Ob dnevu policije so policisti in predstavniki države položili vence v spomin policistom, padlim v vojni za Slovenijo. Foto: Policija
Ob dnevu policije so policisti in predstavniki države položili vence v spomin policistom, padlim v vojni za Slovenijo. Foto: Policija
Policija
"Ostajamo oaza varnosti in miru, kar dokazujejo številni mednarodni indeksi, ki nas uvrščajo med skupino najvarnejših držav na svetu, je dejal Stanislav Veniger, geeralni direktor policije. Foto: Policija

Da je Slovenija tudi po zaslugi policistov med najvarnejšimi državami na svetu, so se strinjali vsi trije govorniki na slovesnosti ob dnevu policistov, poleg predsednika države še minister za notranje zadeve Gregor Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Pahor svaril pred izgubo samostojnosti
Na slovesnosti so govorci izpostavili tudi zasluge policije pri osamosvajanju Slovenije, Pahor pa je spomnil, da so bile žrtve tudi med policisti. Znova je posvaril, da je usoda Slovenije v naših rokah in da lahko samostojnost zapravimo tako hitro, kot smo si jo izborili. Izguba samostojnosti bi bila po Pahorjevih besedah globoko nemoralna in skrajno neodgovorna do tistih, ki so pred 22 leti zanjo umrli ali bili ranjeni.

Policija visoko na lestvici zaupanja
Gregor Virant je dejal, da so bili slovenski policisti v času osamosvajanja države nepogrešljiv del upora proti agresorju, in dodal, da se je takrat "stkalo zaupanje med ljudmi in policijo", ki glede na to, da je policija visoko na lestvici zaupanja, drži še danes.

Virant pa ni govoril le o preteklih dogodkih, ampak je izpostavil tudi zasluge policije pri tem, da je bilo v zadnjem obdobju obsojenih več ljudi, ki so pred tem veljali za nedotakljive. Pohvalil je kriminaliste in preiskovalce Nacionalnega preiskovalnega urada, ki so zbrali dovolj trdnih dokazov, da so se sojenja končala z obsodilnimi sodbami. Virant je še dejal, da bodo policistom zagotavljali mir pred vmešavanjem politike v preiskave gospodarskega kriminala, korupcije in drugih zadev, obljubil pa je še, da bodo v okviru možnosti poskrbeli tudi za ustrezne materialne in kadrovske pogoje.

"Ostajamo oaza miru"
Da je Slovenija mirna in varna država, je prepričan tudi Stanislav Veniger, generalni direktor policije. "Ostajamo oaza varnosti in miru, kar dokazujejo številni mednarodni indeksi, ki nas uvrščajo med skupino najvarnejših držav na svetu. Suvereno lahko zatrdim, da tudi po zaslugi strokovnega in učinkovitega dela slovenske policije," je dejal in poudaril tudi humanitarno delo policistov ob naravnih in drugih nesrečah.

Policisti 27. junij zaznamujejo kot dan policije v spomin na upor agresorju v vojni za Slovenijo in spopad policistov s silami JLA na mejnem prehodu Holmec leta 1991.