Erjavec ni dal sam pobude o izključitvi Vilija Rezmana iz poslanske skupine DeSUS, a jo kljub temu podpira. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec ni dal sam pobude o izključitvi Vilija Rezmana iz poslanske skupine DeSUS, a jo kljub temu podpira. Foto: MMC RTV SLO

Kot sem povedal, predlog o izključitvi Rezmana iz poslanske skupine ni moj predlog, to je prišlo s terena.

Karl Erjavec

Je pa zanimivo, da mi nečlan stranke očita nespoštovanje pravil stranke, medtem pa sam ne stori nič, da bi spoštoval vsaj minimalna pravila, ki jih stranka daje.

Karl Erjavec
Vili Rezman
Če bi prišlo do izključitve Vilija Rezmana iz poslanske skupine DeSUS, bi predsednik stranke Karl Erjavec od njega pričakoval, da zapusti državni zbor. Foto: DZ
Hernik Gjerkeš
V DeSUS-u naj bi vrelo že nekaj časa, zavrelo pa je ob imenovanju Hernika Gjerkeša za kandidata za ministra. Foto: DZ
Burno leto v DeSUS-u

Ta pobuda naj bi tudi šla v smeri animiranja ljudi na terenu, meni Vili Rezman, ki je za Karla Erjavca dejal, da se je postavil na čelo eksorcistov. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je v pogovoru za Odmeve ponovil, da nikomur ne kaže vrat, temveč da se je članstvo močno razburilo, ker naj Vili Rezman kot nečlan stranke ne bi spoštoval pravil, usmeritev in sklepov stranke, čeprav je podpisal izjavo, da bo spoštoval statut in program DeSUS-a.

Je pa Erjavec kljub temu pojasnil, da tudi sam podpira pobudo o izključitvi Rezmana iz poslanske skupine. In če se bo to res zgodilo, Erjavec pravi, da bi moral Rezman zapustiti tudi državni zbor, saj je postal poslanec zaradi stranke DeSUS. "Mi smo nabirali zanj glasove," je še povedal predsednik stranke upokojencev. Sicer pa Erjavec meni, da je bolje imeti šest dobrih poslancev kot pa sedem in med njimi nekoga, ki vnaša nemir.

"Vem za pet poslancev, ki Rezmana ne podpirajo"
Ob tem je Erjavec zavrnil navedbe, da naj bi poslanci podpirali Rezmana, kot je pojasnil, pa ve za pet poslancev, ki ga ne podpirajo.

A Rezman tukaj opozarja, da bo sejo kot predsednik stranke sklical in jo verjetno tudi vodil prav Erjavec, ki pričakuje, da bo izključitev tudi uspela. A glede tega meni, da ni zakonske osnove, a bi tisti, ki niso uspeli na volitvah, odločali o tistih, ki so volitve dobili. Rezman, ki je Erjavčevo ravnanje označil z izganjšako vnemo, je spomnil še na zakon o poslancih, ki govori, da pri izvrševanju mandata niso vezani na kakršnakoli navodila.

Naj spomnimo, da je v stranki zavrelo ob imenovanju Hernika Gjerkeša kot kandidata za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Tako Rezman kot vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič sta Erjavcu očitala nedemokratični izbor.

Izbor kandidata še skozi dva pregleda
Erjavec je zato razložil, da je bilo na seznamu za kandidate enajst imen, ki jih je kadrovska komisija tudi obravnavala in odločila, da je Gjerkeš najprimernejši kandidat. Poslanci so tako Erjavcu dali mandat, da se naprej pogaja. Predsednik DeSUS-a je zato povedal, da ne razume, zakaj se oporeka temu izboru, je pa napovedal, da bosta ta izbor sedaj pregledala še nadzorni odbor in statutarna pravna komisija. Erjavec je prepričan, da bosta oba pregleda pokazala, da je bil postopek izveden po pravilih. Prav zato tudi pričakuje, da bo, razen Rezmana in Žnidaršiča (ta je sicer službeno odsoten, a je dejal, da bi tudi ob prisotnosti na glasovanju glasoval proti Gjerkešu), preostalih pet poslancev glasovalo v podporo Gjerkešu.

"Vsak sin ima svojo mamo"
Obenem je Karl Erjavec še enkrat zavrnil očitke glede nepotizma znotraj stranke in ponovil, da dejstvo, da je Gjerkeševa mama podpredsednica DeSUS-a, nima nobene povezave z izborom kandidata. "Vsak sin ima svojo mamo," je dejal.

Spomnil je še na dva DeSUS-ova nestrankarska ministra, Svetilka in Ploštajnerjevo, in pripomnil, da je Gjerkeš član stranke ter da upa, da članstvo v neki stranki ne po postalo ovira pri imenovanju za minsitra.

Erjavec: DeSUS trden član koalicije
Na špekulacije, da naj bi bil brez Rezmana in Žnidaršiča DeSUS bolj primeren za koalicijo z Janezom Janšo, je Erjavec povedal le, da takih neumnosti ne namerava komentirati. "Stranka DeSUS je trden član koalicije, trdno podpira tudi vlado," je bil odločen.

Nekaj besed je bilo v pogovoru namejenih tudi Žnidaršiču, ki je dejal, da bi ob morebitni Rezmanovi izključitvi tudi sam zapustil poslansko skupino. Erjavec je pojasnil, da Žnidaršiča nihče ne podi iz stranke, nenavadno pa se mu zdi, da mu vodja poslanske skupine očita, da nedemokratično vodi stranko in postopke, kar mu je očital tudi na kongresu, ko je bil protikandidat.

"Če bi stranko vodil, tako kot se mi očita, tudi ne bi dosegli takih uspehov, kot veste, je bila stranka v času, ko sem jo prevzel, tik pred tem, da izpade iz DZ-ja, danes pa je to četrta najmočnejša stranka,"
je razložil.

Erjavec izpostavil polovično uskaljevanje pokojnin
Erjavec je za konec spregovoril še o kritikah Zveze društva upokojencev glede pokojnin. Izpostavil je dogovor o polovičnem usklajevanu pokojnin - pokojnine naj bi se usklajevale z rastjo plač, medtem ko se bodo te zaposlenim v javnem sektorju zamrznile za eno leto. "Ta dosežek je velik, zlasti če vemo, da se nadomestila za brezposlenost ne bodo usklajevala, ampak bodo zamrznjena," je sklenil.

Kot sem povedal, predlog o izključitvi Rezmana iz poslanske skupine ni moj predlog, to je prišlo s terena.

Karl Erjavec

Je pa zanimivo, da mi nečlan stranke očita nespoštovanje pravil stranke, medtem pa sam ne stori nič, da bi spoštoval vsaj minimalna pravila, ki jih stranka daje.

Karl Erjavec
Burno leto v DeSUS-u