Zoran Janković je pojasnil svoje videnje sodbe, ki jo je na prvi stopnji dobila država zaradi prodaje zemljišč na Vojkovi. Foto: BoBo
Zoran Janković je pojasnil svoje videnje sodbe, ki jo je na prvi stopnji dobila država zaradi prodaje zemljišč na Vojkovi. Foto: BoBo

Ljubljanska občina (MOL) je leta 2009 na dražbi za približno milijon evrov prodala zemljišče ob Vojkovi cesti podjetju Tritonis, ki je tam nameravalo postaviti garažno hišo s poslovnimi prostori.

Pri pridobivanju gradbenega dovoljenja so v Tritonisu ugotovili, da je več družb iz bližnjih stavb z dokumenti dokazovalo, da imajo pravico do uporabe zemljišča.

Prav tako je tožbo proti MOL-u in Tritonisu vložilo državno pravobranilstvo v imenu obrambnega ministrstva (MORS), ker pač MOL na omenjenem zemljišču ni imel lastninske pravice, saj je ta pripadala izvenknjižnemu lastniku oz. MORS-u.

Okrožno sodišče je kupo-prodajno pogodbo označilo za nično, vknjižba lastninske pravice na ime Tritonisa pa je zato neveljavna. MOL mora po sicer še ne pravnomočni sodbi povrniti tudi nekaj manj kot 8.000 evrov pravdnih stroškov.

Obstaja pa tudi druga, nasprotna odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo tožbeni zahtevek podjetja PNZ, ki je zahtevalo izničenje pogodbe med MOL-om in Tritonisom ter posledični izbris lastninske pravice. Sodišče je PNZ-ju naložilo tudi plačilo pravdnih stroškov, PNZ pa se je na sodbo pritožil. Zadeva tudi še ni pravnomočna.

Ljubljanski župan Zoran Janković je povedal, da sta bili izdani dve sodbi, ena v korist MOL-a, druga v korist države. "Pa naj razume, kdor razume," je dejal in dodal, da bo MOL upošteval sklep sodišča, ko bo dokončen, saj se nameravajo na izgubljeno sodbo pritožiti. Po njegovem mnenju je MOL ravnal povsem zakonito.

Pavlin bi moral dobiti dovoljenje
Janković je tudi komentiral izključitev mestnega svetnika in tiskovnega predstavnika SDS-a Jerneja Pavlina z novembrske seje mestnega sveta, ker je snemal sejo. Jankovič je povedal, da se je to v njegovem mandatu zgodilo drugič. Prvič so izključili svetnika Miho Jazbinška. "Pavlin je bil pozvan k temu, naj neha snemati," je pojasnil Janković, ki je bil tudi mnenja, da bi moral Pavlin za snemanje dobiti soglasje vseh 45 svetnikov.

Ljubljanski župan je še pojasnil, da izključeni Pavlin ne bo smel v mestni svet, dokler bo trajala novembrska seja. Sicer pa naj bi MOL že januarja razpravljal o spremembi poslovnika, da bi mestne seje prenašali v živo.
"Jankovićevi varnostniki ali koga je strah demokracije?"
Na zaplet s Pavlinom so se odzvali tudi SDS-ovi mestni svetniki. Po njihovih besedah Janković vsakič znova dokazuje, da mu je pojem demokracija tuj, "tako kot mu je tuje pregledno poslovanje z davkoplačevalskim denarjem". Ob tem so se vprašali, ali z varnostniki res brani demokracijo ali se brani pred demokracijo.
"Tudi sicer župan zavaja, ko pravi, da njega ne moti snemanje sej. Župana resnično skrbi, da bi njegovo škandalozno vodenje sej ter tajkunski nepremičninski posli, ki se znajdejo prav na vsaki seji mestnega sveta, dosegli širši krog zainteresirane javnosti. Kajti to bi zanj pomenilo nepovratno pot odstiranja pravega obraza in načina delovanja Zorana Jankovića," so še zatrdili.
Tožbe in kazenske ovadbe zaradi goljufije
Direktor Tritonisa Damjan Bremec je novembra 2011 ovadil MOL, Jankovića, mestnega urbanista Mirana Gajška in sodnega cenilca Rajka Srednika. Bremec jih je med drugim sumil goljufije, izneverjenja, oškodovanja tujih pravic, poslovne goljufije, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zlorabe položaja.

Bremec je MOL tožil tudi zasebno. V tožbi zahteva razveljavitev kupo-prodajne pogodbe in vračilo dobrega milijona evrov kupnine z obrestmi.
Zoper Jankovića, sodnega cenilca in še eno osebo pa je letos oktobra zaradi prodaje zemljišč na Vojkovi kazensko ovadbo vložil tudi Nacionalni preiskovalni urad.