Ministrica za šolstvo Simona Kustec. Foto: Twitter račun ministrice Simone Kustec
Ministrica za šolstvo Simona Kustec. Foto: Twitter račun ministrice Simone Kustec

Delna izvedba seje na daljavo pomeni, da poslanci, ki jim je bila odrejena karantena ali bi njihova osebna udeležba na seji iz epidemioloških razlogov predstavljala tveganje za zdravje drugih poslancev, sejo spremljajo na daljavo, drugi poslanci pa se je udeležijo fizično. Fizično navzoči poslanci glasujejo z uporabo konferenčno-glasovalnega sistema DZ-ja, preostali pa z uporabo aplikacije za sejo na daljavo. Če ta ne deluje, sklep predvideva možnost uporabe videoklica ali telefonskega klica. Poslanci, ki bodo na seji sodelovali na daljavo, morajo o tem predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča obvestiti najpozneje uro pred začetkom seje.

Ministrici za 20 točk očitkov in poziv k odstopu: "Te bom z argumenti in dejstvi odločno zavrnila."

Očitki ministrici in odgovor nanje

V interpelaciji Levica, LMŠ, SD in SAB ministrici Simoni Kustec med drugim očitajo predolgo zaprtje šol v epidemiji. Očitajo ji, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v razmerah epidemije, kot tudi odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole.

Ministrica je v odgovoru na interpelacijo očitke zavrnila. Med drugim je izpostavila, da se je ministrstvo takoj po zaprtju šol v prvem valu epidemije covida-19 lotilo uvajanja izobraževanja na daljavo in ga brez predhodnih izkušenj vzpostavilo v slabih dveh tednih.

Drugi sklepi tokratnega kolegija

Kolegij je sprejel tudi sklep, da bo DZ predlog zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank, predlog novele zakona o državnem tožilstvu in predlog zakona o bančništvu (vse tri je v DZ vložila vlada) obravnaval po nujnem postopku. Poslanci dela opozicije so sicer temu nasprotovali, ker menijo, da predlagani zakoni ne izpolnjujejo pogojev za obravnavo po nujnem postopku.

Člani kolegija predsednika DZ-ja so potrdili tudi sklepe o obravnavi nekaterih predlogov zakonov po skrajšanem postopku. Med drugim bodo na ta način obravnavali predlog novele zakona o zaščiti živali (predlagala ga je skupina poslancev s prvopodpisano Meiro Hot iz SD-ja), predlog novele kazenskega zakonika (na predlog civilne družbe ga je v DZ vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem iz LMŠ-ja), predlog novele zakona o planinskih poteh (skupina poslancev s prvopodpisano Matejo Udovč iz SMC-ja) ter predlog spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (skupina poslancev s prvopodpisanim Aleksandrom Reberškom iz NSi-ja).