Branko Grims bo zamenjal Zvonka Černača. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Branko Grims bo zamenjal Zvonka Černača. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Upam, da se koalicija ne bo v nadaljevanju čez tri tedne ponovno spomnila, da sta tudi Grims in Irglova desni roki Janeza Janše.

Jože Tanko

Preiskovalna komisija ne sme in ne more biti platforma stranke SDS za ščitenje lika nedotakljivosti Ivana Janeza Janše.

Tadej Slapnik

Zamenjala bosta Zvonka Černača in Roberta Horvata, ki ju je komisija na zadnji seji določila kot priči. Vsi našteti so člani SDS-a.

Pred glasovanjem o novem predsedniku in članu komisije je vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko koaliciji očital, da glede komisije o patriah vse poteka v slogu obtožnega predloga višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, ki je glede obtoženih v zadevi Patria zapisala, da so na neugotovljenem kraju, neugotovljenega in na neugotovljen način od neznane osebe sprejeli obljubo plačila provizije.

"S predlogom, ki ga je storila koalicija v tem mandatu, da se Černača razreši z mesta predsednika preiskovalne komisije, Hrovata pa razreši kot njegovega nadomestnega člana, pa ste šli še korak dlje. Se pravi, da ste, ne da sta dva poslanca na katerem koli neugotovljenem kraju, katerega koli neugotovljenega dne in na kateri koli neugotovljen način sodelovala v katerem koli poslu s katero neznano osebo, predlagali ta dva poslanca za pričo v tej preiskovalni komisiji," je dejal Tanko.

"Niste predlagali za predmet preiskave tistih, ki so se s to afero zelo intenzivno ukvarjali. Eden takih je na primer bivši novinar Rok Praprotnik, ki je zdaj namestnik predsednika protikorupcijske komisije. Upam, da se koalicija ne bo v nadaljevanju čez tri tedne ponovno spomnila, da sta tudi Grims in Irgl desni roki Janeza Janše," je še povedal vodje poslancev največje opozicijske stranke.

Tadej Slapnik (Zares) je Tanku odgovoril, da si državljanke in državljani zaslužijo resnico o Patrii. "Tudi zato smo že pri zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije opozorili, da v Sloveniji in na Finskem potekajo sodni postopki proti ključnim akterjem v aferi Patria in da je še ena preiskovalna komisija o tem odveč."

"Ker pa je bila komisija ustanovljena, je prav, da deluje verodostojno, zato tudi danes na tem mestu opozarjamo, da preiskovalna komisija ne sme in ne more biti platforma stranke SDS za ščitenje lika nedotakljivosti Ivana Janeza Janše, ki je edini predsednik slovenske vlade, proti kateremu je vložen obtožni predlog na sodišču v naši državi. V to smer je komisijo namreč začel voditi Černač," je zatrdil.

Dodal je, da bo Černač zaslišan zato, ker je nekdanji predsednik preiskovalne komisije o nakupu vozil 6 x 6, predsednik komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, ki se je tudi v tem mandatu ukvarjala s postopki iz afere Patria, ter podpredsednik SDS-a in "desna roka Janeza Janše". Hrovat pa bo zaslišan zato, ker je kot v prejšnjem sklicu parlamenta kot podpredsednik vodil preiskovalno komisijo o oklepnikih 8 x 8, potem ko je tedanja poslanska večina dotedanjega predsednika komisija Milana M. Cvikla postavila za pričo, je še dejal.

Melita Župevc (SD) je Tanku odgovorila, da sama ne vidi prav nobenega nasprotovanja temu, da bi Praprotnika povabili na preiskovalno komisijo, "saj je dolžan povedati vse, kar ve o tej zadevi, in to če bi bil novinar ali pa če ne bi bil novinar".

Tanko je nato Slapniku in Župevčevi odgovoril, da so Cvikla pred leti postavili za pričo zato, ker je bil s svojo partnerico neposredno povezan s podjetjem, ki je bil konkurent finskemu podjetju Patrii na javnem razpisu. Prav tako je Cvikl za izvedenca komisije predlagal osebo, ki bila v nadzornem odboru omenjenega podjetja, je dodal.

Upam, da se koalicija ne bo v nadaljevanju čez tri tedne ponovno spomnila, da sta tudi Grims in Irglova desni roki Janeza Janše.

Jože Tanko

Preiskovalna komisija ne sme in ne more biti platforma stranke SDS za ščitenje lika nedotakljivosti Ivana Janeza Janše.

Tadej Slapnik