Po poročanju medijev naj bi se ameriški veleposlanik v Sloveniji ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije v Sloveniji in je predsednike parlamentarnih strank povabil k sebi na veleposlaništvo na pogovore o tej temi. Foto: BoBo
Po poročanju medijev naj bi se ameriški veleposlanik v Sloveniji ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije v Sloveniji in je predsednike parlamentarnih strank povabil k sebi na veleposlaništvo na pogovore o tej temi. Foto: BoBo
Veleposlanik ZDA razburja

Mussomeli pravi, da je bil narobe razumljen.

Kot je dejal zunanji minister Samuel Žbogar, v mednarodnih odnosih velja načelo, naj se države ne vmešavajo v notranje zadeve drugih držav, zato se izjave Mussomelija ministrstvu zdijo nepotrebne in neprimerne.

Minister Žbogar, ki opravlja tekoče posle, je po srečanju s predstavniki poslanskih skupin v državnem zboru še povedal, da za zdaj ne predvideva drugih ukrepov v zvezi z ameriškim veleposlanikom. Po njegovem mnenju je dovolj opozorilo, kaj si Slovenija misli o takih izjavah. "Mislim, da je dovolj diplomata, da bo to razumel," je dodal Žbogar.

Izjave ameriškega veleposlanika o sestavljanju koalicije je predsednik republike Danilo Türk označil za neprimerne. Pravi, da veleposlaniki ne sestavljajo vlad. "Izjave so neprimene. Vmešavajo se v občutljivo dogajanje nastajanja vlade v Republiki Sloveniji," je izpostavil. Poudaril je še, da moramo paziti na dostojanstvo svoje države.

Mussomeli presenečen nad poročanjem medijev
Mussomeli je izrazil presenečenje, da so slovenski mediji pograbili idejo, da naj bi posredoval pri oblikovanju vladne koalicije in favoriziral enega izmed kandidatov. Kot je dejal, je bil napačno razumljen, če bi se res tako vmešaval v notranjo politiko, pa bi ga lahko upravičeno odpoklicali.

Mussomeli je pojasnil, da so se predstavniki ameriškega veleposlaništva od novembra naprej sestali s predstavniki vseh parlamentarnih strank. Če se ni sam, so se sestali njegovi pomočniki in če ne z voditelji strank, pa z njihovimi predstavniki. Pobuda za srečanja je bila vzajemna, je dejal.

Na teh srečanjih so govorili o tem, "kakšna bo politična prihodnost Slovenije". V pogovorih s sogovorniki so se posvečali predvsem njihovim pogledom, kakšna bi lahko bila prihodnja vladna koalicija. Sicer pa so govorili o celi paleti tem – o gospodarstvu, reformah, tujih investicijah, družinskem zakoniku in podobno, je pojasnil. Kot je poudaril, s tem niso počeli nič nenavadnega, saj se s politiki in tudi drugimi sestajajo vse leto. "To počno vsi diplomati," je dejal. Kot je poudaril, so srečanja s predstavniki strank imeli še vsaj trije, štirje tuji diplomati v Sloveniji, zato ni res, da je bil on edini, kot so to poročali nekateri mediji.

Morda narobe razumljen
Po poročanju medijev naj bi se ameriški veleposlanik v Sloveniji ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije v Sloveniji in je predsednike parlamentarnih strank povabil k sebi na veleposlaništvo na pogovore o tej temi.

Mussomeli je pojasnil, da so bile njegove besede, da naj bi se zavzemal za "široko koalicijo", morda narobe razumljene. Minuli teden je ob obisku premierja Boruta Pahorja, ki opravlja tekoče posle, v bolnišnici za POP TV dejal, da ga skrbi razdeljenost slovenskega naroda in "da bi bilo lepo, če bi se lahko oblikovala koalicija, ki bi predstavljala večino, če ne vseh Slovencev". Kot je tedaj še dejal, bi Slovenija potrebovala predvsem nekoga, ki bi služil državi in bi premostil razlike med desnico in levico.

Potrebna več kot tesna večina
"Mislim, da se vsi strinjajo, od predsednika navzdol, da Slovenija, če želi izvesti potrebne reforme, potrebuje nekaj več kot tesno večino v parlamentu. Takšno je imel premier Borut Pahor, a je razpadla. Torej širša kot bo koalicija, učinkovitejša bo vlada. In to bi tudi bolje ustrezalo Slovencem, tako na levi kot na desni" je menil. "Ali je to mogoče, pa je drugo vprašanje in nekaj, česar ne moremo napovedovati," je dodal. Vodja Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je postal mandatar, bi moral imeti možnost in čas, da poskusi, je še povedal.

Zavrnil je namige, da naj bi se zavzemal za tretjega človeka na čelu slovenske vlade, ne Jankovića ne prvaka SDS-a Janeza Janše. "Nikoli nisem rekel tega. To bi bilo neprimerno. (...) Da bi predlagal, kdo naj bi bil voditelj ali kakšna naj bi bila koalicija ... Iskreno povedano, če bi res rekel kaj takega, potem bi me vaša vlada morala zaprositi, naj odidem," je dejal. "Ne smemo se vmešavati in nismo se vmešavali v dejansko oblikovanje koalicije. Izrazili smo svoj interes. To pa je, da želimo politični stabilno in gospodarsko uspešno Slovenijo. To pa bi najbolje dosegli s koalicijo, ki je dovolj močna in široka, da izvede potrebne reforme," je še razložil.

Veleposlanik ZDA razburja