Henrik Gjerkeš je kot prioritete izpostavil uspešno črpanje evropskih sredstev, vzpostavitev odličnega odnosa z župani in pripravo predloga pokrajinske zakonodaje. Foto: DZ
Henrik Gjerkeš je kot prioritete izpostavil uspešno črpanje evropskih sredstev, vzpostavitev odličnega odnosa z župani in pripravo predloga pokrajinske zakonodaje. Foto: DZ
Zaslišanje Henrika Gjerkeša
Zaslišanje Gjerkeša je bilo zaradi zasedanja DZ-ja za več ur prekinjeno. Foto: DZ
Gjerkeš pred parlamentarnim odborom

Matični odbor je z 10 glasovi za in petimi proti podprl kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Henrika Gjerkeša.

Poslanci bodo o njegovem imenovanju odločali v četrtek.

Henrik Gjerkeš je na zaslišanju pred odborom za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki se je začelo zjutraj, a je bilo zaradi zasedanja DZ-ja po dveh urah do večera prekinjeno, kot ključne izpostavil uspešno črpanje evropskih sredstev, vzpostavitev odličnega sodelovanja z župani ter pripravo predloga pokrajinske zakonodaje.

Kandidat za ministra za lokalno samoupravo je dejal, da ga je povabilo h kandidaturi presenetilo, a se je po temeljitem premisleku odločil, da bo poskusil. Pojasnil je, da je v življenju opravil kar nekaj zahtevnih nalog, ob pedagoškem in znanstvenem delu pa je sodeloval tudi pri različnih projektih trajnostnega regionalnega razvoja, predvsem na področju energetike in obnovljivih virov energije. Priznal je, da bo moral še marsikaj preučiti in se tudi poučiti, da bo izoblikoval nekatera stališča na področju službe vlade za lokalno samoupravo. Razlike v regionalni razvitosti so po njegovem mnenju precej velike, razlog za to pa je tudi velika razdrobljenost države na občine. Nadaljnje drobljenje občin ni smiselno, je dejal, je pa smiselno povezovanje občin skozi oblikovanje skupnih občinskih uprav in projektno sodelovanje.

Slovenija je po Gjerkeševem mnenju še vedno precej centralizirana država, zato je treba nadaljevati proces decentralizacije, denar pa mora pri tem slediti nalogam. Glede usmeritve strateškega sveta za od tri do osem pokrajin pa je dejal, da tudi sam poudarja, da je ključno, da ima Slovenija manj večjih pokrajin, prenos pristojnosti z države na pokrajine pa mora potekati postopoma.

Kot kaže, Gjerkešu zadostna podpora
Kandidat za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj bo, kot kaže, v državnem zboru prejel zadostno podporo, saj naj bi ga koalicija, razen dveh poslancev, podprla. Večina strank naj bi se sicer do kandidata opredelila prav po njegovi predstavitvi pred odborom. Kot je znano, sta mu po predstavitvi v stranki DeSUS podporo že odrekla poslanca te stranke Vili Rezman in Franc Žnidaršič. V DeSUS-u ga tako podpira pet poslancev.

SD in LDS ocenjujeta, da je izbira Gjerkeša dobra izbira
V poslanski skupini SD-ja so za MMC povedali, da o kandidatu še niso razpravljali, verjamejo pa, da je odločitev DeSUS-a in predsednika vlade za omenjenega kandidata dobra in premišljena. Tudi v LDS-u menijo, da sta premier Borut Pahor in DeSUS izbrala kredibilno ime. Dodali so, da gre za strokovnjaka in poznavalca področja. Vodja poslanske skupine Borut Sajovic je dejal še, da novega ministra čakajo številne pomembne naloge, med njimi regionalizacija Slovenije in črpanje evropskih sredstev, zato ga veseli, da so hitro izbrali kandidata za novega ministra.

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je še pred izbiro kandidata dejal, da bi moral novi minister prihajati iz Pomurja. Gjerkeš prihaja iz Prlekije, zato je bil Žerjav po tej plati zadovoljen. Iz SLS-a pa so sporočili, da bodo o podpori oziroma nepodpori kandidatu za novega ministra odločali na podlagi njegove predstavitve v DZ-ju.

SDS: Vlada ni presegla ozkih strankarskih okvirov
V poslanski skupini SDS-a so za MMC povedali, da ocenjujejo, da pri izbiri kandidata, ki bo vodil službo za lokalno samoupravo, vlada ni presegla ozkih strankarskih okvirjev. Menijo, da gre za izredno pomemben resor, od vlade pa so pričakovali, da bo na položaj imenovala nekoga, ki je že imel stik s produktivno uporabo evropskih sredstev, ali pa je vsaj sodeloval pri predsedovanju Slovenije Evropski uniji. Takrat se je po mnenju poslanske skupine SDS-a za tovrstne položaje usposobilo mnogo mladih, perspektivnih kadrov in vlada bi lahko izbrala koga od teh. So pa dodali, da jih čaka še zaslišanje kandidata pred parlamentarnim odborom.

Gjerkeš pred parlamentarnim odborom