MZZ je zaprosil Hrvaško za pojasnila glede domnevne prodaje zemljišč. Foto: RTV SLO
MZZ je zaprosil Hrvaško za pojasnila glede domnevne prodaje zemljišč. Foto: RTV SLO

Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo je pojasnilo, da ni dalo soglasja za prodajo kmetijskega zemljišča na območju mesta Buje, ker zahteva ni bila popolna. V zahtevi katastrska občina Sečovlje ni bila omenjena.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je bil že oktobra seznanjen s tem, da naj bi Hrvaška objavila razpis za prodajo zemljišč v slovenski lasti. Sklad je na pobudo skladovega zakupnika Joška Jorasa o tem seznanil člana nadzornega odbora sklada zemljišč Branka Tomažiča.

Ministrstvo za zunanje zadeve je Hrvaško zaprosilo za pojasnila o teh nepravilnostih. Obrnilo se je tudi na sklad, da bi ta preveril, ali zares prihaja do kršitev oziroma poseganja v pravico razpolaganja s slovenskim državnim ozemljem.

Na dogajanje se je odzval tudi poslanec SNS-a Srečko Prijatelj, ki je med drugim ministra Rupla pozval, naj o "nezaslišanem posegu Hrvatov v suverenost slovenskega ozemlja" obvesti Evropsko unijo ter da naj evropskemu komisarju za širitev Olliju Rehnu predlaga zamrznitev pogajanj s Hrvaško o njenem vstopu v EU.