Konvencija je najvišji organ Zaresa, ki ga sestavljajo vse članice in člani stranke. Foto: MMC RTV SLO
Konvencija je najvišji organ Zaresa, ki ga sestavljajo vse članice in člani stranke. Foto: MMC RTV SLO

Za nas je program nekaj, kar se uresničuje po volitvah in kar zavezuje, ne pa neka vaba, s katero bi privabljali volivce.

Gregor Golobič o razlogu, zakaj program stranke sprejemajo po volitvah.
Pavle Gantar
Gantar verjame, da novi program Zaresa temelji na liberalni politični tradiciji. Foto: MMC RTV SLO
Zares na konvenciji o novem programu

Člani Zaresa so se v Kranjski Gori zbrali na tretji konvenciji, na kateri so razpravljali o programu stranke z naslovom Zares pripravljeni na izzive; za nov razvojni dogovor, za novo politiko. Golobič je v predstavitvi poročila dejal, da je stranka danes "zares na novi veliki prelomnici". Delo v vladi je po njegovih besedah za vsako politično stranko preizkus njene
verodostojnosti, sposobnosti, demokratičnosti in ne nazadnje tudi drznosti. Pri tem je še dodal, da je bila odločitev, da stranka program sprejme po volitvah premišljena. "Za nas je program nekaj, kar se uresničuje po volitvah in kar zavezuje, ne pa neka vaba, s katero bi privabljali volivce."

"Na nek temeljni način začenjamo danes, po volitvah, znova in povsem drugače kot prej. Prerazporejeni, preuvrščeni in brez alibija začetka česa novega, neomadeževanega," pojasnjuje Golobič. Pri tem je tudi opozoril, da neizbežne in dopustne improvizacije od zdaj ne bodo več dovoljene. V naslednjih štirih letih jih tako čaka težek preizkus, saj morajo novo politiko začeti tudi uresničevati.

Program temelji na liberalni politični tradiciji
Program je po besedah Pavla Gantarja zasnovan kot politični dogovor in dogovor za soočanje z izzivi sodobnega časa. Osnutek je bil sicer že od junijske konvencije v široki javni razpravi, prejeli so precej predlogov, potekala pa je tudi bogata vsebinska razprava, še pojasnjuje Gantar.

Program, kot še pravi Gantar, zajema pet programskih segmentov, ki se nanašajo na različne teme, kot so gospodarstvo, konkurenčnost, finance, socialno podjetništvo, človeški faktor, izobraževanje, razvoj, visoko šolstvo, znanost, tehnološki razvoj, informacijsko družbo, socialno politiko, nevladni sektor, upravljanje z naravnimi viri, svobodo in varnost. Dodaja še, da je povsem očitno, da program temelji na liberalni politični tradiciji.

Zares je stranka že 14 mesecev
Sicer pa mineva 14 mesecev, odkar je iz združenja nastala politična stranka Zares - nova politika. Ob tem je predsednik stranke Gregor Golobič predstavil prehojeno pot, ki jim je med drugim na jesenskih volitvah prinesla vlogo tretje najmočnejše stranke v državi. "Na nek temeljni način začenjamo znova, a drugače. Preurejeni, prerazporejeni, preuvrščeni. In brez alibija čistega začetka, nizkih pričakovanj ali dopustnih neizbežnih improvizacij," je v vabilu na konvencijo zapisal Gregor Golobič.

Vsako leto glasujejo o zaupnici
Nadaljeval je takole: "Dokazati zvestobo načelom, vrednotam in programskim ciljem, se kot manjši koalicijski partner izkazati v vladi in državnem zboru, zagotoviti živo programsko snovanje in presnavljanje naših odborov, vzpostaviti živo omrežje krajevnih odborov, ki bodo zrelo in pripravljeno vstopili v preizkus lokalnih volitev, in že čez pol leta seveda uspešno nastopiti na evropskih volitvah in tako zares zaznamovati tudi Evropski parlament."

Golobič je na konvenciji med drugim predstavil svoje videnje razvoja stranke za prihodnje leto, člani stranke pa bodo na koncu razpravljali tudi o njegovi zaupnici - Zares je namreč edina stranka, ki na konvenciji vsako leto odloča tudi o zaupnici predsedniku. A ker se je stranka Zares na volitvah usidrala kot tretja najmočnejša stranka v slovenskem političnem prostoru, sprememb in presenečenj na čelu stranke ni pričakovati.

T. K.

Za nas je program nekaj, kar se uresničuje po volitvah in kar zavezuje, ne pa neka vaba, s katero bi privabljali volivce.

Gregor Golobič o razlogu, zakaj program stranke sprejemajo po volitvah.
Zares na konvenciji o novem programu