Več kot polovica izolskih svetnikov želi s svojim odstopom rešiti po njihovih besedah nerešljiv položaj, ki je nastal v Izoli. Foto: RTV SLO
Več kot polovica izolskih svetnikov želi s svojim odstopom rešiti po njihovih besedah nerešljiv položaj, ki je nastal v Izoli. Foto: RTV SLO
Po najtesnejšem rezultatu županskih volitev se Izoli kmalu obetajo nove volitve. Foto: RTV SLO
V Izoli odstopilo več svetnikov

12 od 23 izolskih svetnikov je podalo nepreklicni odstop s svoje funkcije, saj so presodili, da nimajo druge izbire.

Gre za svetnike SD-ja, LDS-a, Liste Izola, zbudi se, DeSUS-a, Mladih za Izolo in svetnika . Za to so se odločili, ker "ni bil storjen nikakršen korak pri proračunih".

Župan kriv, ker ni sodeloval
Za nastali položaj krivijo župana Tomislava Klokočovnika, ki ga zaradi odsotnosti, neprilagodljivosti in nepripravljenosti sodelovanja z občinskim svetom pozivajo, naj čim prej ponudi svoj nepreklicni odstop in s tem omogoči Izolčanom, da na predčasnih volitvah izberejo novega župan in nov občinski svet, ki bi se nemudoma lotil pomembnih projektov za razvoj Izole, je SD zapisal v sporočilu za javnost.

"V SD-ju se zavedajo pomena usklajenega delovanja župana in občinskega sveta predvsem v luči velikih razvojnih priložnosti, pred katerimi stoji Izola," se še zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je najbolj smotrna in načelna poteza, ki jo lahko naredijo, da tako župan kot občinski svet hkrati odstopita.

Izolski občinski svet je sestavljen iz 23 svetnikov, 11 preostalih svetnikov, ki jih sestavljajo predstavniki iz Izola je naša, predstavniki italijanske narodnostne skupnosti in svetnik Slavko Samotorčan z liste Izolani, naj bi tudi razmišljalo o odstopu.

Volitve naj bi bile med 10. julijem in 5. avgustom
Na izredni seji, ki jo bodo predlagali za četrtek, naj bi tako najprej ugotovili odstop omenjenih svetnikov, s čemer svet ne bo več sklepčen. V naslednjem koraku naj bi tako občinska volilna komisija razpisala nadomestne volitve, katere se lahko razpiše najmanj 40 dni po ugotovljenem odstopu. Do volitev naj bi tako prišlo med 10. julijem in 5. avgustom.

Župan Klokočovnik je dejal, da uradno z odstopom svetnikov še ni seznanjen, odstop pa naj bi bil dokaz, da proračuna niso želeli sprejeti. Po njegovih besedah gre za to, da nekdanja županja Breda Pečan (SD) skupaj s stranko ne more sprejeti, da je na volitvah izgubila.

B. K.

V Izoli odstopilo več svetnikov