Ročno spisana grožnja anonimnega avtorja naj bi bila poslana tudi drugim poslancem. Foto: BoBo
Ročno spisana grožnja anonimnega avtorja naj bi bila poslana tudi drugim poslancem. Foto: BoBo
Grozilno pismo
Grozilno pismo. Klik za povečavo. Foto: MMC RTV SLO
Pavel Gantar
"Opozarjamo te na tvoje besede in na tvojo izjavo, da se znižajo plače in pokojnine v državi, zato popravi besede. Mi smo za znižanje plač, vendar smo predlagali, da se znižajo plače, katere so visoke, ne pa pokojnine. Samo se jih dotaknite, še isti dan bojo vojni napadi!" Foto: BoBo

"Sporočamo vam, da naša ekipa šteje že 486 mož. Podobno pismo so prejeli tudi nekateri drugi v Državnem zboru. Tega, kako bodo potekali hitri napadi in drugi zločini, ne bo vedel nihče. Opozarjamo te na tvoje besede in na tvojo izjavo, da se znižajo plače in pokojnine v državi," je zapisano v ročno napisem pismu neznanega avtorja, ki ga je prejel poslanec Zaresa.

Kazenski zakonik


135. člen
(1) Kdor ogrozi varnost kakšne osebe z grdim ravnanjem ali z resno grožnjo, da bo napadel njeno življenje ali telo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
(2) Pregon se začne na predlog.


Anonimni avtorji sporočajo, da so za znižanje plač, a le tistih, ki so visoke, ne pa tudi pokojnin. "Samo dotaknite se pokojnin. Še isti dan bodo vojni napadi. Odločno se bomo zavzeli, da se pokojnin nihče ne dotakne," opozarjajo Gantarja.

"Dobro poslušaj, v Sloveniji je treba znižati plače vsem, ki imajo več kot 2500 evrov neto, torej direktorji, menedžerji oziroma vsi na vodilnih položajih. Kako si lahko predstavljaš, da 400 ali 500 evrov vredne pokojnine še dodatno znižamo?," so še zapisali v pismu in dodali: "V opomin pred napadi, katere se ne bo dalo preprečiti, saj za njih ne bo vedel nihče, sporočamo, da čakamo samo še bolj resne vladne namene. Pazi se."

V začetku oktobra je kazalo, da bo poslancem za obravnavo intervencijskega zakona zmanjkalo časa in politične volje, a so tik pred volitvami oboje očitno našli. Več o tem si lahko preberete v pripetih sorodnih novicah.

"Odločil sem se, da z vsebino pisma seznanim generalno sekretarko varnostne službe v Državnem zboru," se je za spletnni portal finance.si odzval Gantar. Za tak korak se je Gantar odločil, ker so v spornem pismu napovedani hitri napadi in drugi zločini. "Takšnih pisem ne prejemam pogosto. Moram povedati, da imam sicer bistveno več prijaznih kot grozilnih sporočil," je še dodal Gantar.

Zakon je na dnevnem redu (neformalnih pogovorov)
Poslanec je v teh dneh dejavno vpet v posvetovanja o omenjenem zakonu. Pred dnevi je v imenu poslanske skupine Zares predsednikom parlamentarnih in tudi nekaterih drugih političnih strank poslal pismo, v katerem jih je seznanil z dosedanjim potekom neformalnih pogovorov s socialnimi partnerji o t. i. intervencijskem zakonu. Ob neformalnih posvetovanjih se je izoblikovalo stališče, da bi socialni partnerji verjetno podprli zamrznitev plač javnih uslužbencev, če bi se predsedniki političnih strank zavezali, da če bo zakon sprejet, ne bodo enostransko v letu 2012 posegali v plače javnih uslužbencev, so zapisali v Zaresu.

Predsednike strank je Gantar še zaprosil, naj mu do srede, 9. novembra 2011, odgovorijo, ali so pripravljeni sprejeti omenjeno zavezo.