katerih imen zaradi varstva pravic udeleženih oseb niso razkrili. Dodali so še, da so njihove pristojne službe v navzočnosti odvetniške družbe opravile postopek zagovora treh zaposlenih. "Postopki, ki so v teku, nikakor niso povezani z javnim delovanjem posameznikov in javnim razkrivanjem posameznih primerov v okviru nabav medicinske in zaščitne opreme," so poudarili.

Gale zavrnil obtožbe vodstva

Na dogajanje glede postopka izredne odpovedi pa se je tedaj odzval tudi Gale in za Televizijo Slovenija obtožbe zavrnil kot popolnoma neutemeljene. Ob morebitni izredni odpovedi pa napovedal sodno pot. Kot je razkril, je bil najkonkretnejši očitek ponareditev poslovne listine za "neko naročilnico, izdano v sredini aprila". Šlo naj bi za posel logističnih storitev za medicinske ventilatorje Bellavista, ki jih je dobavilo Gorenje.

Opozicija: Prevladala bo resnica

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB ter Jože Damjan so v skupni izjavi za javnost zapisali, da so novico o izdaji odločbe o prekinitvi delovnega razmerja Ivanu Galetu "prejeli z žalostjo".

"Čeprav smo soočeni s poplavo kadrovskih čistk, kršitev zakonov in celo Ustave ter drugih samovoljnih zlorab aktualne oblasti, pa ta primer izstopa ne le s skrajnostjo, ampak tudi s povsem neprikritim namenom maščevanja državnemu uradniku, ki je postavil javni interes pred zasebni interes tistih, ki so zlorabili zaupana pooblastila," so zapisali v opoziciji in dodali, da Ivanu Galetu izražajo podporo in solidarnost. "Resnica bo prevladala in velika krivica odpravljena," so ob tem prepričani podpisniki izjave.

V izjavi za javnost je izraženo tudi prepričanje, da želi aktualna oblast prek "eksemplaričnega maščevanja" ustrahovati tudi druge. Ob tem so napovedali novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije z določili EU-direktiv, katerih namen je jasno in nedvoumno zaščititi pravice in varnost t. i. žvižgačev tako pred zlorabami od korporativnih interesov kot pred zlorabami od interesov vsakokratne oblasti. "Če pravic žvižgačev ne zaščitimo, bo odžvižgalo pravni državi in demokraciji v naši državi," so še opozorili.