Zoran Janković je prepričan, da so vsi njegovi posli povsem zakoniti. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković je prepričan, da so vsi njegovi posli povsem zakoniti. Foto: MMC RTV SLO

Zoran Janković je v Odmevih voditeljici Rosviti Pesek na začetku povedal, da tudi on ne razmišlja o tehnični vladi, če pa koalicija razpade, se lahko pogovarjajo o neki novi vladi.

Na vprašanje, ali bo tožil Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), je pojasnil, da bo na vsak način zaščitil svoje dobro ime. In če ne bo drugačnega načina, bo sprožil ustrezne postopke, je zatrdil. Poudaril je, da mu KPK ni očital korupcije, temveč sum tveganja korupcije, vendar se ''koruptivno tveganje težko prime''. ''Moje premoženje se ni spreminjalo, predvsem pa se ni povečevalo,'' je dejal.
Prav tako meni, da je KPK potreben in bo tudi ostal, ampak potrebuje zakonske dodelave, kjer bo mogoče dati vsaj ugovor na vmesno poročilo. ''Goran Klemenčič si je zagotovil še dolga leta vodenje komisije,'' je dodal.


Pojasnil je, da je bil res na pogovoru s komisijo, določenih konkretnih podatkov ni vedel, zato so dva tedna pozneje poslali tri fascikle dokumentacije. Od takrat naprej ga niso več kontaktirali, čeprav, tako Janković, jim je napisal, da je vedno na voljo za dodatna pojasnila. Prepričan pa je, da je vse zakonito.
Odgovor enak prejšnjemu …
Glede lastništva gozda je pojasnil, da je ta znotraj ograje zraven hiše in ga imajo v lasti že 10 let. Leta 2006, ko je pisal prijavo, je vpisal številke parcel iz gradbenega dovoljenja. Leta 2011 so ga pozvali s komisije, naj opravi še prijavo gozda. Takrat jim je pojasnil nastali položaj in po Jankovićevih besedah so dejali, da se to zgodi, saj da je gozd že v okviru obstoječe ograje že 15 let.

O nakupu delnic Luke Koper je ponovil, da je dobil nazaj vrnjeno posojilo in s tem kupil delnice, ki so od takrat izgubile večino vrednosti. Meni, da gre lahko za prekršek, saj se njegovo premoženje ni spremenilo. Po besedah Jankovića je podobna zgodba tudi pri drugih očitkih komisije, kjer dopušča možnost napake, saj so se zgodile le spremembe oblike lastništva, kljub temu pa je vrednost premoženja ostala ista.

Vse po pravilih
Poudaril je, da mu komisija ne očita nepojasnjenega vira premoženja, temveč le, da ni prijavil spremembe premoženja. Pristavil je, da je šel še enkrat gledat transakcijsko verigo 208.000 evrov prek Grepa in Baze Dante, kjer Janković ne vidi nikakršnih spornosti. ''Grep je posodil Bazi Dante dvakrat po 50.000 evrov, sedaj mi je jasno, ker sem šel še enkrat pogledat, in Baza Dante je ta denar vrnila. Izposodila pa si je denar, ker je bila dolžna Electi, Electa pa je vrnila meni,'' je razložil.

Dodal je še, da je tudi Durs pregledal poslovanje MOL-a glede tega in ni našel nepravilnosti. ''Imel sem hišno preiskavo zaradi tega. K sreči je to tudi predmet preiskave policije, da bom lahko vsaj nekje dokazal svoj prav,'' je še sklenil.

Janković o očitkih in podpori stranke
Janković o očitkih in podpori stranke