Predsednik PS-ja Zoran Janković verjame v pravno državo. Foto: BoBo
Predsednik PS-ja Zoran Janković verjame v pravno državo. Foto: BoBo
Bojan Traven: Analiza poročila KPK
Janković o očitkih in podpori stranke
Janković zavrnil vse očitke

"Obtožbe, ki so me znova doletele, so hud udarec za stranko in še posebej za vse tiste, ki ste v Pozitivno Slovenijo verjeli od prvega trenutka, ki ste nam zaupali svoj glas," je v pismu članom Pozitivne Slovenije (PS) pred sobotnim kongresom razložil predsednik PS-ja Zoran Janković.

Očitke protikorupcijske komisije KPK, da je njegovo premoženje "izrazito obremenjeno s korupcijskimi tveganji", je ponovno v celoti zavrnil. Članom PS-ja je podal podobno pojasnilo, kot so ga bili v sredo deležni mediji. Torej, da gre pri spornih prejemkih za vračilo posojila, ki ga je ob prodaji svojega podjetja Electa dal temu podjetju, in da je to posojilo prijavil KPK-ju leta 2006.

"Mirne vesti in odločno trdim, da v življenju nisem pridobil niti evra svojega premoženja na nezakonit način. Proračuna Mestne občine Ljubljana nisem oškodoval. Tudi za evro ne. Nasprotno! Trdim, da sem z dobrimi pogajanji ter strokovnim in zakonitim delom skupaj s sodelavkami in sodelavci premoženje Mestne občine Ljubljana v preteklih šestih letih bistveno povečal," je zapisal Janković in poudaril, da so vse transakcije razvidne iz njegovega tekočega računa in da nikoli ni ničesar skrival.

Članom svoje stranke pa je Janković tudi pojasnil, zakaj ne odstopi oziroma zakaj odstop ne bi bil dobrodošel. "Če bi odstopil, bi večina razumela, da sem kriv. To pa nisem. Nisem kriv. Nisem si nezakonito prisvojil tudi enega evra, nisem oškodoval mestnega proračuna in javnih sredstev. Če bi se danes umaknil, bi bilo to dokončno. Dokazovanje nedolžnosti po sodni poti traja predolgo, da bi se še lahko vrnil. Pred nekaj dnevi sem praznoval 60. rojstni dan," je razložil prvak PS-ja.

Odločno se bo bojeval, da opere svoje ime
Ljubljanski župan je v svojem pismu tudi pojasnil, da s svojim vztrajanjem na županskem položaju ni in ne želi biti žaljiv do KPK-ja, še manj pa do volivk in volivcev, vseh podpornikov in prebivalcev Slovenije.

"Sem eden tistih, ki verjamemo v pravno državo. Verjamem v pravičnost in verjamem, da dobro na koncu zmeraj zmaga. Nisem kriminalec, nisem koruptiven in vsak pridobljen evro v svojem življenju lahko in tudi sem pojasnil. Odločno se bom boril, da svoje ime operem vseh tovrstnih obtožb, ki so se okrepile z vstopom v državno politiko," je še med drugim zapisal Janković

Bojan Traven: Analiza poročila KPK
Janković o očitkih in podpori stranke
Janković zavrnil vse očitke