Rezman se bo odločil: ali ostane poslanec DeSUS-a, ali se priključi drugi poslanski skupini, ali bo ustanovil novo skupino, ali pa bo vrnil poslanski mandat. Foto: MMC RTV SLO
Rezman se bo odločil: ali ostane poslanec DeSUS-a, ali se priključi drugi poslanski skupini, ali bo ustanovil novo skupino, ali pa bo vrnil poslanski mandat. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Erjavec je trenja med strankino centralo in poslansko skupino, ki niso nova, večkrat označil za pokazatelj demokratičnosti in odprte debate. Bo cena zanjo tokrat previsoka? Foto: MMC RTV SLO
Vili Rezman
Rezman si bo za premislek o tem, ali bo ostal poslanec DeSUS-a, vzel nekaj dni časa. Foto: MMC RTV SLO
Rezmana mečejo iz poslanske skupine DeSUS?

Počilo je na ponedeljkovem sestanku izvršnega odbora DeSUS-a, kjer so razpravljali o novem kandidatu za ministra za lokalno samoupravo. Nad Henrikom Gjerkešem namreč nista navdušena poslanca Rezman in Žnidaršič, predsednik Karl Erjavec pa od vseh poslancev pričakuje, da bodo kandidata podprli. Rezman je za MMC pojasnil, da sam ni član stranke upokojencev, zato mnenje predsednika nanj nima vpliva.

Moti pa ga, kako ga je Erjavec označil v medijih po koncu sestanka, ko je dejal, da širi neresnice. Z vrha stranke so mu nato tudi sugerirali, naj razmisli o odhodu, saj naj bi bil škodljiv za stranko. Rezman je zato svojim poslanskim kolegom ponudil možnost, da odide iz njihove poslanske skupine ali pa da vrne mandat in odide iz parlamenta. Ker so ga kolegi poslanci podprli in so z njegovim delom v parlamentu zadovoljni, se bo zdaj sam odločil, kako naprej.

Odnos z Erjavcem je hladen
"Vzel si bom čas za premislek, pogovoril se bom s svojo družino in se odločil, ali so napadi z vrha stranke DeSUS vredni našega potrpljenja," je dejal za MMC.

Pojasnil je, da s predsednikom stranke Erjavcem sodelujeta v racionalnih mejah, saj je Erjavec komunikacijo z njim prekinil že pred časom, ko je nasprotoval referendumu o pokrajinah v prejšnji vladi Janeza Janše.

Pred lanskimi parlamentarnimi volitvami se nato predsednik stranke po Rezmanovih besedah ni niti enkrat pojavil z njim v kampanji, ko sta se srečala v gledališču, pa ga je ignoriral. "Vem, da je zelo zamerljiv," dodaja Rezman. Prav zato posebnega sestanka z Erjavcem ne pričakuje.

Bosta Rezman in Žnidaršič odšla skupaj?
Pravi tudi, da si ostali poslanci DeSUS-a želijo, da bi se odnosi in napetosti med poslansko skupino in vrhom stranke umirile, in to njihovo željo bo upošteval. "Nisem vezan na to, da bi moral biti poslanec," zatrjuje. Pred volitvami so ga v svoje vrste vabili iz SD-ja in Zaresa, a se je za DeSUS odločil, ker ga je v domačih Rušah izvolilo veliko DeSUS-ovih volivcev.

Namige, da naj bi se o odhodu iz poslanske skupine odločal tudi vodja poslanske skupine Žnidaršič, pa Rezman pojasnjuje, da se bo Žnidaršič oziral tudi na njegovo odločitev. Če bo namreč izstopil Rezman, bo o tem, kako naprej, razmislil tudi njegov "poslanski šef".

Žnidaršič je za TV Slovenija dejal, da stranka očitno diskreditira svoja poslanca, ker sta opozorila na nedemokratičnost izbire kandidata za novega ministra, saj so izvršni odbor le obvestili o izboru. "Krivi smo tisti, ki smo na napako in slabe manire opozorili," je dodal.

Erjavec z odhodi ni seznanjen
Predsednik stranke Erjavec z možnostmi odhodov iz poslanske skupine njegove stranke ni seznanjen, zato je dejal, da o tem težko poda izjavo. A je prepričan, da zaradi tega ne bi prišlo do politične nestabilnosti.

Gjerkeš pred poslanci DeSUS-a
Kandidat za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Gjerkeš se je danes predstavil v poslanski skupini DeSUS. Rezman je že v ponedeljek sporočil, da se bo ob glasovanju vzdržal. Žnidaršič pa pojasnjuje, da bo v četrtek na službeni poti in ga ne bo v državnem zboru, če pa bi bil na seji, kandidat njegovega glasu ne bi dobil. Pojasnjuje, da ne zaradi kandidata, pač pa zato, ker njegova dobronamerna pripomba, da bi postopki morali potekati drugače, ni bila sprejeta, ampak so ga napadli kot tistega, ki dela razdor v stranki.

O današnjem pojasnilu generalnega sekretarja stranke Ljuba Jasniča o postopku izbire Gjerkeša pa Žnidaršič pravi, da se z njim poskuša zamegliti dejansko dogajanje. Poudarja, da je pri vsej stvari bistveno to, da je bil kandidat za ministra predsedniku vlade dan, preden je o tem spregovorila kadrovska komisija in daleč pred tem, ko je na to temo razpravljal izvršni odbor.

Žnidaršič: Časa dovolj, selekcija avtokratska
Kot pravi Žnidaršič, je jasno, da ima predsednik stranke pooblastila, da zastopa stranko in da je on tisti, ki kandidata predstavi premierju. V strankinem statutu pa ni zapisano, da ima predsednik kakšna pooblastila, da sam opravi izbiro, pravi Žnidaršič. Poleg tega je po njegovih besedah "nesporno nekdo avtokratsko določil kriterij, koga bodo sploh vprašali, ali imajo kandidata". Vprašali so le nekatere, "ampak spet je to naredil vrh stranke, namesto kadrovske komisije," ob pismu generalnega sekretarja ugotavlja Žnidaršič.

Opozarja, da je bilo časa dovolj, saj se je mesec dni vedelo, da namerava dosedanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner odstopiti. "Selekcija je bila narejena avtokratsko," ugotavlja Žnidaršič.

V stranki DeSUS kot neresnične zavračajo Žnidaršičeve izjave a o nedemokratičnem vodenju postopka izbire možnega kandidata za ministra za lokalno samoupravo. Kot je v odzivu zapisal generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, nihče ni zahteval pojasnila glede vodenja postopka.

Rezmana mečejo iz poslanske skupine DeSUS?