Ker Janković ni bil potrjen za mandatarja, tako lahko predsednik republike predlaga drugega mandatarja ali znova Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Foto: BoBo
Ker Janković ni bil potrjen za mandatarja, tako lahko predsednik republike predlaga drugega mandatarja ali znova Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Foto: BoBo

Še bolj so pomembna razhajanja pri pomembnih vsebinskih usmeritvah. Moti nas odnos do korupcije, kriminala, pravne države, davčnih oaz in zadolževanja države.

Radovan Žerjav, SLS
Jože Tanko
Janković je neiskren v trditvah, da ima odprta vrata za vse, je v imenu SDS-a zatrdil Jože Tanko. Foto: Državni zbor

Računalnika Janković res ne potrebuje. Tudi pisarne ne potrebuje, ker je vedno na terenu, med ljudmi, ki v njem vidijo upanje. Z njim vštric hodi motivacija, ki je gonilna sila vsake družbe.

Roman Jakič, PS
Gregor Virant posluša Zorana Jankovića
Virant meni, da Janković "ali blefira ali trguje z glasovi". Foto: BoBo

Najostreje zavračam vse govorice, da bi kdor koli v Pozitivni Sloveniji ponujal ali kakor koli trgoval z glasovi. Problem je v drugih poslanskih skupinah, kjer ne dopustijo, da se posamezniki odločijo po svoji vesti. /.../ Glasujte za operativca. Bolje, da se mora učiti politične drže, kot da bi se moral učiti gospodarstva in poslovnih zakonitosti.

Gašpar Gašpar Mišič, PS
Karl Erjavec in Zoran Janković
Erjavec: Janković je kar pogumen. Zaupamo mu, da ima tista dva dodatna glasova. Foto: BoBo

Ko sem se včeraj sestal s kandidatom za mandatarja Zoranom Jankovićem, se mi ni zdelo nič narobe. Janković je moj poslanski kolega, je bil župan Ljubljane, jaz dva mandata župan Lenarta. Prvo vprašanje v javnosti po sestanku je bilo, kaj mi je ponudil, s čim me je podkupil. Ničesar. Pogovarjala sva se o čisto običajnih stvareh. Vem, da je zadnji trenutek, da potegnemo ročno zavoro in še nožno, sicer Slovenija drvi v propad. /.../ Na intenzivni negi je dve tretjini slovenskih podjetij, mi se pa šalimo in hecamo. Pravočasno je treba reagirati. /.../ Čas je za sodelovanje in ne izkjučevanje. Ne vidim nikogar, s katerim se v DZ-ju ne bi mogel pogovarjati.

Ivan Vogrin
Parlamentarna razprava o Jankoviću
Janković ni dobil podpore poslancev

Glasovanje je bilo tajno, poslanci so prejeli 54 glasovnic, oddali pa 47 glasovnic, od tega 43 veljavnih. S tem Zoran Janković ni več kandidat za mandatarja za sestavo vlade. Sodeč po izidih, zanj niso glasovali niti vsi poslanci strank, ki so ga javno podprle.

Za veljavnost glasovanja je potrebnih 46 prevzetih glasovnic. Če ta pogoj ne bi bil izpolnjen, bi glasovanje ponovili.

Predsednik republike Danilo Türk je napovedal, da Janković zanj ostaja resen kandidat in da bo opravil naslednji krog posvetovanj in odločanj s parlamentarnimi strankami in od njih zahteval nove predloge za mandatarja. Mandatarja lahko predlaga tudi poslanska skupina ali 10 poslancev.
Nekateri izvedli obstrukcijo
Nekatere stranke so izvedle dogovorno obstrukcijo. Zato da bi bil mandatar ustoličen "transparentno" in "brez skrivanja", sta poslanski skupini SLS-a in Državljanske liste Gregorja Viranta v medsebojnem dogovoru med poslanci sprejeli odločitev, da glasovnic ne prevzamejo, je pojasnil predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Neuradno naj bi se tej obstrukciji pridružila tudi SDS in NSi. Ker je bilo glasovanje tajno, tega ni mogoče z gotovostjo preveriti.

Rihard Braniselj (DLGV) je pred glasovanjem pojasnil, da so se s tem želeli ubraniti očitkov o morebitni korupciji in podkupovanju. S tem bi preprečili ugibanja o tem, kdo med njimi bi morda svoj glas oddal za Jankovića oz. kdo bi bil t. i. Pucko.

Po glasovanju je ob odhodu iz dvorane Ivan Vogrin potrdil, da je sledil sklepu stranke in tudi sam ni glasoval.

Janković je bil prepričan o uspehu
Janković je izrazil prepričanje, da bo dobil potrebnih 46 glasov, čeprav jih je imel zagotovljenih le 44 (PS, SD in DeSUS). Imen ni želel razkriti. Poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič pa je napovedoval celo 48 glasov podpore.

Poslanca manjšin sta večkrat povedala, da če bi morala biti potrebni 45. oziroma 46. glas, Jankovića ne bosta podprla. Po neuradnih podatkih naj bi bil poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli na pogovorih pri Pozitivni Sloveniji, a je navedbe zanikal in zatrdil: "Že štirinajst dni ponavljam, kaj bom naredil, in to bom naredil." Battelli je sicer pred sejo novinarjem dejal, da bo glasovnico dvignil, če bo potrebno.

Prav zato so se v javnosti pojavljala ugibanja o tem, ali bi Jankovića utegnil podpreti kdo izmed poslancev iz strank, ki so mu odrekle podporo. Pri tem se sicer v javnosti največkrat omenja poslance Liste Virant, ki pa so večkrat zatrdili, da so enotni. A je bilo hkrati tudi na drugi strani mogoče slišati opozorila, da Jankovića lahko ne podpre kdo iz strank, ki so mu napovedale podporo.
Virant o občutku ribarjenja v kalnem
Nekaj dvomov je Virant ob robu seje izrazil tudi o predstavnikih manjšin. Dejal je: "Verjamem, jaz ljudem v osnovi na besedo verjamem, kar me pa čudi, pa so diskrepance v izjavah in netransparentnost. Neki občutek ribarjenja v kalnem je v zraku - na eni strani javne izjave, na drugi strani pa izjave tistih, ki pravijo, da so dobili toliko in toliko glasov. To za DZ ni dobro." Na vprašanje, ali zaupa svojemu poslancu Bojanu Starmanu, pa je odgovoril: "Zaupam vsem svojim poslancem."

"Danes bomo dobili predsednika vlade"
Poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič je med sejo zagotavljal: "Po zaključku glasovanja boste videli, da bomo danes dobili predsednika vlade." "Z Vogrinom sva včeraj poleg vremena govorila o odnosu predsednika Liste Virant do svojega poslanca, ki ga je obsodil, ne da bi preveril, v kakšnem stanju je. Vogrin je 20 let podjetnik in pošteno dela," je pojasnil.
"Računam na glasove vseh tistih, ki se zavedajo, kaj ta država potrebuje," je dodal in zatrdil, da bo Janković prejel 48 glasov, ki bodo prišli iz različnih strank.
PS: Volivci so se odločili za spremembe
V okviru razprave so poslanske skupine predstavile svoja stališča. Prišla so nova gibanja, nove stranke in volivci so največjo odgovornost podelili tisti stranki, ki se je pojavila le sedem tednov pred volitvami - volivci so se odločili za spremembe, je v imenu poslancev Pozitivne Slovenije dejal Jani Möderndorfer. Pozitivna Slovenija je z največjim odstotkom dobljenih glasov dobila tudi odgovornost za spremembe, Janković pa je najboljši kandidat, da spremembe izpelje, je nadaljeval.
Zatrdil je, da je kandidat za mandatarja sposoben konsenza v kritičnem trenutku ter kot primer izpostavil dogovor in sprejetje intervencijskega zakona, prej kot je Janković sploh postal kandidat. Pri delovanju bo po Möderndorferjevih besedah težil k ravnotežju med socialno odgovornostjo, marginalnimi skupinami in konkurenčnostjo gospodarstva. "Sporočilo volivcev je jasno," je sklenil.
SDS: Janković je neiskren

Vodja SDS-ovih poslancev Jože Tanko je v predstavitvi stališč poslanskih skupin zavrnil Jankovićeve uvodne besede, da ne zapira vrat nikomur. Janković je v predvolilni kampanji redno zavračal sodelovanje z SDS-om, rekoč, da "eno govorijo, drugo delajo". Janković očitno ni iskren, je dejal Tanko. Napovedal je, da je SDS v opozicijski vlogi kljub temu pripravljen "konstruktivno sodelovati" in podpreti protikrizne ukrepe, prav tako sodelovati v partnerstvu za razvoj. Vseeno se mu zdi neprimerno, da Janković, čeprav na transparenten in demokratičen način nima niti pičle večine v DZ-ju, ni vrnil mandata. "Kakšen vzor to daje državljanom," se je vprašal in napovedal nepodporo.

SD: Usklajena pogodba je dovolj dobra
"Volivke in volivci so se odločili za spremembo in njihovo odločitev želimo spoštovati. Podprli bomo Jankovića," pa je dejal Janko Veber (SD). Pojasnil je, da sta SD in Pozitivna Slovenija sicer dve različni stranki, a dovolj sorodni, da lahko skupaj oblikujeta vsebino koalicijske zaveze. Poudaril je, da je SD dejavno sodeloval pri oblikovanju koalicijske pogodbe. Povedal je, da so s potencialnimi koalicijskimi partnerji uskladili pogodbo, ki je dovolj dobra, da jo bodo podprli. Dodal je še, da so opozorili na šibko točko, da Janković še nima zagotovljene zadostne podpore.

DLGV: Jankovićeva vlada tvegan eksperiment
Rihard Braniselj
iz Liste Virant je pojasnil, kako so potekala koalicijska pogajanja. "Zavedamo se, da v nobeni koalicijski pogodbi ne morejo biti zadovoljne vse stranke," je dejal. Povedal je, da je Janković do seje DZ-ja, na kateri so volili predsednika DZ-ja, Listo Virant na pogovore povabil le dvakrat. "Janković je po seji DZ-ja, ko ni uspel s svojo kandidatko za predsednico DZ-ja, povsem spremenil svojo taktiko," je zatrdil in dodal, da je bil prispevek Pozitivne Slovenije pri pisanju koalicijske pogodbe izrazito skromen. "Pozitivna Slovenija je bila posrednik, mediator. Takšen pristop nas žal ni prepričal," je pojasnil.
DeSUS zaupa Jankoviću, da ima tista dva glasova
"Janković je stopil na politični prostor kot veliki up, kot človek, ki lahko najde pot iz krize," je spomnil predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Dodal je, da nismo le v hudi finančni krizi, ampak tudi v hudi politični. "Stranka DeSUS je stranka, ki mora biti konstruktivna," je dejal. Poudaril je, da Slovenija potrebuje močno vlado, ki bo kos vsem izzivom, ki so omenjeni tudi v koalicijski pogodbi. "DeSUS zaupa Zoranu Jankoviću, da ima tista dva glasova ali pa celo več, da je z nagovorom prepričal še koga. Podprli bomo mandatarja, ker je relativen zmagovalec, in DeSUS je neideološka stranka," je zatrdil.

SLS: Razlika je v pogledu na davčne oaze, kriminal
V imenu poslanske skupine SLS-a je Radovan Žerjav kritiziral predsednika države, ki vse od 16. decembra, ko so bili znani uradni izidi volitev, ni sprejel odločitve. Izpostavil je temeljne programske in vrednotne razlike med SLS-om in PS-jem. Motijo predvsem razlike v programskih pogledih in odnosu do korupcije, kriminala, pravne države, davčnih oaz in zadolževanja države.
Niso pa razlike samo programske, je dejal ter pojasnil: "Višek je bil pred nekaj dnevi, ko smo namesto pomirjevalnih, pietetnih besed poslušali grmenje in težke besede največjih predstavnikov politike, ki naj bi prevzeli vodenje te države." Motile so ga tudi besede Janeza Stanovnika o njegovi vlogi pri pogovorih z veleposlanikom ZDA. "Ker sem bil pri veleposlaniku, sem bil označen za hlapca. Nisem hlapec. Ne zunaj ne znotraj," je protestiral. SLS Jankovića ni podprl.

NSi: Skrbijo nas dvomi o zakonitosti in poštenosti
Nova Slovenija je vedno igrala odprte karte in zaradi velikih, temeljnih vrednotnih in programskih razlik Jankovića odprto povedala, da njegove vlade ne bo podprla, je v imenu poslancev NSi-ja dejala Ljudmila Novak. Njena stranka izide volitev spoštuje, čeprav jim niso všeč, skrbi pa jih, da Jankovićeva kandidatura prinaša "številne dvome o zakonitem in poštenem ravnanju". "Zgražamo se, da lobiji obvladujejo državo, peščica nesramno bogatih pa denar nakazuje v davčne oaze," je dejala Novakova. Jankoviću želi uspešno vladanje, upa pa, da vodenje države ne bo le "projektno uspešno, temveč tudi pošteno in v korist vseh". Take projekte bo podprl tudi NSi, če bo v opoziciji, je sklenila Novakova.

"Slovenija potrebuje trdno vlado, prepričani smo, da slednjega predlagani mandatar ne more zagotoviti," je povedal Braniselj in poudaril, da bi šlo pri Jankovićevi vladi za zelo tvegan eksperiment, ki si ga ne moremo privoščiti.

Göncz: Manjšini nista strankarski
Odločitev obeh manjšinskih poslancev sta že večkrat javno napovedala, je pojasnil poslanec madžarske narodne manjšine Laszlo Göncz. Nepodpora 44-članski koaliciji je za državo edino odgovorno in edino primerno ravnanje. Zahvalil se je predsedniku republike, ki je v včerajšnjem pogovoru za TV Slovenija podprl tako stališče poslancev manjšin. "Če bi bil najin glas odločilen pri strankarski in ideološko obarvani koaliciji, to ne bi bilo ne dobro ne demokratično," je izjavil.

Poslanca manjšin poslala dopis strankam
Še pred začetkom seje je Veber (SD) znova poudaril, da podpirajo Jankovića za mandatarja. "Manjšinca sta danes poslala dopis, da lahko v svojem nagovoru Janković omeni podporo manjšini. Ta dopis so dobile vse poslanske skupine in je za nas sprejemljiv. Kako bosta glasovala manjšinca, bosta ona dva povedala. Gre za dopis poslancev manjšin, da se upošteva tudi madžarsko in italijansko narodno skupnost, odgovornost bodoče vlade do ohranjanja njihovega razvoja. Ne vem, kaj to pomeni glede glasovanja," je pojasnil.

Dejan Židan (SD) je dejal, da bo dobil Janković tudi njegov glas. Franc Jurša (DeSUS) pa je zagotovil, da ni vprašljivo, ali bo celotna stranka danes podprla Jankovića.

Še bolj so pomembna razhajanja pri pomembnih vsebinskih usmeritvah. Moti nas odnos do korupcije, kriminala, pravne države, davčnih oaz in zadolževanja države.

Radovan Žerjav, SLS

Računalnika Janković res ne potrebuje. Tudi pisarne ne potrebuje, ker je vedno na terenu, med ljudmi, ki v njem vidijo upanje. Z njim vštric hodi motivacija, ki je gonilna sila vsake družbe.

Roman Jakič, PS

Najostreje zavračam vse govorice, da bi kdor koli v Pozitivni Sloveniji ponujal ali kakor koli trgoval z glasovi. Problem je v drugih poslanskih skupinah, kjer ne dopustijo, da se posamezniki odločijo po svoji vesti. /.../ Glasujte za operativca. Bolje, da se mora učiti politične drže, kot da bi se moral učiti gospodarstva in poslovnih zakonitosti.

Gašpar Gašpar Mišič, PS

Ko sem se včeraj sestal s kandidatom za mandatarja Zoranom Jankovićem, se mi ni zdelo nič narobe. Janković je moj poslanski kolega, je bil župan Ljubljane, jaz dva mandata župan Lenarta. Prvo vprašanje v javnosti po sestanku je bilo, kaj mi je ponudil, s čim me je podkupil. Ničesar. Pogovarjala sva se o čisto običajnih stvareh. Vem, da je zadnji trenutek, da potegnemo ročno zavoro in še nožno, sicer Slovenija drvi v propad. /.../ Na intenzivni negi je dve tretjini slovenskih podjetij, mi se pa šalimo in hecamo. Pravočasno je treba reagirati. /.../ Čas je za sodelovanje in ne izkjučevanje. Ne vidim nikogar, s katerim se v DZ-ju ne bi mogel pogovarjati.

Ivan Vogrin
Parlamentarna razprava o Jankoviću
Janković ni dobil podpore poslancev