Janša je takoj po izvolitvi dejal, da smo dobili jubilejno deseto vlado, da pa bo mandat vse prej kot jubilejen. Foto: BoBo
Janša je takoj po izvolitvi dejal, da smo dobili jubilejno deseto vlado, da pa bo mandat vse prej kot jubilejen. Foto: BoBo

Hvala bogu, da naš program ni isti kot SD-jev, ker bi potem peljali državo v isto smer.

Janez Janša
Gregor Virant
Predsednik DZ-ja Gregor Virant je vladi čestital za izvolitev in ji zaželel uspešno delo. Pojasnil je, da v DZ-ju v nizkem štartu čakajo na zakonodajo in rebalans proračuna. Foto: BoBo
Državni zbor
Koalicija ima skupaj 50 poslancev, ministrska ekipa pa lahko računa še na podporo obeh predstavnikov manjšin. Foto: BoBo

Opoziciji ponujamo možnost sodelovanja v partnerstvu za razvoj za uskladitev sistemskih rešitev še pred vladno proceduro. Računam na pozitivne odzive. Vsaj poskusiti je treba. Če nekdo od nečesa odstopi, lahko pozneje najde veliko razlogov ali izgovorov, a vsi smo dolžni poskusiti. Časa zmanjkuje.

Janez Janša
Desnosredinska koalicija in Zoran Janković
Nova vlada bo takoj začela delati, v opoziciji pa obljubljajo, da ne bo nagajanj. Foto: BoBo
Janša o nalogah vlade
Slovenija dobila novo, deseto vlado

Janša je takoj po izvolitvi dejal, da smo dobili jubilejno deseto vlado, da pa bo mandat vse prej kot jubilejen, česar se njegova ministrska ekipa zaveda. "Vemo, zakaj smo sprejeli izziv in zakaj delamo," je izpostavil in dodal, da je Slovenija v gospodarski in delno socialni krizi, politična kriza pa se je danes, kot pravi, končala.

"To, da Slovenija izide iz krize, je glavni izziv te vlade. To je protikrizna vlada, protikrizna ekipa," je povedal in poudaril še, da se bodo kljub drugačnim prioritetam trudili, da nič ne bo pozabljeno. Janša je zatrdil, da bodo prvi ukrepi vlade kratkoročno naravnani, šele nato bodo prišli na vrsto ukrepi z dolgoročnimi učinki. Med prvimi ukrepi bo tudi rebalans proračuna.
"Držali nas boste za besedo"
Na novinarsko vprašanje, kaj namerava Janša storiti glede (ne)prenosa tožilstva na notranje ministrstvo, je Janša odgovoril posredno: "Slovenija je zaradi svojega volilnega sistema obsojena na koalicijske vlade." Tako vsebinske in tako preverljive koalicijske pogodbe po Janševi oceni Slovenija še ni imela, zato jih bo javnost lahko "držala za besedo". V njej so vse koalicijsko usklajene zahteve in za kakršno koli spremembo je potrebno soglasje vseh petih strank, je odgovoril predsednik vlade.
Virant: DZ čaka v nizkem štartu
Predsednik DZ-ja Gregor Virant je vladi čestital za izvolitev in ji zaželel uspešno delo. Pojasnil je, da v DZ-ju v nizkem štartu čakajo na zakonodajo in rebalans proračuna. Zatrdil je, da bodo poskrbeli za hitro, učinkovito in tudi demokratično procesiranje predlogov. Pohvalil je tudi visok kulturni nivo prvih razprav v DZ-ju.
Janša pa je še pred koncem seje pojasnil, da tisti, ki vladi očitajo, da je predstavila neoliberalni koncept vladanja, sploh ne vedo, kaj to je. Drži pa, kot pravi, da program, ki so ga predstavili, ni enak kot SD-jev. "Hvala bogu, da ni isti, ker bi potem peljali državo v isto smer," je zatrdil in dodal, da ni opozicija zrušila prejšnje vlade, ampak se je zrušila od znotraj, saj so se stranke sprle med seboj.

Pojasnil je, da ni nič narobe s tem, da bi bila Slovenija družba bogatih ljudi. Kot pravi, so stvari v državi takšne, kot so, ker imamo preveč tranzicijske navlake in premalo zdravega neoliberalizma.

V uvodnem nagovoru poslankam in poslancem je mandatar zatrdil, da je pred ekipo, o kateri bo odločal DZ, velik izziv in da jih ne čaka lahko delo.
Janša je kot enega glavnih ciljev izpostavil zmanjšanje javne porabe za 10 odstotkov, kar pa po njegovih besedah ni drastičen rez, saj so npr. baltske države leta 2009 porabo znižale tudi za 30 odstotkov, zaradi česar imajo danes gospodarsko rast. Ob tem je poudaril, da v javnosti krožijo napačne informacije, da znaša javni dolg Slovenije 44 odstotkov BDP-ja. Kot pravi, je bil ta lani bližje 50 odstotkom, razlika med 50 in 44 odstotki BDP-ja pa naj bi znašala dve milijardi evrov.

"Samo z varčevanjem se ne bomo znebili krize"
Janša je poudaril, da se samo z racionalizacijo in varčevanjem ne bomo znebili krize, temveč bo treba sočasno ustvariti manevrski prostor za gospodarsko rast. "Brez tega ne bomo šli iz krča, temveč bomo šli po spirali navzdol po logiki uravnilovke, dokler se ne bomo znašli v podobni situaciji, kot je že kar nekaj evropskih držav," je izjavil mandatar.

S krizo se namerava spopasti s tremi skupinami ukrepov, ki bodo ustvarili ugodnejše okolje za gospodarstvo. Najprej se želi spopasti s plačilno nedisciplino s skrajšanjem plačilnih rokov, še posebej pa mora biti država prvi zgled pri rednem plačevanju. Drugi del ukrepov je odprava administrativnih bremen, še posebej pri umeščanju objektov v prostor.

Eden ključnih problemov je dolgotrajno reševanje sodnih sporov, ki pri nas traja v povprečju štiri leta - v tem času lahko podjetja že propadejo, je dejal Janša. Cilj bo eno leto za rešitev spora na sodišču, kar je tudi evropsko povprečje. Izjemnega pomena bo povezava znanstvene raziskovalne dejavnosti z gospodarstvom; tega pa bo po Janševi napovedi treba razbremeniti tudi z razbremenitvijo stroškov dela. Napovedal je postopno zmanjšanje davka na dohodek pravnih oseb za eno odstotno točko na leto.

Janša: Vsak zaposleni je generator rasti
Izpostavil je tudi pomen odprave kreditnega krča, saj je po njegovem mnenju lani gospodarstvo odplačalo več bankam, kot pa je dobilo svežega kapitala za razvoj, pri čemer so bila najbolj prizadeta mala in srednja podjetja.

Kot pravi, bodo vsi ukrepi vlade skupaj postopoma pripeljali do nastajanja delovnih mest, ki so po njegovem mnenju edina pot iz krize in edina rešitev za slovenske javne finance. "Vsak zaposleni je generator rasti," je ob tem dejal Janša.

Zatrdil je, da smo bili Slovenci dve desetletji prepričani, da je z našimi volitvami vse v redu, da pa je poročilo OVSE-ja z zadnjih predčasnih volitev pokazalo drugače. V njem nas namreč opozarjajo, da nimamo primernega nadzora nad financiranjem kampanje in nad medijsko kampanjo, problematizirani pa so tudi volilni okraji. Vse to bo po Janševih besedah treba popraviti.

Janša: Vsi imajo pravico do dostojanstva
Odzivi, ki so se pojavili v času, ko vlade sploh še nimamo, po njegovem mnenju kažejo na to, da velik del javnosti še vedno ni pripravljen na streznitev. Nekateri naj bi celo razglašali, da je življenje na tuj račun pravica, kar po Janševih besedah nikakor ne more biti res.

Janša je še dodal, da nima smisla, da se okolje, ki je do Slovenije prijazno, dela sovražno in da si zapiramo vrata tja, kjer imamo prijatelje. Prav tako po njegovem mnenju nima smisla, da se tepta dostojanstvo državljank in državljanov. Zatrdil je, da se bo vlada z vsemi sredstvi borila proti temu. "Vsi imajo pravico do dostojanstva," je opozoril, pri čemer je spomnil predvsem na ljudi, ki so trpeli pod totalitarnimi režimi v prejšnjem stoletju.

"Opoziciji ponujamo možnost sodelovanja v partnerstvu za razvoj za uskladitev sistemskih rešitev še pred vladno proceduro. Računam na pozitivne odzive. Vsaj poskusiti je treba. Če nekdo od nečesa odstopi, lahko pozneje najde veliko razlogov ali izgovorov, a vsi smo dolžni poskusiti. Časa zmanjkuje," je še dejal Janša.

Hvala bogu, da naš program ni isti kot SD-jev, ker bi potem peljali državo v isto smer.

Janez Janša

Opoziciji ponujamo možnost sodelovanja v partnerstvu za razvoj za uskladitev sistemskih rešitev še pred vladno proceduro. Računam na pozitivne odzive. Vsaj poskusiti je treba. Če nekdo od nečesa odstopi, lahko pozneje najde veliko razlogov ali izgovorov, a vsi smo dolžni poskusiti. Časa zmanjkuje.

Janez Janša
Janša o nalogah vlade
Slovenija dobila novo, deseto vlado