Glasovanje o mandatarju je tajno. Virantovi poslanci zagotavljajo, da se v tajnosti nihče ne bo
Glasovanje o mandatarju je tajno. Virantovi poslanci zagotavljajo, da se v tajnosti nihče ne bo "spozabil". Foto: BoBo

Nikakor ne gre za podjetje, ki bi skušalo koga ogoljufati, pač pa le za podjetje, ki se je po spletu okoliščin znašlo v težavah.

Poslanec DLGV-ja Ivan Vogrin
Matej Tonin
Tonin je poudaril, da sta si programa preveč različna za sodelovanje, poleg tega jih nihče iz Jankovićevih krogov ni prosil za podporo. Foto: BoBo
Žerjav
Po Žerjavovih besedah tudi v SLS-u glede podpore niso bili deležni prepričevanja, je pa v napovedih za glasovanje v sredo previdnejši. Foto: BoBo
Kako bodo glasovali?

Da je mnenje poslanske skupine zares enotno, je individualno zagotovil vsak poslanec Državljanske liste Gregorja Viranta. Kot je v ponedeljek sklenil svet stranke, v sredo ne bodo podprli kandidata za mandatarja Zorana Jankovića, prav tako ne bodo vstopili v koalicijo.

MMC je poročal:
DeSUS bo podprl Jankovića
Virant: Tudi Janša ni idealni mandatar
Grožnja Janši: "Predlagamo, da se ustreliš!"

Zagotovilo sta podala vodja poslanske skupine Rihard Braniselj in njegova namestnica v poslanski skupini Katarina Hočevar, ki je izjavila: "Mislim, da ne bo nobenih presenečenj in da pri nas Cirilov Puckov ni." Isto so storili še poslanci in poslanke: Polonca Komar, Truda Pepelnik, Bojan Starman ter Kristina Valenčič. Virant sam je mnenje podal že v ponedeljek.
Virant Vogrinu postavil ultimat
Posebno vprašanje pa je bil poslanec Ivan Vogrin. Ob konfliktu med njim in Virantom so se v javnosti pojavili namigi, da naj bi Vogrin prestopil v Pozitivno Slovenijo - še posebej ob Jankovićevem namigu, da ima zagotovljenih 46 glasov. To pomeni, da bosta morala za njegovo mandatarstvo glasovati še vsaj dva poslanca zunaj PS-ja, SD-ja in DeSUS-a. Ker sta poslanca narodnih skupnosti to možnost že zavrnila, bi v tem primeru morala 'za' glasovati dva poslanca iz SDS-a, NSi-ja, Liste Virant ali SLS-a.

Kot poročajo spletne Finance, so Vogrina pravkar opazili na kavi z Jankovićem in poslancem PS-ja Gašparjem Gašparjem Mišičem.

A tudi Vogrin je na ponedeljkovi seji sveta glasoval proti Jankoviću in podal še dodatno zagotovilo, da si v sredo ne bo premislil. Tudi govorice o prestopu v Pozitivno Slovenijo je zavrnil kot špekulacije. Vedno pove, kako se odloči, je dejal in dodal, da ko se bo odločil drugače, bo tudi sporočil. Razkril je, da so glede glasu z njim v stik stopili predstavniki obeh političnih taborov.

SLS in NSi: Niso nas prepričevali
Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je pojasnil, da jih nihče blizu Jankovićevega kroga ni prosil za podporo. Znova je poudaril, da sta programa NSi-ja in PS-ja preveč različna za sodelovanje v vladi. Kar so pa slišali javno, pomeni, da Janković za izvolitev ne bo imel dovolj podpore, je še povedal. Tudi predsednik SLS-a Radovan Žerjav je povedal, da niso bili deležni nobenega prepričevanja. Ali ima Janković res dodatna dva glasova, Žerjav ne ve in dodaja, da je treba počakati na sredo.


"Dolgujemo 200.000, dolgujejo nam 500.000"

O svojem podjetju je dejal, da deluje že 20 let in zaposluje 100 ljudi. Zapletlo se je leta 2008, ko je zaradi naraščajoče gospodarske rasti in pričakovanj povečanja njegovo podjetje naročilo dodatno halo in dve proizvodnji liniji. "Nastopila je svetovna gospodarska kriza. Pričakovanja se niso uresničila, podjetje pa je zašlo v težave," je povedal. Njegovo podjetje ima 200.000 evrov neizpolnjenih naročil do strank. Istočasno pa njemu druga podjetja dolgujejo kar pol milijona evrov, še dodatnega pol milijona dolgov pa je moral odpisati.
Vogrin zagotavlja, da njegovo podjetje dela vse, da bi čim prej izšli iz težav in poplačali dolgove, med drugim tudi z nižanjem stroškov in iskanjem tujega strateškega partnerja, ki bi podjetje dokapitaliziral. "Nikakor ne gre za podjetje, ki bi skušalo koga ogoljufati, pač pa le za podjetje, ki se je po spletu okoliščin znašlo v težavah," je izjavil. Trditev je podprl z 20-letno tradicijo in nekaj nagrad za najboljši izdelek. Pred časom so bili uvrščeni med 100 najboljših zaposlovalcev.

Glede Virantovega poziva, naj do konca marca uredi položaj, pa Vogrin, ki je tudi nekdanji župan Lenarta, ponavlja, da dela vse, da bi se to zgodilo, da pa v tem položaju težko napove, kaj se bo dogajalo.

Nikakor ne gre za podjetje, ki bi skušalo koga ogoljufati, pač pa le za podjetje, ki se je po spletu okoliščin znašlo v težavah.

Poslanec DLGV-ja Ivan Vogrin
Kako bodo glasovali?