Predsednica preiskovalne komisije je povedala, da bo komisija vložila kazensko ovadbo proti generalnemu direktorju Pošte Slovenije Alešu Haucu. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica preiskovalne komisije je povedala, da bo komisija vložila kazensko ovadbo proti generalnemu direktorju Pošte Slovenije Alešu Haucu. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Hauc ovaden

Predsednica preiskovalne komisije, ki preiskuje financiranje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, Melita Župevc (SD) je na novinarski konferenci povedala, da bo komisija vložila kazensko ovadbo proti generalnemu direktorju Pošte Slovenije Alešu Haucu zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive izpovedi.

Ovadbo so napisali, ker naj bi se Haučevo pričanje močno razlikovalo od dejstev, s katerimi je komisija seznanjena, kar se jim je zdelo dovolj za sum krivega pričanja.

"Ravnali po črki zakona"
Župevčeva je zavrnila očitke, da naj bi komisija vložila ovadbo z namenom izvajanja pritiska na Hauca, in dodala, da ovadba nikakor ni povezana z SD-jevim dolgom do Pošte Slovenije. Po njenih besedah je komisija soglasno izglasovala sklep o ovadbi Hauca, ovadbo pa so napisali zgolj zaradi krivega pričanja, ne pa zaradi kakšnega drugega dejanja, razloga ali namena.

Zatrdila je, da komisija, ki ji predseduje, deluje na podlagi zakona, ki delo komisije določa, in da vsakega obravnava enako, ne glede na položaj in status. "Pred komisijo, ki jo vodim jaz, so vsi enaki," je večkrat poudarila in omenila, da je bila komisija tista, na katero so pritiskali iz različnih strani.

Ovadba namenjena diskreditaciji direktorja pošte
Na obtožbe komisije in ovadbo se je za STA že odzval generalni direktor pošte. Hauc je zatrdil, da njegovega pričanja "zagotovo ni mogoče šteti pod definicijo kaznivega dejanja krive izpovedbe". O kazenski ovadbi pa meni, da je namenjena njegovi diskreditaciji in ustvarjanja dodatnega pritiska na njega. Povedal je še, da je v svojem šest letnem mandatu vedno ravnal zakonito in dobro, kar je razvidno tudi v uspešnih poslovnih rezultatih Pošte Slovenije in da nobena institucija ni ugotovila nobenih nezakonitosti v zvezi z distribucijo brezplačnikov. Hauc bo proti vlagateljem ovadbe uporabil pravna sredstva, ki so mu na voljo.

Komisija bo preiskovala mariborsko škofijo
Komisija naj bi poročilo o delu in sklepe preiskave predstavila kmalu. Še prej bodo zaradi novih dejstev zaslišali nekdanjega ekonoma mariborske škofije Mirka Krašovca in direktorja ene izmed družb holdinga, saj je po mnenju Melite Župevc in celotne komisije treba preiskati, zakaj je mariborska škofija financirala omenjeni brezplačnik.

Kot je znano, je predsednik Holdinga Zvon ena Simon Zdolšek pred komisijo povedal, da je imel Zvon podpisano pogodbo s podjetjem Media Polis, ki je posredno financiralo izdajanje Slovenskega tednika.

Aleš Hauc ovaden