Predsednik vlade Robert Golob. Foto: BoBo
Predsednik vlade Robert Golob. Foto: BoBo

Tako je v voščilu ob božiču in novem letu zapisal predsednik vlade Robert Golob in v njem poudaril tudi enotnost in solidarnost po letošnjih ujmah ter se znova zahvalil vsem, ki so pomagali.

"Pred nami so najbolj čarobni dnevi v letu. Dnevi, ko pričakujemo božič in se veselimo prihajajočega novega leta. Dnevi, ki smo se jih veselili, ko smo bili še majhni otroci, in dnevi, ki se jih veselimo tudi zdaj, ko smo že v zrelejših letih," je poslanico začel premier.

Številni po njegovih besedah menijo, da je prav ta čas tisti, ko naj naredimo obračun s prejšnjim letom. "Osebno menim nekoliko drugače, da je bolje, da slabe stvari pustimo za seboj in se spominjamo predvsem lepih trenutkov, ki so nam lahko navdih za to, da bo prihodnost še svetlejša – in Slovenija se v tem letu res lahko spominja trenutkov, ki nas lahko navdihujejo," je poudaril.

Spomnil je na izkazano neverjetno enotnost in nesebično solidarnost z vsemi, ki jih je prizadela nesreča, ko je bilo najhuje in ko so ljudje pomoč najbolj potrebovali. "Zato bi se rad še enkrat zahvalil vsem, ki ste prostovoljno nesebično pomagali vsem, ki so bili prizadeti zaradi vremenskih ujm ali kako drugače," je še dejal Golob in vsem zaželel mirne in spokojne božične dni ter da se v novo leto podamo še bolj povezani v skupnost dobronamernih ljudi.

Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: EPA
Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: EPA

Fajon: na Slovenijo smo lahko ponosni

Za nami je leto preizkušenj, pri spopadanju z izzivi pa smo dokazali pomen načelnosti, solidarnosti, sodelovanja in zaupanja, pa je v božično-novoletnem voščilu poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. "Te vrednote so drugi prepoznali v nas tudi, ko so nas izvolili za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov," je zapisala.

Zunanja ministrica in podpredsednica vlade je tudi poudarila, da se je Slovenija odločila stati za mednarodnim pravom, ko je bilo to najbolj pomembno. Ob tem je opozorila na slovensko obsodbo "neopravičljivega terorja v Izraelu, saj je Slovenija zagovornica humanitarne pomoči in premirja v Gazi, z jasnim pozivom k miru na Bližnjem vzhodu".

Slovenija načelno držo dokazuje tudi v Ukrajini, kjer "z izkazovanjem politične in finančne podpore stoji na strani demokracije, mednarodnega prava in spoštovanja temeljnih človekovih pravic" in razume pomembnost stabilnosti Zahodnega Balkana, katere steber mora biti po njenih navedbah članstvo v Evropski uniji.

Na Slovenijo smo lahko ponosni, je poudarila in dodala, da izkušnje iztekajočega se leta vlivajo visoka pričakovanja tudi v prihodnje. "Četudi nas v prihajajočem letu čaka vrsta preizkušenj, si želim, da bo leto mirno. Vsem vam želim veliko uspeha, sreče, zdravja in ljubezni," je sklenila Fajon.