Srečanje o dolgoročni rabi jedrske energije v Sloveniji. Foto: BoBo
Srečanje o dolgoročni rabi jedrske energije v Sloveniji. Foto: BoBo

"Z zadovoljstvom lahko povem, da je konsenz praktično stoodstoten," je na novinarski konferenci po srečanju o energetski prihodnosti dejal premier Robert Golob. "Danes smo se vsi strinjali, ne samo vidni politični predstavniki, da je pot v brezogljično družbo, pot, ki jo trasirata dva vira energije. Na eni strani obnovljivi viri in na drugi strani jedrska energija," je sporočil po političnem vrhu, na katerem so poleg vodij parlamentarnih strank sodelovali tudi predsednici republike in DZ-ja, predsednik državnega sveta ter poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Kot je povedal, se je ob tem vseh pet parlamentarnih strank na posvetu, ki je sledil političnemu vrhu, strinjalo, da naj se posvetovalni referendum o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško (JEK 2) izvede še letos. Za zdaj se nagibamo v smer, da bi to bilo v drugi polovici leta. Ni še končnega datuma," je dodal.

Vlada bo po premierjevih besedah sicer v kratkem potrdila predlog resolucije o miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji in ga poslala v DZ, resolucija pa bo temelj za oblikovanje referendumskega vprašanja. Predstavniki vseh strank so bili sicer na posvetu enotni, da bodo končno referendumsko vprašanje oblikovali skupaj.

Izvedba referenduma še v letošnjem letu je po premierjevi oceni smiselna, ker da se s tem lahko omogoči pospešitev določenih postopkov, predvsem umeščanja v prostor, in ker bi dali zeleno luč investitorju za pripravljalne aktivnosti, ki bodo stale več kot 100 milijonov evrov. Odločitev o naložbi bo sicer po njegovih besedah sprejeta leta 2027 ali 2028, ko naj bi bili znani tudi podatki med drugim o moči elektrarne in vrednosti naložbe. Možno je, da bo takrat še en referendum o projektu, je dejal.

Janša: Pripravljeni smo umakniti svoj predlog in z ostalimi vložiti novega

Golob je sicer politični vrh in posvet sklical po tem, ko so v SDS-u 18. januarja vložili zahtevo za posvetovalni referendum o gradnji JEK-a 2. Ob javnomnenjski anketi, ki je pokazala skoraj 70-odstotno podporo projektu, so v opozicijski stranki namreč ocenili, da je skrajni čas, da se o JEK-u 2, ki da je bistven za zagotavljanje stabilne oskrbe z elektriko po konkurenčnih cenah po opustitvi premoga, izrečejo volivci na referendumu.

Po opozorilih Janeza Janša (SDS) bo pri končnih stroških projekta pomemben vsak mesec, ki ga bo pri sprejmanju odločitev in izvedbi projekta pridobila Slovenija. Foto: Flickr Vlada RS
Po opozorilih Janeza Janša (SDS) bo pri končnih stroških projekta pomemben vsak mesec, ki ga bo pri sprejmanju odločitev in izvedbi projekta pridobila Slovenija. Foto: Flickr Vlada RS

"Trenutno se po svetu gradi skoraj 60 novih rektorjev in praktično ne mine teden, da ne bi še kakšna država najavila prehoda na jedrsko energijo – tudi tiste, ki so bile do nje skeptične," je po srečanju pri premierju dejal predsednik stranke SDS Janez Janša. "Vsaj kar se tiče severne poloble, ni drugega trajnega in cenenega vira na voljo v predvidljivi prihodnosti, zato je vključevanje novih kapacitet za proizvodnjo in dobavo jedrske energije v bistvu strateško vprašanje kvalitete življenja, varnosti in mogoče obstoja civilizacije sploh," je ocenil.

Janša je ob tem opozoril, da je Slovenija pri načrtovanju in izvedbi projekta odvisna tudi od dobaviteljev jedrskih reaktorjev. "Vrste se daljšajo – če se vrste in čas dobave daljšajo, pomeni tudi, da se cene višajo. Zaradi tega je bil današnji sestanek po mojem koristen ne samo z vidika doseganja političnega soglasja, ampak je bil koristen predvsem zaradi tega, ker bo ta dogovor, če bo uresničen, pospešil tudi proces izgradnje JEK-a 2," je dejal. Kot je dejal Janša, so v SDS-u pripravljeni umakniti svojo zahtevo za posvetovalni referendum in z ostalimi parlamentarnimi strankami vložiti novo skupaj sestavljeno zahtevo, ki bi vključevala tudi vladno resolucijo o miroljubni rabi jedrske energije,

Predsednik SDS-a je sicer izrazil zadovoljstvo nad zagotovili ministrov, da se bo dalo nekatere postopke pospešiti. "Vsak mesec časa, ki ga bo Slovenija pridobila in se bo prej postavila v vrsto za jedrski reaktor, se meri v desetinah milijonov evrov, ki jih bomo slovenski davkoplačevalci na takšen ali drugačen način plačali," je opozoril Janša.

Tonin: Pomembno je, da se čim prej postavimo v vrsto

"Jasno je, da si v današnjem svetu praktično ne znamo več predstavljati razogljičenja brez jedrske energije, zato se mi zdi pomembno, da v Sloveniji sprejmemo jasno odločitev, kako naprej na tem področju," je po srečanju na novinarski konferenci poudaril tudi predsednik stranke NSi Matej Tonin.

Matej Tonin (NSi) meni, da mora biti referendumsko vprašanje čim bolj preprosto in neposredno. Foto: Flickr Vlada RS
Matej Tonin (NSi) meni, da mora biti referendumsko vprašanje čim bolj preprosto in neposredno. Foto: Flickr Vlada RS

"Za NSi lahko povem, da jedrsko energijo podpira in da si želimo, da bi se o izgradnji JEK-a 2 odločili čim prej. Na nek način že zamujamo, če pogledamo trenutno situacijo v Evropi, potem lahko vidite, da se stvari v Nemčiji spreminjajo v drugo smer. Da so začeli razmišljati o odprtju že zaprtih jedrskih elektrarn," je poudaril in dejal, da se zdi stranki NSi pomembno, da se posvetovalni referendum izvede še letos.

Kot je opozoril, so postopki izgradnje jedrskih elektrarn namreč dolgotrajni. "Zato je pomembno, da se o stvari čim prej odloči, da se postavimo v vrsto za to tehnologijo, ki jo potrebuje jedrska elektrarna," je poudaril. Glede referendumskega vprašanja Tonin sicer ocenjuje, da mora biti to "kratko, jasno in razumljivo". Kot je dejal, je treba ljudi neposredno vprašati, ali so za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško.

Tudi Tonin je sicer sestanek ocenil kot koristen. "Vesel sem, da ko gre za slovensko prihodnost, smo slovenske politične stranke sposobne tudi dialoga in konsenza," je dejal.

Gen energija: Poenotenje politike je za projekt izjemno pomembno

Iz družbe Gen energija, ki je investitor v JEK-u 2, so po političnem vrhu in srečanju parlamentarnih strank pri premierju Golobu sporočili, da se zavzemajo za argumentirano razpravo o projektu in celotni energetski prihodnosti Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je poenotenje politike glede vloge in pomena jedrske energije izjemno pomembno pri nadaljnjih dejavnostih v okviru projekta JEK 2.

"Poenotenje politike pri prepoznavanju jedrske energije kot sestavnega dela rešitve za prehod v nizkoogljično in samooskrbno prihodnost je izjemno pomembno pri nadaljnjih pripravljalnih aktivnostih v okviru projekta JEK 2. Na referendumu izražena podpora državljanov bi projektne aktivnosti vsekakor dodatno pospešila," je po srečanju pri premierju Golobu o prihodnosti uporabe jedrske energije v Sloveniji dejal generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.

Aktivnosti Gen energije so po njegovih besedah usmerjene v priprave na učinkovit postopek umeščanja nove jedrske elektrarne v prostor, usklajen z vladno delovno skupino za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti za projekt. V zaključni fazi je tudi več študij, med njimi seizmična študija lokacije in študija o priklopu JEK-a 2 do moči 2400 megavatov na elektroenergetski sistem države, hkrati pa tudi priprava predlogov poslovnih modelov in selekcijskega postopka za izbiro dobavitelja za JEK 2.

"Vprašanje dolgoročne rabe jedrske energije z odločitvijo države za JEK 2 zahteva najširši nacionalni in politični konsenz," so poudarili v družbi. Napovedali so, da bodo s strokovnimi podlagami in celovitimi informacijami v prihodnjih mesecih do napovedanega referenduma dejavno sodelovali v argumentirani razpravi o projektu in energetski prihodnosti Slovenije.

Parlamentarne stranke podpirajo referendum o Jek 2