Kdo bo preiskoval morebitna sporna ravnanja policije? Foto: BoBo
Kdo bo preiskoval morebitna sporna ravnanja policije? Foto: BoBo
Dragan Petrovec
Dragan Petrovec z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti opozarja, da se legitimni protesti kriminalizirajo. Foto: MMC RTV SLO

Izredne razmere je lahko uvesti, če se dokaže, da se je ljudstvo lotilo inštitucij, kot je policija, kar počez.

Dragan Petrovec, Inštitut za kriminologijo

Glavni problem je, kdo bo proučeval sporna ravnanja policije. Če bo policija sama to raziskovala, potem ne bomo nikamor prišli.

Dragan Petrovec, Inštitut za kriminologijo

Namigovanja, da za protesti stojijo desničarji, mogoče pa kar vlada, so v službi namernega zavajanja, ki služijo tistim, ki so to državo izropali.

MNZ

»Zaradi enega lista, ki je bil vnaprej pripravljen, seveda ne moremo govoriti o vojaškem udaru, to so preveč patetične besede, je pa lahko drobec v mozaiku vsesplošne slike, glede na to, da Janez Janša zdaj obvladuje ne samo vojsko, ampak tudi policijo,« navaja Petrovec z Inštituta za kriminologijo Pravne fakultete in dodaja, da so pojasnila protestnikov, zaposlenih na ministrstvu za obrambo, ki naj bi se demonstracij udeležili v svojem prostem času, "samo slepilo".

Kdo ima korist od poškodovanih policistov?
»Janša je bil leta 1994 samo obrambni minister, danes razpolaga z vsem. Njegovo ravnanje je takšno, da se najbolj znajde v izrednih razmerah. Lahko jih je uvesti, če se dokaže, da se je ljudstvo lotilo inštitucij, kot je policija, kar počez. Če to povežete s podatki, ki jih prinašajo mediji in so še neraziskani, naj bi bili nekateri izgredniki plačani po glavi policista po poškodbah, ki jih prizadenejo policistu, je treba samo razmisliti, kdo ima od tega korist. Ali je to res nekaj, kar je zraslo v glavah neonacistov in podobnih organizacij ali pa je to kaj drugega,« se sprašuje Petrovec.

Za odziv na navedbe Dragana Petrovca smo zaprosili tudi kabinet predsednika vlade Janeza Janše.

Vnaprej pripravljene izjave? Protest proti ravnanju policije!
V javnost je namreč prišlo pričevanje Gregorja Bratine, ki je dejal, da je bil pridržan, ker »ni maral podpisati vnaprej napisane izjave, da je v policiste metal granitne kocke«.

Na Facebooku so je sočasno pojavil poziv z naslovom »Stop policijski represiji nad vstajami – Huliganov ni na ulicah, huligani so v palačah«. Na pozivu za protest, ki je sklican popoldne ob 16. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, je fotografija najstnika Nathana, ki je eden izmed številnih priprtih vstajnikih, ki so žrtve, kot navajajo, »policijskega maltretiranja in doktrine preventivnega kaznovanja«. Protestniki bodo zahtevali »takojšnjo izpustitev vseh zaprtih, opustiitev vseh obtožb, odškodnine za policijsko nasilje nad vstajniki ter neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad vstajniki v Sloveniji«. V Mariboru pa bodo protestirali starši, sorodniki, prijatelji in podporniki priprtih.

Pretiravanje je, da je treba vse izpustiti
»Del teh zahtev oziroma protestov se mi zdi upravičen. Tam, kjer policija zajame povsem nedolžne, in potem, ker drugih ni zajela, mora iz nedolžnih narediti krive - tam je protest popolnoma upravičen,« pravi Petrovec in hkrati dodaja, da pa je pretiravanje, da je treba izpustiti vse po vrsti in govoriti o odškodnini.

Kdo bo proučeval morebitna sporna ravnanja policije?
»Vse to pride v poštev v primerih, ki morajo biti spodobno proučeni. Glavni problem je, kdo bo to proučeval. Če bo to policija sama to raziskovala, potem ne bomo nikamor prišli,« ugotavlja Petrovec. Po njegovem mnenju bi moralo morebitna sporna ravnanja policije preiskovati organ ali telo, podobno varuhu človekovih pravic, daleč zunaj dosega in vpliva države, sestavljati pa bi ga morali ljudje zunaj policije.

Varuhinja nima zadosti pooblastil
Pooblastila varuhinje so omejena, nima namreč tako stroge preiskovalne vloge in pooblastil. Če zazna kršitve, opozori organe, kako morajo ravnati. Medtem ko ima neodvisna komisija večje možnosti. Njena intervencija bi bila dobrodošla, ker bi lahko posegala kot moralna avtoriteta in bi ji ljudje bistveno bolj zaupali, kot zaupajo zdaj policiji, meni Petrovec.

Protestniki naj izločijo provokatorje
Glede na to, da danes zaznamujemo dan človekovih pravic, bi nas v Sloveniji – tako Petrovec - moralo skrbeti vse po vrsti, vse ljudi in vsa področja. »Protesti so več kot potrebni, poleg tega so legitimni. Treba je razmišljati, kako jih ohraniti učinkovite in take, da jim ne moreš izrekati kritike, ter omejiti provokatorje. Dobro je, da so protesti skrbno organizirani. Treba je najti način, kaj narediti s provokatorji, ki se poskušajo umakniti med ostalo množico, tako da provokatorji sami vidijo, da imajo proti sebi celo množico in še policijo,« sklene Petrovec.
Policija: Tega si nismo in si ne bomo dovolili
Policija je zavrnila navedbe, da bi policisti imeli vnaprej pripravljene izjave, ki bi jih morale podpisovati osebe v policijskih postopkih. Poudarjajo, da bi bila taka izjava nezakonita in bi bila na sodišču izločena kot dokazno gradivo. »Tega si policija ni in ne bo dovolila,« so odločno zapisali.

»Postopki s pridržanimi osebami in pridobivanjem njihovih izjav so jasno definirani in dokumentirani, zaradi česar je vsaka tovrstna zloraba praktično nemogoča. Vsaka izjava je prepuščena svobodni volji tistega, ki jo podaja, za kar je dodatno poskrbljeno s pravnim varstvom v smislu prisotnosti odvetnika, v kolikor oseba to želi,« pojasnjujejo.
Policija: Prisotnost vojakov ni povezana z zaposlitvijo
Dodajajo, da so bili na protestih prisotni tudi zaposleni v Slovenski vojski, a da njihova prisotnost ni bila povezana z njihovo zaposlitvijo. Ob pridržanjih so bili prisotni tudi predstavniki varuhinje človekovih pravic, ki po besedah policije niso ugotovili nepravilnosti.
»V policiji spoštujemo svobodo govora, a takšne neresnične izjave v trenutnih razmerah spodbujajo negativne reakcije in nezaupanje javnosti. Zato se poraja vprašanje, na kakšne argumente je avtor oprl svoje kritično stališče oziroma čemu le to služi,« so sklenili.

MNZ: Zdaj je drugačna zakonodaja, kot je bila leta 1994
"Dragan Petrovec grobo žali ne le policiste, ampak tudi znanost, ki ji po svojem delovnem področju pripada," so se odzvali še iz ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

Ko Petrovec Janezu Janši pripisuje »obvladovanje« tako vojske, policije, tožilstva in sodstva, zanemarja zakonodajo, ki je danes povsem drugačna, kot je bila leta 1994, so zapisali. "Tako Generalštab Slovenske vojske kot tudi policija sta organa v sestavi s svojima predstojnikoma in z zakonom predpisanimi nalogami. Da ne govorimo o tožilstvu, ki je prav tako z zakonom povsem samostojna institucija za pregon kriminala, da ne govorimo o sodstvu, ki je samostojna veja oblasti, enakovredna izvršilni, na katere čelu je Janez Janša."

Iz MNZ-ja so spomnili tudi, da "vseskozi poudarjajo legitimne zahteve večine mirnih demonstrantov in obsojajo manjšine nasilnežev, ki v policiste mečejo granitne kocke in s tem ogrožajo njihova življenja."

MNZ: Petrovec zavestno zavaja
Petrovec - tako MNZ - posredno namiguje na to, da za protesti stojijo desničarji, mogoče pa kar vlada. "Taka 'znanstvena razodetja' Petrovca so več kot 'znanost' v službi namernega zavajanja, služijo pa tistim, ki so to državo izropali in danes ščitijo sebe, seveda na po Petrovcu 'znanstveno podprt način'."

Petrovca so tudi spomnili na zakon, ki že od leta 2007 narekuje, da morebitnih kaznivih dejanj, ki so jih osumljeni policisti, ne preiskujejo policisti, temveč Specializirano državno tožilstvo, pristojno tako za preiskovanje kot tudi pregon tovrstnih dejanj, odločajo pa seveda sodišča.

Izredne razmere je lahko uvesti, če se dokaže, da se je ljudstvo lotilo inštitucij, kot je policija, kar počez.

Dragan Petrovec, Inštitut za kriminologijo

Glavni problem je, kdo bo proučeval sporna ravnanja policije. Če bo policija sama to raziskovala, potem ne bomo nikamor prišli.

Dragan Petrovec, Inštitut za kriminologijo

Namigovanja, da za protesti stojijo desničarji, mogoče pa kar vlada, so v službi namernega zavajanja, ki služijo tistim, ki so to državo izropali.

MNZ