Brezplačinki so bili, kot kaže, financirani na sumljiv način. Foto: MMC RTV SLO
Brezplačinki so bili, kot kaže, financirani na sumljiv način. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem meni, da so zaslišanja komisije uspešna. Foto: MMC RTV SLO

Cveta Zalokar Oražem (Zares) je zaslišanja Damijana Koletnika, Simona Zdolška in Viljema Pozeba ocenila kot uspešna, saj je po njenem mnenju iz pričanja Viljema Pozeba razvidno, da je mariborska nadškofija posredno financirala Slovenski tednik. Oražmova je zatrdila, da so v komisiji odkrili zelo veliko. Preden predstavijo zaključke preiskave, pa naj bi opravili še nekaj zaslišanj.

Zdolšek: S strani mariborske škofije ni bilo usmerjanj
Simon Zdolšek, prvi mož holdinga Zvon ena, je povedal, da čas, ko so posodili denar, ni bil čas, ko so zmanjševali investicije, ampak je bil čas, ko so intenzivno investirali v optično omrežje T2 in v več vrednostih papirjev. Posojeni denar Media Polisu v višini 300.000 evrov, ki je nato v parih dneh denar v enaki višini posodilo Progresiji, pa vidi kot podporo nekemu podjetju in jo ocenjuje kot "ne preveč tvegano finančno investicijo".

Zdolšek je povedal, da je Zvon ena imel podpisano pogodbo z Media Polisom, za opravljanje različnih storitev v zvezi z mediji, da pa vseh ponujenih storitev niso koristili. Pogodba je bila sestavljena tako, da so vsako storitev, ki jih je za Zvon ena opravilo podjetje Media Polis, plačali posebej. Zdolšek je še zatrdil, da ne glede na vsebino Slovenskega tednika, v holdingu nikoli niso dobili nobenih navodil s strani mariborske škofije, v kakšne medijske projekte naj vlagajo denar. Zatrdil je še, da ni imel nikakršnih usmeritev niti s strani nadzornega sveta. "To je bila moja odločitev in tudi sicer je to vedno odločitev uprave," dodaja.
"Posojena sredstva so bila ustrezno zavarovana"
"Skladno z zakonom smatram, da bi lahko s kakršnimi koli odgovori škodil sebi in svojim bližnjim, zato na vprašanja ne bom odgovarjal," je ob začetku povedal Damijan Koletnik. S tem pojasnilom se ni strinjala predsednica komisije Melita Župevc, zato je komisija vseeno pričela z zasliševanjem.

Na vprašanja predsednice komisije o poznanstvih z ostalimi vpletenimi v financiranje brezplačnikov, podpisom pogodbe Dravskih elektrarn in glede posojila denarja Zvonu ena je Koletnik odgovarjal z "se ne spomnim", "ne vem" ali "nisem videl". Je pa poudaril, da so bila posojena sredstva Zvonu ena ustrezno zavarovana.

"Denar posojali tudi drugim podjetjem"
Koletnik je na vprašanje Cvete Zalokar Oražem, ali so Dravske elektrarne v času njegovega mandata posojale denar še kakšnemu drugemu podjetju, ali samo Zvonu ena, odgovoril, da so Dravske elektrarne posodile denar tudi podjetju, v katerem je bila direktorica Miranda Komac Kopač, vendar se to ni zgodilo v času njegovega mandata. Komac Kopačeva je sicer žena direktorja direktorata za energetiko Janeza Kopača, ki je eden izmed ustanovnih članov stranke Zares.

Kot zadnji je pred komisijo stopil še Viljem Pozeb, ki je na začetku povedal, da o predmetni parlamentarni preiskavi ne ve ničesar.

Zaslišani direktorji
Komisija sicer zaslišuje ljudi, ki jih je njena predsednica Melita Župevc imenovala "glavni posojilodajalci". Pričal je že lastnik in direktor Dela Revij Matej Raščan, ki je potrdil, da je dal izdajatelju brezplačnika Ekspres posojilo v višini 300.000 evrov.

Direkor podjetja Media Polis Marjan Novak pa je povedal, da je izdajatelju Slovenskega tednika, podjetju Progresija, njegovo podjetje posodilo več kot 600.000 evrov. Novak je razkril tudi posojilo stranki SDS, člani komisije pa so se zato pred dvema tednoma odločili preveriti financiranje kampanje te stranke pred volitvami 2008.

Prav tako bodo pregledali tudi delovanje Media Polisa, kjer so sicer prepričani, da so žrtev političnega obračunavanja. Kot menijo, gre za nevzdržno poseganje v demokratične pravice.