Prijatelj na imuniteto, po Gantarjevih besedah, ne more računati. Foto: EPA
Prijatelj na imuniteto, po Gantarjevih besedah, ne more računati. Foto: EPA
Gantar: Tak poslanec v DZ ne sodi

"Mislim, da je to zelo nečastno dejanje, da gospod Jelinčič v svojo lastno prakso, ki jo je očitno uporabil, in o tem se je večkrat šušljalo, poskuša razširiti in vplesti vse poslance in poslanke v državnem zboru," je za TV Slovenija dejal Gantar. Dodaja, da imajo poslanci pravico glasovati za določeno rešitev, kakor so prepričani, da je prav, in da se pri tem dogajajo določena lobiranja, da pa za to ne pričakujejo nagrad oziroma uslug.

Afera nedvomno meče temno luč na slovensko politiko in tudi parlament, saj naj bi med prisluškovanjem Srečku Prijatelju kriminalisti prišli na sled tudi domnevnemu dogovarjanju med ministrom za kmetijstvo Milanom Pogačnikom in predsednikom Slovenske nacionalne stranke Zmagom Jelinčičem. Pogačnik je v sredo zato že dostopil. Po mnenju predsednika državnega zbora Pavla Gantrja pa bi moral odstopiti tudi poslanec, ki je obdolžen za kazniva dejanja korupcije, je za TV Dnevnik poročala novinarak Alenka Pogačnik.


Dejstvo, da je poslanec priprt in da se je razkrilo nečedno trgovanje s poslanskimi glasovi, zagotovo ni dobro za ugled parlamenta, je pa dobro za pravno državo, pravi predsednik državnega zbora Pavel Gantar. "Kajti pokazalo se je, da smo pred pravom enaki tudi poslanci in da tudi za njih ne veljajo nobene olajšave."

Prijatelj se je že v predkazenskem postopku skliceval na poslansko imuniteto, vendar možnosti, da bi mu jo državni zbor podelil, praktično ni. Gantar poudarja, da "imuniteta ne velja za predkazenski postopek, tako da je bilo to sklicevanje irelevantno, in tudi če bi se v priporu skliceval na imuniteto, se je treba zavedati, da ta ne velja, ker je kazen, ki mu je očitana, več kot 5 let zapora, hkrati pa je bil ujet tudi pri samem dejanju, tako da s tega vidika ni mogoče uporabiti imunitete."

Državni zbor bo, ko bo Prijatelj v priporu, deloval brez enega poslanca, kar ni nič nenavadnega, pravi Gantar, saj vedno kdo manjka. V primeru odstopa pa ga bo nadomestil nadomestni poslanec. Hkrati pa prvi mož državnega zbora meni, da bi moral Prijatelj "odstopiti v trenutku, ko bo vložen obdolžilni predlog oziroma obtožnica".

Gantar: Tak poslanec v DZ ne sodi