Pobudnik srečanja vrha slovenske politike je predsednik vlade Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pobudnik srečanja vrha slovenske politike je predsednik vlade Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Turk, Pahor, Janša
Janšo skrbijo grožnje z nasiljem iz SD-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Nacionalni reformni program
Pripombe, zbrane na sestanku, bo vlada obravnavala na dopisni seji in sprejela osnutek programa. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na sestanku so se sporazumeli le, da se bodo znova sestali

"Moja odgovornost je oceniti, da mi je politično sodelovanje doma in oblikovanje političnega konsenza bolj pomembno od izpolnjevanja rokov za osnutke," je o predlogu reformne strategije, ki bi že moral biti poslan v Bruselj, po sestanku dejal predsednik vlade Borut Pahor. Za vse dozdajšnje reforme vlada prevzema polno odgovornost, saj jih je sama izglasovala, je dejal, k vsem prihodnjim pa vabi opozicijo. Evropska komisija bo sicer predloge članic obravnavala aprila 2012.

"Želel bi verjeti, da smo si danes pustili odprta vrata za naslednji dogovor," je dejal - reforme, ki še ostajajo, so med drugim reforma trga dela ter zdravstvena in kmetijska reforma.

Svet modrecev
Pahor je sestanek političnega vrha sicer ocenil kot zelo uspešnega, ki je "presegel vsa pričakovanja". Poudaril je da si želi usklajevanja z opozicijo, vendar pa je presodil, da bi sklepanje partnerstva za razvoj zahtevalo preveč usklajevanja, za kar ni časa - za uspeh pa šteje tudi to, da ob predlogu Danila Türka o ustanovitvi 'sveta modrecev' nihče ni nasprotoval. Svet bi po Pahorjevih besedah neodvisno pomagal vladi in parlamentu z refleksijo iniciativ in refleksije vlade in do delovanja drugih držav.

Več o dogajanju okoli premiera Pahorja na dan vrha.

Janša: Smo v preteklosti ali prihodnosti?
"Danes smo slišali besedo agrarna reforma, pa nismo vedeli, ali predsednik vlade govori o prihodnosti ali preteklosti," je po sestanku ocenil vodja SDS-a Janez Janša. Obravnavani reformni dokument so poskušali vzeti resno, pojasnjuje, vendar težava Slovenije ni pisanje dobrih ali slabih dokumentov, temveč neustrezno delovanje vlade.

Poudaril je, da so države uspešno prebrodile krizo najprej z ureditvijo bančnega sistema in šele potem s sprejemanjem protikriznih ukrepov. Pokojninsko reformo je označil za zavoženo, so se pa v SDS-u pripravljeni usklajevati glede novega predloga zakona o pokojninski reformi.
Jelinčič: Pahor si le ščiti hrbet
"Borut Pahor si je s sestankom le zaščitil hrbet, tako da ne bo teža vseh neumnih odločitev padla le na koalicijo," je potek sestanka v svojem slogu ocenil predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Poudaril je, da je koalicija zavrnila tudi predlog SDS-a, da bi ponovno obnovili partnerstvo za razvoj, kot je bilo v času Janše, češ da bi bilo preveč dela z dokumentacijo.

Sestanek je predčasno zapustil predsednik DeSUS-a Karel Erjavec. Neuradno naj bi ga zapustil zaradi spora s predsednikom SLS-a Radovanom Žerjavom, Pahor pa je pojasnil, da je Erjavec imel "druge obveznosti".

Na sestanku so sodelovali premier Borut Pahor, ministra za finance in za razvoj Franc Križanič in Mitja Gaspari, predsednika države in državnega zbora Danilo Türk in Pavel Gantar, predsedniki parlamentarnih strank, slovenski evropski poslanci in poslanca manjšin.

"Slovenija si strankarske politike ne more privoščiti"

Vodja Zaresa Gregor Golobič je prepričan, da je nacionalni reformni program priložnost, da neke trdne zaveze države postavijo pred vse, ki v politiki odločajo. Poudaril je, se bo debata nadaljevala, saj je to le osnutek programa, ki začrtuje uresničevanje nacionalnih ciljev v okviru nove razvojne strategije Evropske unije, imenovane Evropa 2020. Vodilo za oblikovanje ukrepov ekonomske politike je konsolidacija javnih financ s krčenjem izdatkov, in ne povečevanjem davčne obremenitve.

Med drugim je to tudi podpora pobudi, da bi stalne kršiteljice javnofinančnih pravil v evrskem območju lahko politično kaznovali z odvzemom glasovalnih pravic, ko gre za vprašanja, povezana z gospodarsko in denarno unijo.

Na sestanku so se sporazumeli le, da se bodo znova sestali