Na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje je bila večkilometrska kolona. Foto: BoBo
Na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje je bila večkilometrska kolona. Foto: BoBo

Do dveh ur čakajo vozniki na mejnih prehodih Dobovec, Metlika, Starod in Zavrč.

Interaktivni zemljevid čakalnih dob (zadnja osvežitev 18.20)

Razdeljevanje vode na šestih avtocestnih postajališčih

Na šestih avtocestnih postajališčih so promotorji prometne varnosti Agencije za varnost prometa med 10. in 18. uro razdeljevali vodo in preventivna gradiva za večjo varnost na cestah.

Promotorji prometne varnosti so bili na počivališču Torovo proti Ljubljani, Barje proti Dolenjski in Primorski, Lukovica proti Štajerski in Ljubljani in na počivališču Podsmreka proti Ljubljani.

Agncija za varnost prometa poziva voznike k strpni vožnji

Agencija za varnost prometa ob tem poziva, naj se potniki na pot skrbno pripravijo, v kar spada seznanitev s stanjem na cestah. Vozniki naj med vožnjo odložijo prenosni telefon, vozijo naj na varnostni razdalji in s prilagojeno hitrostjo, so zapisali. Prav tako morajo biti vsi potniki v vozilu ves čas vožnje pripeti.

Spet so opozorili, da v parkiranem in zaprtem vozilu ne puščamo nikogar, saj lahko hitro pride do vročinskega udara.

Vozniki naj poskrbijo tudi za primerno zasenčenje pred soncem. Močni sončni žarki in bleščanje lahko voznike vseh vozil zaslepijo. Opozarjajo, da je bleščanje najbolj moteče v jutranji vožnji proti vzhodu in večerni proti zahodu. Ob tem je pomembna tudi čistoča zunanjosti in notranjosti vetrobranskega stekla.

Opozarjajo tudi na strpnost pri prehitevanju kolesarjev in mopedistov, pri čemer je treba zagotoviti zadostno bočno razdaljo. Prav tako pa morajo tudi kolesarji in mopedisti poskrbeti za svojo varnost z oblačili svetlih, odsevnih barv.

Ob znakih utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek zaspanosti ali izgube pozornost, se je treba ustaviti na varnem mestu. Fizično in psihično naporne so predvsem daljše vožnje, a je previdnost na mestu tudi ob krajših razdaljah.

V bližini mejnega prehoda Jelšane razmere zaradi gneče nevzdržne