SV se je za zdaj okrepil s šestimi e-motorji. Foto: X Ministrstvo za obrambo RS
SV se je za zdaj okrepil s šestimi e-motorji. Foto: X Ministrstvo za obrambo RS
Željko Kralj. Foto: X Ministrstvo za obrambo RS
Željko Kralj. Foto: X Ministrstvo za obrambo RS

Po besedah generalnega direktorja direktorata za logistiko Željka Kralja obrambno ministrstvo v zadnjem letu intenzivno vlaga v nacionalne razvojne projekte, česar cilj je slovenskim podjetjem pomagati razviti različne produkte, namenjene vojaški in tudi civilni uporabi, ter jim pri tem pomagati pridobiti tudi potrebne reference.

Podjetju STRiX eMotors, ki je bilo izbrano na javnem razpisu, so tako v zadnjem letu pomagali razvijati električni vojaški motor hard enduro, posebej prilagojen potrebam vojske. Po besedah direktorja podjetja Saša Emina gre za motor, ki mu trenutno v svetu ni podobnega. Ima električni pogonski sklop, ki mu zagotavlja tiho delovanje in dober navor, baterija pa mu z enim polnjenjem omogoča domet do 100 kilometrov.

Na motorju so nameščeni različni nosilci, na katere je mogoče namestiti orožje in strelivo, dober pregled ponoči mu omogočajo posebne IR-luči. Z njim je mogoče voziti tudi po snegu, za kar so v podjetju razvili posebne sani. Uporaben bo tudi v civilne namene, saj je homologiziran in ga je mogoče registrirati.

Ministrstvo je za potrebe SV za zdaj kupilo šest motorjev in štiri sani, za kar je skupaj odštelo nekaj manj kot 175.000 evrov brez davka na dodano vrednost. "Nadaljnje dobave bodo odvisne od potreb, pri čemer imamo s proizvajalcem dogovor, da bo cena za SV bistveno nižja, kot bo cena motorjev na trgu," je povedal Kralj.

Izdelati želijo 10.000 e-motorjev letno

Motor je pri SV trenutno v fazi testiranja, v podjetju pa se po Eminovih besedah pripravljajo tudi njegovo serijsko proizvodnjo. Računajo, da bi lahko letno izdelali do 10.000 motorjev, za kar bodo potrebovali vsaj 70 zaposlenih.

Foto: X Ministrstvo za obrambo RS
Foto: X Ministrstvo za obrambo RS

Ministrstvo namerava motor, za katerega naj bi se po Kraljevih besedah že zanimali tudi Norveška in Nizozemska vojska, skupaj z nekaterimi drugimi produkti predstaviti na mednarodni obrambni razstavi Eurosatory v Parizu, ki se začne v ponedeljek.

V SV motorje od februarja testirajo pripadniki enote za specialno delovanje. Po besedah njenega poveljnika Matije Jazbeca so izkušnje z njimi zelo dobro. "Pojavljajo se še kakšne vrzeli, ki pa jih sproti rešujemo s podjetjem," je povedal. Motor je po njegovih besedah uporaben predvsem za specialno delovanje, med drugim za specialno izvidništvo, ki zahteva hiter, tih in prikrit premik do objekta.

Glavaš in Brieger. Foto: X Ministrstvo za obrambo
Glavaš in Brieger. Foto: X Ministrstvo za obrambo

Glavaš in Brieger o krepitvi vojaških zmogljivosti EU-ja

Načelnik generalštaba slovenske vojske, generalpodpolkovnik Robert Glavaš, in predsedujoči vojaškemu odboru EU-ja general Robert Brieger, ki je na obisku v Sloveniji, sta spregovorila o evropskih ambicijah za krepitev varnostno-obrambnih zmogljivosti. Po napovedih bo EU kmalu zmožen še hitrejšega odziva na morebitne neposredne grožnje.

Ob sodobnih vojaških izzivih tudi EU razvija obrambno in varnostno politiko, je v izjavi za novinarje v uvodu spomnil Glavaš in pojasnil, da bodo v nadaljevanju obiska generalu Briegerju predstavili novo brigado vojaškega letalstva in zračne obrambe v Cerkljah ob Krki ter nov projekt v tamkajšnji vojašnici.

Kot je dodal Glavaš, sta se z Briegerjem pogovarjala o evropskih ambicijah za krepitev lastnih varnostno-obrambnih zmogljivosti ter o varnostnih razmerah in političnih situacijah v regiji Zahodnega Balkana.

General Robert Brieger. Foto: X Ministrstvo za obrambo
General Robert Brieger. Foto: X Ministrstvo za obrambo

Brieger: Slovenski prispevek je cenjen

"Slovenski prispevek k misijam in operacijam v okviru skupne varnostne in obrambne politike EU-ja je zelo cenjen," je povedal Brieger, ki verjame, da obstaja splošno zavedanje o zahtevnih časih, ki bolj kot doslej zahtevajo zaupanja vredno usklajevanje. "Razmere na Zahodnem Balkanu so mirne, a krhke," je dodal.

"Predvidevamo, da bo razvoj dogodkov na bojišču v Ukrajini zahteven. Blaginja EU-ja je ogrožena zaradi pomorske varnosti v evropski soseščini. Stari konflikti na Bližnjem vzhodu so se ponovno razplamteli. Stanje v Sahelu v Afriki je postalo zelo zapleteno zaradi močnega pritiska Kitajske in Rusije. Vse to dogajanje terja našo pozornost in žal jo terja hkrati," je ocenil Brieger.

Po njegovih napovedih bo na začetku leta 2025 zmožnost evropskih sil za hitro razmestitev izboljšala odziv EU-ja na neposredne grožnje. "Skupno 5000 evropskih vojakov bo tako zmožnih odziva na vsako nastalo krizo z različnimi scenariji," je pojasnil Brieger.

General Brieger je obiskal Ljubljano. Foto: X Ministrstvo za obrambo
General Brieger je obiskal Ljubljano. Foto: X Ministrstvo za obrambo

Brieger: Povečati je treba obrambne proračune

Menil je še, da je bila ruska agresija na Ukrajino za evropske narode nekakšna budnica za dvig obrambnih proračunov, pa tudi za krepitev sodelovanja s ciljem vzpostaviti verodostojno evropsko obrambno držo.

"Obrambni sektor smo desetletja zanemarjali. Imeli smo veliko odličnih rezultatov na račun t. i. mirovne dividende, toda zdaj je treba sredstva za obrambo in varnost dvigniti ter jih porabiti pametneje, hitreje in v iskanju evropskih rešitev," je povedal Brieger.

General Brieger je predsedujoči najvišjemu vojaškemu organu v Svetu EU-ja. Vodi vse vojaške dejavnosti Unije, zlasti načrtovanje in izvajanje vojaških misij in operacij v okviru skupne varnostne in obrambne politike ter razvoj vojaških zmogljivosti. Poleg tega opravlja funkcijo vojaškega svetovalca visokemu predstavniku Unije za zunanjo in varnostno politiko.