Igor Šoltes. Foto: BoBo
Igor Šoltes. Foto: BoBo

Erjavec se je po seji izvršnega odbora stranke zahvalil evropskemu poslancu Ivu Vajglu, ki je v zadnjem mandatu zastopal barve stranke DeSUS v Evropskem parlamentu, a se za kandidaturo ni več odločil. Zadovoljen je tudi, da sta s Šoltesom dobro sodelovala, zlasti tedaj, ko je šlo za problematiko starejših.

V DeSUS-u so po Erjavčevih navedbah prepričani, da bo nosilec liste DeSUS izvoljen v Evropski parlament in bo nadaljeval delo, ki ga je zastavil Vajgl. Šoltes, ki je v tem mandatu v vrstah Zelenih, se je tudi včlanil v DeSUS in bo v Evropskem parlamentu, če bo ponovno izvoljen, zastopal barve Evropske demokratske stranke.

Šoltes: Logičen korak naprej
Tudi DeSUS-ov evropski poslanec Ivo Vajgl je danes izrazil zadovoljstvo nad Šoltesovo odločitvijo, da se pridruži DeSUS-u. Po Vajglovem mnenju bo kot izkušen poslanec izpolnil pričakovanja te stranke. Slednja bo po njegovem prepričanju tudi v prihodnjem mandatu imela evropskega poslanca.

Šoltes pa je danes dejal, da je sodelovanje z DeSUS-om logičen korak naprej v njegovem delovanju na evropskem parketu. Svoje začrtane cilje v iztekajočem mandatu želi nadaljevati v prihodnjem. Napovedal je, da bo svoje poslanstvo tudi v prihodnje gradil na vrednotah, kot so zdravje okolja, zdravi tržni odnosi, človekove pravice in dosledno spoštovanje vladavine prava.

Šoltes bo nosilec liste DeSUS

Šoltes mora postati član DeSUS-a
Šoltes v aktualnem mandatu v Evropskem parlamentu pripada skupini Zelenih, medtem ko je DeSUS član Evropske demokratske stranke. Na zasedanju sveta te stranke, ki bo aprila v Ljubljani, bodo po Erjavčevih navedbah tudi sprejeli program za evropske volitve. "Če želi biti Šoltes nosilec kandidatne liste DeSUS-a na evropskih volitvah, mora po statutu postati član stranke DeSUS," je povedal Erjavec.

Če je še do nedavnega kazalo drugače, pa je prvak DeSUS-a v četrtek pojasnil, da na volitvah v Evropski parlament sam nima namena kandidirati, in upa, da tudi ne bo treba. "V tem trenutku me volitve v Evropski parlament ne zanimajo in imam druge načrte," je povedal. Dodal je še, da želi kot predsednik DeSUS-a stranko znova dvigniti na raven, ki jo je že dosegla, obveznosti pa ima tudi kot minister za obrambo.