Posveta se je udeležilo več kot 400 ljudi. Foto: RTV SLO
Posveta se je udeležilo več kot 400 ljudi. Foto: RTV SLO
Gregor Golobič
Golobič je izpostavil problem blokovse delitve na naše in vaše. Foto: RTV SLO
Posvet Združenja Zares

Opozorili so na vmešavanje politike v javni sektor in na dejstvo, da se slovenska oblast ne ukvarja s pravimi vprašanji. Vodja združenja Matej Lahovnik je prepričan, da so v ospredju političnega boja še vedno tradicionalna vprašanja, medtem ko Zares ne želi biti uje-
tnik zgodovinskih travm in zagovarja pozitiven zgodovinski dialog.

Lahovnika skrbi demografska slika
Ob tem je Lahovnik opozoril, da bo Slovenija kmalu predsedovala EU-ju, kljub temu pa se še vedno ukvarja z afero Sova. Skrbi ga tudi demografska slika, ki kaže, da bo starejša populacija močno narasla, s čimer pa se oblast ne ukvarja.

Član združenja Gregor Golobič pa je izpostavil problem blokovske delitve na naše in vaše, ki se po njegovem kaže tudi v pismu nekdanje sekretarke na gospodarskem ministrstvu Andrijane Starina Kosem. Kot je pojasnil, bo zelo malo političnih akterjev vzdržalo pri opredeljevanju, kdo je na strani predsednika vlade Janeza Janše in kdo ne.

Na posvetu 400 ljudi
Sicer pa se je posveta udeležilo okoli 400 ljudi. Andrej Rus je spregovoril o pomanjkanju urbanosti v slovenski politiki. Dejal je, da mora nova politika razumeti, da je raznolikost priložnost in ne nevarnost. Poleg tega je poudaril, da mora nova politika graditi na spoznanju, da socialna država ni luksuz, temveč nuja za delovanje urbanih družb, pri čemer mora zasledovati dostopnost, kakovost in izbiro.

Tine Stanovnik je govoril o dominaciji države in vlade, ki ustvarja miselnost javnega sektorja kot zasebnega fevda vladajoče oblasti, Miha Kovač se je osredinil na izobraževanje, na katerega naj bi prežalo precej čeri, Pavel Gantar pa je govoril o novi politiki, ki naj bi postala zaščitni znak nove stranke. Del te politike sta tudi medgeneracijska solidarnost in klimatske spremembe.

Člani združenja so tako postavili alternativo oz. politične temelje, ki jim bodo kot nova stranka, ki bo ustanovljena jeseni, poskušali slediti.

Posvet Združenja Zares