Golobič meni, da Pahorju ni mogoče podeliti zaupnice. Foto: BoBo
Golobič meni, da Pahorju ni mogoče podeliti zaupnice. Foto: BoBo

Debata, ki poteka v Sloveniji, se pogosto reducira na to - premagati slovenskega Orbana in na drugi strani vzpostaviti neko levico. V tej shematiki, ki se je prijela, je Orban v Sloveniji že zmagal. Da je samo levica in desnica, je bil njegov koncept in danes ga vsi sprejemajo.

Gregor Golobič

Predsednik stranke Zares in poslanec Gregor Golobič je na novinarski konferenci predstavil stališče stranke do nekaterih aktualnih zadev.

"Politična sezona v nadaljevanju obeta kar nekaj derbijev in zanimivih, napetih končnic," je uvodoma dejal Golobič, v nadaljevanju pa je pojasnil, kako bo v teh derbijih in končnicah ravnala stranka Zares.

Kot je pojasnil, bo stranka podprla kandidata za predsednika DZ-ja Ljuba Germiča, saj se je do zdaj dokazal kot verodostojen poslanec. Stranka pa nasprotno ne bo podprla kandidatov za ministre, ki jih bo DZ-ju predlagal premier Borut Pahor. Trdi, da se poslanci ne bodo vzdržali, temveč bodo glasovali proti imenovanju ministrov. Pomisleke o tem, kako bo glasoval, naj bi imel le poslanec Alojzij Potočnik.

"Izglasovanje zaupnice bi pomenilo vegetiranje vlade"
"Opredeljevali se bomo o zaupnici, ker menimo, da v tem trenutku v politiki, v relaciji med vlado in parlamentom, ni vprašanje podpore ministrom, temveč vprašanje dopustnosti, da vlado še naprej vodi sedanji predsednik vlade," je pojasnil in dodal, da Pahorju ni mogoče podeliti zaupnice. "Stranka Zares meni, da bi bilo bolje, da zaupnica ne bi bila izglasovana," je še izpostavil.

"Obstaja večja verjetnost, da bo zaupnica izglasovana, kot da ne bo izglasovana, ampak to bo vegetiranje, to bo priklop na aparate za vzdrževanje življenja vlade, ne pa na infuzijo politične energije in elana, ki ga potrebuje katera koli vlada, da bi v danih okoliščinah lahko učinkovito delovala," je opozoril in dodal, da ima Pahor v svojih rokah vzvode, da bi preprečil priklop svoje vlade na aparate za umetno vzdrževanje življenja.

Golobič: Plenilski apetiti lobijev vse drznejši
Izpostavil je, da je blokada, ki zaznamuje stanje v slovenski politiki, eden ključnih razlogov, zaradi katerih ni mogoče podeliti zaupnice Pahorju. Prepričan je, da se bodo ob morebitnem izglasovanju zaupnice vladi še naprej manifestirali plenilski apetiti lobijev in povezav, ki se v brezvladju, ki se nakazuje, kot pravi, vse drzneje vključujejo v projekt, ki ga je včasih sam imenoval "last minute all inclusive".

Napovedal je tudi, da bo stranka podprla rebalans proračuna, čeprav se ne strinjajo s tem, da je rebalans osredotočen predvsem na krčenje izdatkov. "Rebalans je nujno zlo, ki ga je treba v izbiri med dvema slabima opcijama glede na stanje stvari podpreti," je poudaril, saj, kot pravi, se zavedajo, da je alternativa sprejetju rebalansa zamrznitev številnih pomembnih projektov z vidika spodbud, ki jih potrebuje gospodarstvo.

Golobič je še dejal, da se stranka Zares pogovarja o sodelovanju z nekaterimi ciljnimi iniciativami, kar pa po njegovem mnenju za zdaj še ne pomeni, da bi sledilo kakršno koli združevanje.

Golobič: Jankoviću so vrata v stranki Zares odprta
Glede kandidature Zorana Jankovića na državnozborskih volitvah je dejal, da so v Sloveniji potrebne vsebinske spremembe, "ne pa, kdo je morda ta trenutek bolj sposoben, da premaga nekoga drugega". Pojasnil je tudi, da so Jankoviću v stranki Zares vrata odprta.

Debata, ki poteka v Sloveniji, se pogosto reducira na to - premagati slovenskega Orbana in na drugi strani vzpostaviti neko levico. V tej shematiki, ki se je prijela, je Orban v Sloveniji že zmagal. Da je samo levica in desnica, je bil njegov koncept in danes ga vsi sprejemajo.

Gregor Golobič