Peter Gašperšič išče podporo pred napovedano interpelacijo. Foto: BoBo
Peter Gašperšič išče podporo pred napovedano interpelacijo. Foto: BoBo
Usoda ministra Gašperšiča je še vedno negotova

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je pogovore pri poslancih DeSUS-a zapustil optimistično, saj je dobil občutek, da so poslanci z odgovori zadovoljni, in pogovor označil za zelo konstruktivnega in izčrpnega. Poslancem je med drugim zagotovil, da "na projektu drugega tira intenzivno delajo".

Prav nič dobrih občutkov glede podpore ministru pa po sestanku ni imel vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša: "Največkrat je bila izgovorjena besedna zveza "po vesti". V tem trenutku še ne vem, kakšna bo odločitev poslanske skupine oz. posameznikov v skupini."

"Delam po svoji vesti, vem, za kaj se trudim"
Poleg dveh SMC-jevih poslancev Tilna Božiča in Marka Ferluge, ki sta po torkovem pogovoru napovedala, da bosta glasovala po svoji vesti oz. presoji, utegnejo torej po lastni presoji na skorajšnji interpelaciji glasovati tudi nekateri poslanci DeSUS-a. Minister Gašperšič odgovarja, da "načeloma vsi poslanci glasujejo po svoji vesti". "Glejte, jaz delam - tudi po svoji vesti -, vem, za kaj se trudim, in če kdo misli, da to ni dovolj, se seveda lahko tudi odloči, da me ne podpore. Bo poiskal drugega in upal morda, da bo imel več sreče z naslednikom," je dodal v pogovoru z Natašo Mulec za Radio Slovenija.

Zanika morebitne dogovore s primorskimi poslanci
Odločno je sicer zavrnil namige, da se je pogodil s primorskimi poslanci in jim v zameno za podporo obljubil, da se predor Markovec izvzame iz vinjetnega sistema. Kot je pojasnil, se na ministrstvu že od odprtja hitre ceste in predora Markovec soočajo s pobudami, da najdejo rešitev za sprostitev obalne ceste z namenom razvoja turizma.

Spomnil je na idejo o lokalnih vinjetah, ki pa je po njegovih besedah lahko bolj tvegana. Rešitev, ki jo zdaj preučujejo, pa bi lahko po pričakovanjih imela glede tega nevtralen učinek, je še pojasnil.

V DeSUS-u bodo dokončno odločitev sicer sprejeli v torek, ko bo znano tudi, kako bodo ravnali v SD-ju, saj bo minister Gašperšič na očitke iz interpelacije odgovarjal njihovim poslancem. Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je sicer v torek opozorila, da bi glasovanje za interpelacijo predstavljalo kršitev koalicijske pogodbe.

Usoda ministra Gašperšiča je še vedno negotova