Koalicija je zadovoljna z današnjim dogovorom. Foto: EPA
Koalicija je zadovoljna z današnjim dogovorom. Foto: EPA
Pogovori parlamentarnih strank o fiskalnem pravilu
Janša pravi, da je vezava zaupnice mogoča na katero koli odločitev parlamenta, tudi na odločitev glede fiskalnega pravila. Foto: BoBo
Pogovori parlamentarnih strank o fiskalnem pravilu
Predsednik SD-ja Igor Lukšič meni, da je taka vezava zaupnice "pretenciozna ali diletantska". "Za spremembo ustave potrebuje 60 glasov poslancev, za to, da vlada dobi mandat, pa potrebuje 46 glasov," pravi Lukšič. Foto: BoBo
Odmevi: Premier Janša in Slavko Bobovnik
Koalicija pred propadom?

To je bil predlog ene izmed opozicijskih strank, argumenti so zveneli prepričljivo, je dejal Janša. Koalicija je pozdravila to možnost, počakati pa bo treba do jeseni. Takrat bomo videli, ali smo težavo rešili ali smo ga le odložili. Možnost, da se veže zaupnica na sprejetje zlatega fiskalnega pravila, sicer še vedno obstaja.

Če se jeseni ne bomo dogovorili, je poudaril Janša, bomo plačali ceno. Če bo dogovor uspešen, potem bo zadolževanje cenejše. Ta današnji dogovor je pozitiven signal, da je slovenska politika vendarle enotna. Težava je, da smo ta pozitiven signal poslali v svet že januarja, tudi takrat so bile vse parlamentarne stranke enotne, da se zlato pravilo zapiše v ustavo, in to je pomagalo pri nižji ceni slovenskega zadolževanja. Ob morebitnem drugem razočaranju bo pa cena velika. To bomo plačali tudi v evrih.

Na sestanku so dosegli načelni dogovor, da se bodo o Slovenskem državnem holdingu, agenciji za sanacijo bank in zakonu o izvedbi zlatega pravila usklajevali po sistemu, kot ga je vlada predlagala na začetku, ko smo predlagali partnerstvo za razvoj. Vse stranke bodo enakopravne, vsi predlogi bodo enako obravnavani, skušali bomo poiskati najboljše rešitve. Tukaj ne gre za ločnico pozicija - opozicija. Če tega dogovora ne bo, bomo imeli pri fiskalnem pravilu enako ali pa večjo težavo kot zdaj, je dejal Janša.

Vpisa zlatega pravila v ustavo je zaveza, ki je bila vnesena v fiskalni pakt, ki ga je Slovenija ratificirala. To je naša obveza, to ni nekaj, kar bi nam Evropa vsilila. Tega mi ne potrebujemo zaradi Evrope, temveč zaradi nas. To je zaščita slovenskih davkoplačevalcev pred tem, da jih ne bo neodgovorna oblast zadolževala, tako kot smo se zadolževali v preteklih treh letih, je opozoril Janša.

Na vprašanje, zakaj tako nujno potrebujemo državni holding, je Janša dejal, da je nujna stvar, zaradi katere je bil ta zakon uvrščen po nujnem postopku, težava naših bank, ki se povečuje. Danes smo se dogovorili, da bomo iskali način sanacije slovenskih bank zunaj tega holdinga, kar bo verjetno bolj boleče za slovenske davkoplačevalce, saj bi bil holding nekakšen amortizer, je dejal Janša.

Ugibanja o neki novi koaliciji ob morebitnem padcu fiskalnega pravila in morebitne zaupnice je Janša komentiral z besedami: "To je koalicija petih različnih strank. Vsi partnerji so enakopravni in nihče jim ne veže rok in vsak se zaradi mene lahko pogovarja tudi o kakšni drugi koaliciji. Tega ni mogoče preprečiti."

Vendar pa je koalicija danes po Janševem mnenju odigrala vlogo, ki je omogočila, da smo dobili še dodatno upanje. "Če koalicija ne bi bila pri tem vprašanju enotna, takega dogovora ne bi bilo," je prepričan premier.

Janša: Ne bom tisti, ki bo EU zaprosil za pomoč
Pred pogovorom za Odmeve tem je Janša napovedal, da namerava vprašati, "ali obstaja še kakšna možnost, da bodo tisti, ki so na začetku leta in tudi pozneje obljubljali, da bodo fiskalno pravilo podprli, držali besedo", je v intervjuju za Kanal A dejal Janez Janša. Po njegovih besedah je vse, kar dela vlada, iskanje ustreznih rešitev, tako da bi bila blaginja čim manj prizadeta in da bi bilo okrevanje čim hitrejše.
S prstom je pokazal na opozicijo, ko je pojasnil, kaj je mislil z izjavo, da si želi, da bi premier postal Zoran Janković. Meni, da bi bil SDS pri iskanju rešitev iz krize drugačen partner, kot je zdaj PS.

"Četrti dom: strici iz ozadja
Po njegovem mnenju v Sloveniji poleg formalnih oblik oblasti kot tretji dom obstaja še ESS, kjer imajo sindikati moč sprožiti referendum, in še četrti dom, kjer vidi "strice iz ozadja".

"In ti so tudi oblast, čeprav jih ni nihče izvolil. Vprašal sem finančnega ministra in predsednika državnega zbora, ali imata to moč, da pokličeta katero koli banko v Sloveniji in mu odobrijo 50 milijonov evrov. Sta mi rekla, da te moči nimata. Obstajajo pa ljudje, ki na poti s sodišča razlagajo, da so lahko s klicem dobili 100 milijonov evrov. Imamo vodjo opozicije, ki je dobil 50 milijonov evrov za gradnjo trgovskega dela v Stožicah, čeprav ta še ni zgrajen. Obstaja vzporedna oblast, ki razpolaga z realno močjo, in to je denar," je prepričan Janša.

Odmevi: Premier Janša in Slavko Bobovnik
Koalicija pred propadom?