Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković Foto: BoBo
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković Foto: BoBo
Zoran Janković
Sestanki so bili izvrstni, korektni - druga stvar pa je, kaj so prvaki strank o njih izjavljali po medijih, je izjavil Janković. "Zdelo se mi je, kot da jaz nisem bil na tistih sestankih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je po tem, ko kandidatka njegove stranke za predsednico DZ-ja Maša Kociper ni bila izvoljena, dejal, da mu je ob poslušanju razprav v DZ-ju vedno bolj jasno, zakaj ne sodi tja.

Janković je, kot je dejal, svoje pogovore s potencialnimi koalicijskimi partnerji razdelil na tri faze. Prva je, ko se z njim pogovarjajo v pisarni, druga je, ko nastopajo po medijih, kaj počnejo v državnem zboru, pa je že tretja stvar. "Nimam razlogov, da bi dvomil o tej njihovi odločitvi. Ampak – ko poslušam razprave tu v DZ-ju, mi je vedno bolj jasno, zakaj ne sodim sem," je izjavil in pojasnil: "Kajti najprej se ne morem poučiti, zakaj se na tej tako imenovani levi opciji ne moremo med sabo zmeniti. Ko smo se uspeli dogovoriti, so potem v petih minutah prišli z novim kandidatom."

Janković: Zanimivo, kako so interesenti izgubili interes
"Pahor je najavil in vztrajal pri svoji kandidaturi, Erjavec je svojo najavil – a jo je umaknil, ker ni bila usklajena, Virant pa je svojo željo predstavil in umaknil še včeraj," je nadaljeval Janković. Zelo zanimivo se mu zdi, da so vsi ti "veliki interesenti" za mesto predsednika DZ-ja "z veliko lahkoto" pozabili na to svojo željo in podprli nekoga drugega.

Igor Pribac dogajanje v parlamentu vidi kot pogajalsko igro. "Neformalna virtualna koalicija je danes v parlamentu natančno pokazala, do kakšne mere so pogajanja o koaliciji še odprta. In javnost je izvedela, da so povsem odprta in da je koalicija res samo namišljena koalicija, ki bo morala v resnici postaviti sama sebi temelje, ki jih zdaj v tem hipu nima," je politični filozof komentiral za STA.

Politični analitik Matevž Tomšič v strankah SDS, Listi Virant, SLS, DeSUS in NSi, ki so podprle Viranta za predsednika DZ-ja, vidi možni obris bodoče vladajoče koalicije. "Če pogledamo glasove teh petih strank, skupaj jih imajo 50, bi lahko bile vladajoča koalicija, saj imajo več glasov kot ostali dve stranki, Pozitivna Slovenija in SD," je povedal za STA. Dogajanje v parlamentu je opisal kot "zmedo" oz. "nič kaj novega". "Če pogledamo prejšnjo vladajočo koalicijo, njihove stalne medsebojne konflikte, pa zdaj na relaciji Pozitivna Slovenija–SD vidimo, da so konflikti na levem delu slovenskega prostora neka stalnica," je poudaril. Vse to ne nakazuje možnosti, da bi Janković lahko vzpostavil neko trdno koalicijo, meni. Neizglasovanje kandidatke Kociperjeve, ki je v prvem krogu dobila zgolj glasove lastnih poslancev, po mnenju Tomšiča kaže na "velik fiasko".


Janković meni, da se je danes pokazal obris neke druge koalicije, sprašuje pa se, kaj bodo na to porekli državljani. Glede prihodnjega sodelovanja z SD-jem in Virantom pa je dejal, da si bo vzel čas za premislek. "Zelo težko je delati in se pogovarjati s tistimi, ki že na začetku kažejo ne dvojen, ampak trojen obraz," je izpostavil. Glede volilnega izida v DZ-ju je dejal le, da zmagovalcu čestita, prav tako svoji kandidatki za pogum.