Janković je dobil mandatarstvo za sestavo vlade. Foto: BoBo
Janković je dobil mandatarstvo za sestavo vlade. Foto: BoBo
Karl Erjavec, Gregor Virant
DeSUs se je današnjih pogajanj z Jankovićem kljub drugačnim napovedim vendarle udeležil, Lista Virant pa se še vedno pogaja na dveh straneh. Foto: BoBo
Že bliže vladni koaliciji?
Janković predlagan za mandatarja

Slovenski predsednik Danilo Türk je prvaku Pozitivne Slovenije, relativnemu zmagovalcu predčasnih parlamentarnih volitev, podelil mandatarsrvo za sestavo vlade.

Na poskuse sestavljanja nove vlade se je odzval tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli, ki naj bi se po poročanju medijev ponudil za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije. "Neprimerno je, da veleposlanik posega v notranje zadeve drzave," je dejal Janković, ki pravi še, da ga veleposlanik ni povabil na sestanek.

"Če je nekdo veleposlanik v Sloveniji, bi poleg tega, da ima rad svojo državo, moral imeti vsaj malo rad tudi Slovenijo. Ne vem, kako bi se počutil, če bi nekdo prišel in komentiral volilno tekmo v ZDA. Lahko je v nagovorih zagovornik velike koalicije. Tudi jaz mislim, da bi bila dobra velika koalicija, ne vidim nobenih problemov. Mussomeli si je vzel po moje prevelike pristojnosti. To ne sodi k diplomatskemu poklicu," je izpostavil.

Pregledali besedilo koalicijske pogodbe
Vodja pogajalske skupine Pozitivne Slovenija Jani Möderndorfer je po usklajevanjih z Listo Virant, SD in DeSUS, ki so jih začeli v sredo pojasnil, da so se pogovorili o tem, kakšna naj bi bila končna oblika koalicijske pogodbe. Na usklajevanju so se dogovarjali, kakšno naj bi bilo njihovo sodelovanju v štiriletnem mandatu ter usklajevali stališča in poglede na to sodelovanje. Möderndorfer je poudaril, da je veliko stvari še vedno odprtih, zato bodo z delom nadaljevali.

Vodja pogajalske skupine Liste Virant Janez Šušteršič je dodal, da so pregledali besedilo pogodbe, sedaj pa čakajo na čistopis, v katerem bo pisalo, katere zadeve še vedno niso usklajene. Te stvari bodo nato usklajevali konec tedna. Poudaril je, da bodo morali z usklajevanji zaključiti še pred začetkom prihodnjega tedna, saj bodo takrat na vrsti organi strank, ki bodo odločali o koalicijskem sodelovanju. Šušterič sicer ne pričakuje, da bi koalicijsko pogodbo v tem času uskladili tako, da bi jo lahko že podpisali, bi pa lahko prišli tako daleč, da bo dobra podlaga za odločanje.

Da bodo glavno besedo sedaj imeli organi stranke, je potrdil tudi generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič. Ta ocenjuje, da so po tem, kar so danes naredili, blizu dogovora.

Janković z nekaterimi že uskladil kadrovske rešitve
Janković je povedal, da so se z nekaterimi strankami dogovorili že tudi o kadrovskih rešitvah za določene resorje. To, da vzporedno nastaja tudi neka druga koalicija, po besedah predsednika Pozitivne Slovenije ne vpliva na pogajanja, ki jih vodi njegova stranka.

"Vsak se ima pravico pogovarjati s komer koli želi, vendar bo vsak od nas nosil odgovornost za svoja dejanja. Mislim, da vlada mora biti strokovna in timska. Z dosedanjimi predlogi, ki so jih podale nekatere stranke, sem zelo zadovoljen," je pojasnil in dodal, da velikih razlik med vsemi strankami, ki so sodelovale na volitvah, ni. Ob tem je izrazil veselje, da prvič v predvolilni kampanji niso bile v ospredju ideološke teme.

Janković ponuja sodelovanje opoziciji
"V tem trenutku moramo pozabiti na strankarsko pripadnost in delovati v korist države. To je ključno," je še zatrdil. Kot pravi, bodo vsem opozicijskim strankam ponudili sodelovanje. "Upamo, da bo odgovor vseh treh pozitiven," je dejal.

"Na koncu sploh ni važno, kdo je iz kakšne stranke. Tudi za sebe govorim. Na koncu je samo pomembno, ali smo omogočili državljanom, da bolje živijo. Če ne bi verjel, da bo konec mandata gospodarska rast štiriodstotna, se sploh ne bi lotil teh volitev," je poudaril.

Glede tega, da se Lista Virant pogaja na dveh straneh in da bo verjetno prav od te stranke odvisna sestava koalicije, je dejal, da je usoda vsake koalicije odvisna od vseh strank, ne le Liste Virant.

Že bliže vladni koaliciji?
Janković predlagan za mandatarja