Janković je zatrdil, da Karl Erjavec in predsednik Liste Virant na ustanovni seji DZ-ja nista
Janković je zatrdil, da Karl Erjavec in predsednik Liste Virant na ustanovni seji DZ-ja nista "požgala mostov" njegove vlade. Foto: BoBo
Gregor Virant
Virant bo nadaljeval pogajanja z Jankovićem, obenem pa razmišlja o tehnični vladi. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Novakova meni, da bo morda Jankoviću uspelo sestaviti vlado, vendar je po njenem mnenju treba iskati tudi alternativne možnosti, ker se je včeraj pokazalo, "da smo se te stranke lahko dogovorile". Foto: MMC RTV SLO

Pahor in Janković sta se pogovarjala uro in pol, po sestanku pa izjav nista dajala. Janković je pred tem dejal, da gre s pogovori naprej: "Videli bomo, kdo drži figo v žepu." SLS novega vabila še ni dobil, prav tako ne DeSUS, se je pa Karel Erjavec po neuradnih informacijah "pripravljen sestati le še s tistim, ki bo predlagan za mandatarja".

Gregor Virant meni, da bi bila, če Jankoviću ne uspe sestaviti vlade, dobra ideja vlada narodne enotnosti s strokovnjakom kot mandatarjem. Virant je zatrdil, da bo njegova stranka nadaljevala pogajanja s tistim, ki jih povabi. Ta trenutek z Zoranom Jankovićem, predsednikom stranke, ki je bila na predčasnih volitvah relativna zmagovalka, "če bo pa kdor koli ponudil kakšno drugo opcijo, bomo pa razmišljali tudi o tem", je dodal.

Janković bi ravnal enako
Janković je v izjavi novinarjem pred DZ-jem povedal, da nadaljuje pogovore o sestavi koalicije in da je svojo ponudbo že poslal strankam, ki so bile doslej na pogovorih, zlasti pa "glavnima". Pogovore bo imel v četrtek in v petek, kar je potrdil tudi Virant.

Po Jankovićevem mnenju je pomembno, da se vlada oblikuje čim prej. Pojasnil je, da predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in predsednik Liste Virant na ustanovni seji DZ-ja nista "požgala mostov" njegove vlade. Kot bistveno pa izpostavlja, da se je DZ konstituiral, kar je podlaga za sprejetje intervencijskega zakona.

Komentiral je tudi izvolitev predsednika DZ-ja, ki je nepričakovano postal Gregor Virant. Zatrdil je, da so za ta položaj predlagali odlično kandidatko, Mašo Kociper, ki je nov obraz. Za njeno kandidaturo pa so se odločili tudi zato, ker so bili za predsedniško mesto parlamenta dejansko trije kandidati, predsednik SD-ja Borut Pahor, Virant in Erjavec. Danes bi se glede kandidature Kociprove odločili enako, je še dodal Janković.

"Za tehnično vlado mora politika stopiti nazaj"
Po sestanku, kjer so se predstavniki strank pogovarjali o intervencijskem zakonu, je Virant povedal, da se mu zdi – če Jankoviću ne uspe sestaviti vlade – dobra ideja nekakšna vlada narodne enotnosti s strokovnjakom kot mandatarjem in strokovnjaki kot ministri, vendar ne ve, ali je taka vlada skladna s politično realnostjo.

"Za tako vlado seveda morajo vsi predsedniki strank stopiti kar velik korak nazaj, ker se moč prenese na tako vlado in imajo politične stranke potem manjšo moč," je dejal Virant. Po njegovih besedah je Lista Virant to pripravljena narediti, ne verjame pa, da bi to naredile tudi druge stranke v Sloveniji.

"Pogajanja z Jankovićem se bodo nadaljevala"
Janez Šušteršič
(Lista Virant) je pred omenjenim sestankom dejal, da ima pravico prvi poskusiti sestaviti vlado relativni zmagovalec volitev, se pravi Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. Po njegovih besedah se je Virantova lista pripravljena še naprej pogovarjati o koaliciji z njim.

Če Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vlade, pa je tudi po Šušteršičevem mnenju za Slovenijo dobra ideja nekaka široka vlada narodne enotnosti oz. tehnična vlada, ki bi jo sestavljali strokovnjaki, temeljiti pa bi morala na jasnem mandatu, da ti izvedejo reforme. Prav tako meni, da bi moralo tako vlado podpreti veliko strank. Šušteršič je dodal, da sam dvomi o pripravljenosti aktualne politike, da podpre tako vlado.

Na novinarsko vprašanje, ali je sam pripravljen prevzeti mandatarstvo za sestavo take vlade, je odgovoril, da je vse stvar dogovora. Poudaril pa je, da je po njegovem mnenju v Sloveniji kar nekaj kompetentnih ljudi, sebe pa ne vidi kot najboljšega.

Lista Virant je pripravljena sodelovati v taki vladi, je zatrdil in dodal, da je treba najprej videti, kako bodo potekala pogajanja z Jankovićem.

"Janković nima zanesljivih partnerjev"
Ljudmila Novak
, predsednica NSi-ja, je po sestanku povedala, da Janković za sestavo koalicije nima zanesljivih partnerjev, kar se je po njenih besedah pokazalo na ustanovni seji DZ-ja. Novakova meni, da bo morda Jankoviću uspelo sestaviti vlado, vendar je po njenem mnenju treba iskati tudi alternativne možnosti, ker se je včeraj pokazalo, da so se alternativne, torej manjšinske, stranke lahko dogovorile.

Glede tehnične vlade se ne strinja z Virantom in Šušteršičem. "Naš prvi namen je počakati, kaj bo naredil Janković, ne vem pa, zakaj bi šli takoj v tehnično vlado, saj se tehnična vlada postavi takrat, ko se stranke ne morejo dogovoriti, če pa se lahko, pa mislim, da ni potrebe po neki tehnični vladi," je pojasnila.

"Pahorjeva kandidatura ni bila napaka"
SD-jev poslanec Samo Bevk je pred sestankom poudaril, da je po konstituiranju DZ-ja na potezi predsednik republike Danilo Türk, ki se bo posvetoval s predstavniki poslanskih skupin in na podlagi tega določil mandatarja. Po Bevkovem mnenju kandidatura Boruta Pahorja za predsednika parlamenta ni bila napaka.