Franci Kek misli zares. Foto: MMC RTV SLO
Franci Kek misli zares. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Ekipa Gregorja Golobiča je v svoje vrste dobila nove člane. Foto: RTV SLO
Franci Kek meni, da AS brez Zares ne bi prišel v državni zbor.
V parlamentu bodo, če tja seveda pridejo, poslanci nekdanjega AS-a lažje izražali svoja mnenja. Foto: RTV SLO

Poleg tega so člani do zdaj zunajparlamentarnega AS-a z veliko večino sprejeli tudi odločitev, da bo Zares postal polnopravni naslednik imena, znaka in premoženja Aktivne Slovenije. Vodstvu so naložili še nalogo, naj se z Zares pogovori zlasti o možnosti za ohranitev imena Aktivna Slovenija, in sicer na način vključitve v ime stranke Zares. Zdaj že nekdanji predsednik stranke AS in, kot omenjeno, novi podpredsednik Zares Franci Kek je po sklepu o združenju izrazil zadovoljstvo, saj se je že pred tem pokazalo, da AS kot samostojna stranka nima možnosti, da se prebije v parlament.

Kek za MMC napovedal pohod na politični vrh
Za MMC je Kek povedal še, da bo AS s pripojitvijo prišel do širše parlamentarne dimenzije in bo lažje predstavljal svoja stališča, izražal svoja mnenja. Poleg tega bo združena stranka po njegovem mnenju močnejša, kot bi bili sicer stranki posebej. Napovedal je še, da bodo združeni kmalu postali "tretja najmočnejša politična opcija" na Slovenskem.

Nekdanji predsednik AS-a je za MMC poudaril tudi, da so bili že pred kongresom opravljeni pogovori s predstavniki Zares, na katerih je bilo članom AS-a obljubljeno, da bodo skupaj ustanavljali tudi lokalne odbore.

Vrh stranke Zares bo uradne izjave za javnost v zvezi z združitvijo podal na ponedeljkovi konferenci za novinarje, je za MMC pojasnila podpredsednica stranke Felicita Medved.

Pred glasovanjem tudi pomisleki članov AS-a
Še pred glasovanjem so člani AS-a na kongresu sicer opravili dveurno razpravo, v kateri so nekateri izražali pomisleke nad tem, da bi stranka in njeni potenciali s pripojitvijo povsem izginili s politčnega prizorišča. Kek in nekateri drugi člani vodstva so se strinjali, da ta nevarnost obstaja, da pa se to klub temu ne bo zgodilo. To naj bi AS-u zagotovil poseben sporazum s stranko Zares.

Že pred kongresom podpisan sporazum med strankama
Omenjeni sporazum sta v ponedeljsek podpisala Franci Kek in predsednik Zares Gregor Golobič. Z njim naj bi se Zares obvezal, da bo po uveljavitvi sporazuma sprožil postopek za volitve podpredsednika stranke, na katerem se bo glasovalo o kandidatu sveta AS-a (kot smo že zapisali, je svet AS-a za to funkcijo zbral Keka). Zares se je obvezal tudi, da na kandidatno listo za volitve članov sveta uvrsti pet kandidatov, ki jih določi svet AS-a.

Izbrana ena od treh možnosti ...
Sicer pa je Franci Kek v preteklosti večkrat poudaril, da naj bi bila tovrstna združitev zgolj ena izmed treh možnosti, ki bi jih lahko izbrali. Druga bi bila, da se AS na parlamentarne volitve leta 2008 poda samostojno, tretja pa, da na volitvah nastopi skupaj z zeleno opcijo, in sicer s Stranko ekoloških gibanj, z Zelenimi in Zelenimi Slovenije.

Kot je znano, je bila Aktivna Slovenija ustanovljena 8. maja 2004.

M. N.

Franci Kek meni, da AS brez Zares ne bi prišel v državni zbor.