"Z dosežki v teh treh letih smo dokazali, da nam zaupane naloge izvajamo korektno in učinkovito. In na tej liniji bomo tudi nadaljevali," je zapisala Katarina Kresal. Foto: Bobo Foto:
Janez Janša
Prvi mož SDS-a ni želel ugibati, kakšna bo odločitev ljubljanskega župana Zorana Jankovića glede njegovega morebitnega vstopa v volilno tekmo. Foto: BoBo

Več prepoznavnih posameznikov iz slovenskega javnega življenja je namreč prišlo v ljubljansko Mestno hišo izrazit podporo Zoranu Jankoviću in njegovemu morebitnemu vstopu v volilno tekmo. Končno odločitev bo sicer Janković sporočil v torek ob 14. uri.

Predsednik stranke SDS Janez Janša komentira, da je "procesija na magistratu" izraz nezavedanja težkega položaja, v katerem je Slovenija. Medtem ko je prva dama LDS-a Katarina Kresal v sporočilu za javnost zapisala, da se v stranki zavzemajo za to, da bi se "v slovensko politiko aktivno vključil čim širši krog sposobnih ljudi", zato kandidaturo podpirajo.

Janša je ob robu obiska poslanske skupine SDS v Kamniško-zasavski regiji v izjavi za medije dejal tudi, da se pred bližajočimi parlamentarnimi volitvami žal velikanska energija usmerja predvsem v to, kako preprečiti, da bi bili ogroženi nekateri privilegiji. Prepričan je, da dogajanje na tranzicijski levici spominja na vrenje pred volitvami leta 2004, katerega rezultat je bila ustanovitev Foruma 21.

SDS je pripravljen soočiti svoj program s komer koli
Prvi mož SDS-a ni želel ugibati, kakšna bo odločitev ljubljanskega župana Zorana Jankovića glede njegovega morebitnega vstopa v volilno tekmo. Po njegovih besedah gre v tem primeru za vprašanja, ki so popolnoma nepomembna za prihodnost Slovenije. "Ta vprašanja so kvečjemu relevantna za povzročanje zmede v prostoru slovenske tranzicijske levice, kjer je tudi velika panika zaradi tega," je pojasnil.

Soočenje z Jankovićem?
Janša odgovarja, da je stranka SDS pripravljena soočiti svoj volilni program s komer koli. Po njegovih besedah so pripravljeni priznati dobre rešitve v katerem koli programu: "Pripravljeni smo tudi sodelovati z vsakim, ki bo imel dobre rešitve za prihodnji razvoj."

Kresalova: Z Jankovićem dobro sodelujemo
"Širjenje možnosti izbire bo tudi dodatna spodbuda volivcev k udeležbi na volitvah, visoka volilna udeležba pa je odraz demokratičnosti družbe," meni Kresalova, ki je pojasnila tudi, da z listo Zorana Jankovića že dobro sodelujejo v ljubljanskem mestnem svetu, zato verjamejo, da lahko takšno sodelovanje nadaljujejo tudi na državni ravni.

LDS: Načel se vedno držimo
V LDS-u sicer dodajajo, da gredo na volitve "suvereno in kot samostojna stranka, volilni postopki so v zaključni fazi, naša mreža je aktivna po vsej Sloveniji". Kot osnovno vodilo pa izpostavljajo "vzpostavitev enostavne države, ključna elementa za dosego tega pa poenostavitev in racionalizacija procesa odločanja".

"Slovenija namreč potrebuje manj birokracije, bolj enostavne predpise in postopke, predvsem pa do ljudi prijaznejše in učinkovitejše vodenje," pojasnjujejo in kot temeljno načelo njihovega delovanja še naprej izpostavljajo dosledno spoštovanje pravne države: "Tega smo se v tem mandatu korektno držali tako v primerih vsebinskega razhajanja, kakor tudi, ko je bilo to v našo škodo. Načel se v LDS-u vedno držimo."