Marko Jaklić je bil kljub odvzemu magistrskega naziva imenovan za direktorja Lekarne Ljubljana. Foto: BoBo
Marko Jaklić je bil kljub odvzemu magistrskega naziva imenovan za direktorja Lekarne Ljubljana. Foto: BoBo

Protikorupcijska komisija zato na lastno pobudo vodi postopek ugotavljanja morebitnih škodljivih posledic za Lekarno Ljubljana in funkcijo generalnega direktorja zavoda. Opozarja namreč, da so poslovodne osebe v javnem sektorju med drugim dolžne varovati in zagotavljati tako integriteto funkcije poslovodne osebe kot subjekta, ki ga vodijo.

"Plagiatorstvo ima izrazito negativno konotacijo"
"Plagiatorstvo znanstvenega dela ima izrazito negativno vrednostno konotacijo," so opozorili v komisiji in dodali, da to v omenjenem primeru "pomembno negativno vpliva" na integriteto položaja poslovodne osebe javnega zavoda, integriteto javnega zavoda ter predstavlja tveganje za ugled in zaupanje javnosti v izvajanje javne službe skladno z zahtevanimi etničnimi standardi.

Omenjeni javni zavod (Lekarna Ljubljana) namreč ne more delovati le v skladu s tržno in interesno logiko, ampak so njegovi ustanovitelji in nadzorniki tudi "dolžni krepiti javni interes, transparentnost, vladavino prava in integriteto javnega sektorja", so še sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije.

Komisija zato poziva tako svet Lekarne Ljubljana kot ljubljanski mestni svet, da se pisno opredelita do odločitve senata ljubljanske ekonomske fakultete, ki je Marku Jakliču zaradi plagiatorstva odvzela magistrski naslov. Oba organa naj po pozivu komisije tudi podata oceno o škodljivih posledicah za ugled funkcije direktorja Lekarne Ljubljana in ugled zavoda, ki ga vodi človek, ki so mu znanstveni naziv odvzeli. Oba organa sta komisiji dolžna odgovoriti v roku 30 dni, je v pozivu še zapisala komisija.

Prepisal celotne strani
Jakliču so plagiatorstvo očitali zaradi suma, da njegovo magistrsko delo vsebuje analizo lekarniške dejavnosti, ki jo je za zavarovalnico Vzajemna pripravil ekonomist Mićo Mrkaić.

Vzajemna je namreč leta 2004 (Jaklič je magister postal konec novembra 2005) naročila in plačala študijo lekarniških dejavnosti. Študijo je pripravilo podjetje Inherc, pod njo pa je podpisan Mićo Mrkaić. Vzajemna, katere direktor je bil v tem času Jaklič, je zanjo družbi plačala 3.756 evrov. Jakličevo magistrsko delo naj bi vsebovalo popolnoma enake stavke, strani in izračune kot Mrkaićeva analiza.

Svetniki SDS-a: Dopis komisije so prikrili
Dopis Komisije za preprečevanje korupcije so javnosti posredovali mestni svetniki SDS-a, ki so v sporočilu za javnost sicer opozorili, da je bil ta namenjen vsem mestnim svetnikom in članom sveta Lekarne Ljubljana, dobila pa naj bi ga le predsednica sveta zavoda Jadranka Dakić in podžupan, ki začasno opravlja župansko funkcijo, Aleš Čerin. Oba zdaj sprašujejo po razlogih po njihovem mnenju prikrivanja dopisa in hkrati pozivajo k reviziji imenovanja Marka Jakliča za direktorja Lekarne Ljubljana.