Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je bil že oktobra seznanjen s tem, da naj bi Hrvaška objavila razpis za prodajo zemljišč v slovenski lasti. Foto: RTV SLO
Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je bil že oktobra seznanjen s tem, da naj bi Hrvaška objavila razpis za prodajo zemljišč v slovenski lasti. Foto: RTV SLO

13. decembra je MZZ hrvaško stran opozoril na obvestilo sklada kmetijskih zemljišč, da prihaja na levem bregu Dragonje do poskusov razpolaganja in posegov v pravice lastnika zemljišč. Sklad pa je bil o tem obveščen s strani Joška Jorasa. Ministrstvo je v omenjeni noti hrvaško stran pozvalo k pojasnilom, če so se omenjene aktivnosti zares zgodile.

Hrvaška stran je pojasnila, da se ta dejanja niso zgodila in da pristojni organi niso nameravali in ne izvajajo tovrstnih aktivnosti. Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo je že sredi decembra pojasnilo, da ni dalo soglasja za prodajo kmetijskega zemljišča na območju mesta Buje, ker zahteva ni bila popolna. Prav tako pa naj v zahtevi sama katastrska občina Sečovlje ne bi bila omenjena.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je bil že oktobra seznanjen s tem, da naj bi Hrvaška objavila razpis za prodajo zemljišč v slovenski lasti. Sklad je na pobudo skladovega zakupnika Joška Jorasa o tem seznanil člana nadzornega odbora sklada zemljišč Branka Tomažiča.

Ministrstvo za zunanje zadeve je Hrvaško zaprosilo za pojasnila o teh nepravilnostih. Obrnilo se je tudi na sklad, da bi ta preveril, ali zares prihaja do kršitev oziroma poseganja v pravico razpolaganja s slovenskim državnim ozemljem.