Zorn je kot član komisije želel preiskavo razširiti še na brezplačnik Dobro jutro, ki naj bi bil naklonjen trenutni koaliciji, a so v komisiji razširitev preiskave zavrnili. Zorn je zaradi tega iz komisije izstopil. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zorn je kot član komisije želel preiskavo razširiti še na brezplačnik Dobro jutro, ki naj bi bil naklonjen trenutni koaliciji, a so v komisiji razširitev preiskave zavrnili. Zorn je zaradi tega iz komisije izstopil. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Melita Župevc
Ker komisija prehaja v zadnji del izvajanja dokazov, Župevčeva pričakuje, da se bodo napadi in poskusi diskreditacije v prihodnjih tednih nadaljevali. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec SDS-a Aleksander Zorn je na novinarski konferenci ocenil delo preiskovalne komisije, ki preiskuje brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres.

Zorn je uvodoma povedal, da so se v zvezi z brezplačniki oglasili nekateri mediji, ki objavljajo zgodbe, te so popolnoma nasprotne temu, kar "zavzeta komisja, v kateri ni opozicije, želi in preiskuje". Ti mediji naj bi komisijo večkrat postavili na laž in jo s svojimi podatki demantirali.

Zorn: Čemu takšna inkvizicijska strast pri raziskovanju brezplačnikov?
Zorn se sprašuje, čemu takšna "inkvizicijska strast" pri raziskovanju dveh brezplačnikov, pri čemer naj bi bile prisotne številne manipulacije "politike izpred desetletij, ki je še zmeraj živa in ki res lahko razkriva, kako so se obnašali nosilci javnih funkcij v času tranzicije v slovenskem prostoru, ki je bil tak, da se je pod imenom privatizacije neznansko kradlo". Po njegovem obstaja za to več razlogov. Prepričan je, da želi komisija prikazati, da so vse politične opcije, tako opozicijska stranka SDS kot koalicijske stranke, iste, da so vse koruptivne in da vse nekaj skrivajo, "kar preprosto ni res".

Cilj komisije naj bi bil tudi, da skrije ozadje izhajanja in vire financiranja brezplačnika Dobro jutro. Ta brezplačnik je po njegovih besedah v več letih svojega izhajanja moral porabiti več milijonov evrov, pa njegovi izdajatelji in viri financiranja kljub temu ostajajo popolna skrivnost, ki se je ne raziskuje. Poudarja, da se jim je v SDS-u zdelo neumno, da preiskujejo dva brezplačnika, ki sta po dveh mesecih izginila, medtem ko je Dobro jutro izhajalo več let. "V zadnjih štirinajstih dneh pa je tudi ta brezplačnik izginil in ne vemo, kaj se z njim dogaja."

Zorn: Dobro jutro mogoče zadolženo pri Pošti Slovenije
"Kaj je to skrivnostno Dobro jutro? Kje ima zares finančni vir? Ne vemo, zakaj se je neki avstrijski lastnik odločil izdajati časopise, če pa to ni časopisno podjetje. Novinarji so povedali, da nikoli niso vedeli, kdo jih financira, kje ima center in kdo je njihovo vodstvo. Vse se zdi, da je na nekakšni skrivni lokaciji. Kaj se torej dogaja s tem skrivnostnim Dobro jutro, da ga je treba tako ščititi," se sprašuje Zorn.

Zapisi iz preteklosti naj bi tudi pokazali, da je Dobro jutro močno zadolženo pri Pošti Slovenije, pri tem pa se po Zornovih besedah ne zgodi nič. "Ne gre samo za dvojna merila, temveč za to, da se to prikrije. Zgodilo pa se je, po neumnosti te komisije, ravno nasprotno. Zgodila se je nenavadna radovednost vseh, kaj je s tem Dobro jutro. S tem se je odprla pandorina skrinjica," trdi.

"Obrazi politikov, ki jih prikazujejo brezplačniki, so še mili"
Pri izhajanju brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres se je po njegovih besedah zgodilo prvič, da sta dva brezplačnika direktno in neusmiljeno napadala stare strukture oblasti, kar naj bi bil "moralni škandal in temeljni greh slovenskega novinarstva. Če bi bilo drugače, ne bi bilo preiskave". Prepričan je, da je ta komisija pravzaprav opozorilo novinarjem, naj bodo lojalni sedanji oz. večni oblasti, ki traja že 60 let, sicer se jim bo zgodila preiskava. Dosedanja preiskava naj namreč ne bi razkrivala dela politikov, temveč novinarjev, kar je po Zornovem mnenju neokusno.

Z današnje perspektive sta brezplačnika, kot pravi Zorn, povedala vse, kar je res in še premalo, saj so se pozneje po njegovem objavile še veliko hujše zadeve. "Obrazi politikov, ki jih prikazujejo brezplačniki, so še mili," je dodal. Poudaril je še, da če so bile v zvezi z brezplačniki narejene kakršne koli nepravilnosti, te ne smejo zastarati, mora pa jim biti prisojeno "realno mesto, kot jim pristoja".

Župevčeva: Svoje delo bomo do konca opravili odgovorno in vestno
Na oceno SDS-a o delu preiskovalne komisije se je odzvala predsednica komisije Melita Župevc iz SD-ja, ki je zapisala: "Reakcije SDS-a nas na delo preiskovalne komisije, ki se ukvarja z ozadjem izdajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, samo utrjujejo v prepričanju, da svoje delo do konca opravimo odgovorno in vestno." Župevčeva verjame, da delo komisije težko komentira stranka, ki v komisiji ne sodeluje in je želela delo komisije celo otežiti, in zatjuje, da bo komisija svoje sklepe in poročilo pripravila na osnovi obsežne dokumentacije in "ne na pamet in politikantsko, kot to počne SDS".

Župevčeva je zatrdila, da komisije ne zanima, komu je naklonjen kateri slovenski časopis, ampak preiskuje domnevno politično-finančno ozadje dveh brezplačnikov, ki sta izhajala pred zadnjimi volitvami. Po njenem mnenju gre "za osebe in podjetja, ki so omogočili, da sta Slovenski tednik in Ekspres lahko zaživela, za državna podjetja, ki so izdatno pomagala predvsem Slovenskemu tedniku, in za posojilodajalce, ki so dajali visoka posojila, a jih nikoli niso zahtevali nazaj". Pojasnila je še, da preverjajo sume, da sta bila brezplačnika "de facto" predvolilna propaganda in ne medij ter da je šlo za kršitev medijske in volilne zakonodaje. Meni še, da gre za pomembna vprašanja, ki bi morala zanimati tudi SDS.