Janez Janša je razočaran, ker sodnica že danes ni razglasila sodbe. Foto: BoBo
Janez Janša je razočaran, ker sodnica že danes ni razglasila sodbe. Foto: BoBo

Ropova vlada je sprejela odločitev, da bo kupila okoli 135 osemkolesnih oklepnikov, in takoj potem je bilo podpisano pismo o nameri med predstavnikom vlade in privatnim podjetjem - Sistemsko tehniko - brez tega, da bi bil objavljen javni razpis. S pismom o nameri pa se je ta posel garantiral privatnemu podjetju, ki je bilo prej prodano za nizko ceno s strani države. Dokumenti o tem obstajajo v tem sodnem spisu, o tem je govoril obrambni minister Erjavec, o tem so pisali mediji. Dokazljivo utemeljen sum korupcije na znanem mestu, na znan način, pri znanih osebah in institucijah, je vseh sedem let ležal pred tožilstvom, pa se ga ni nihče dotaknil.

Janez Janša v izjavi novinarjem

Gospod Ferlinc, prestopili ste okvir etičnega v pravosodju. Dovolili ste si moralno-politično kritiko iz pozicije rablja proti žrtvi. Vi ste me že obsodili namesto sodnice. Tukaj nam ne sodite zaradi korupcije, ampak zaradi trgovine z orožjem. Oboroževali smo se, ker smo morali. 20 let tožilstvo te zadeve ni raziskalo in reklo bobu bob.

Tone Krkovič, soobtoženi v primeru Patria med zaključnim nagovorom

Nekega dne na neznanem kraju, za uro se ne spomnim, sem tovarišu Ferlincu obljubil nagrado, če zašije Janšo.

Napis na transparentu, ki so ga razgrnili neposredno pred vrati sodišča.
Janša je napovedal, da bo, če bo sodba obsodilna, uporabil vsa pravna sredstva doma in v Evropi, da bi bila taka sodba razveljavljena. Foto: BoBo

Anketa Dela kaže, da 47 odstotkov vprašanih pričakuje oprostilno sodbo, 40 odstotkov pa obsodilno. Pri tem 75 odstotkov simpatizerjev SDS-a pričakuje oprostitev, 70 odstotkov simpatizerjev PS-ja pa obsodbo.


Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 29. in 30. maja na reprezentativnem vzorcu 401 odraslega državljana opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.
Nadaljevanje sojenja je pričakal napis na sodni stavbi. Foto: BoBo
Ivan Črnkovič je dejal, da ne ve, ali bo s sodišča odkorakal kot svoboden mož, saj da je politika v Sloveniji močna. Foto: BoBo
Tožilstvu še vedno ni uspelo dokazati, kdo je storil kaznivo dejanje, kje in na kakšen način, poudarja Marković. Foto: BoBo
Med večinsko medijskim občinstvom se je znašel tudi nekdanji kulturni minister Simoniti. Foto: BoBo
Patria: Kaj se je dogajalo v in pred sodno dvorano?
Miro Cerar o sojenju v zadevi Patria
Končana je glavna obravnava v zadevi Patria

"Vse je kristalno jasno, zato sem razočaran, da sodnica danes ni razglasila sodbe," je po končani obravnavi novinarjem dejal Janez Janša. Sodnica je napovedala, da bo sodbo v primeru Patria izrekla v sredo ob 11. uri.

"Brez potrebe se ta farsa vleče že pet let in se še nadaljuje. Začetek slovenske resnice o Patrii je dokazano utemeljen sum korupcije pri prodaji Sistemske tehnike, državnega podjetja, ki je bilo v začetku leta 2004 prodano Zdenku Pavčku, strankarskemu prijatelju takratnega predsednika vlade gospoda Ropa. Manjši del tega deleža, ki je bil zelo poceni, znanega dne, na znanem kraju kupljen od vlade, je bil potem s strani gospoda Pavčka prodan ameriškemu podjetju General Dynamics za bistveno višjo ceno - čeprav gre za samo nekaj mesecev razlike."

"Dokazljivo utemeljen sum korupcije"
"V tem času je Ropova vlada sprejela odločitev, da bo kupila okoli 135 osemkolesnih oklepnikov, in takoj potem je bilo podpisano pismo o nameri med predstavnikom vlade in privatnim podjetjem - Sistemsko tehniko - brez tega, da bi bil objavljen javni razpis. S pismom o nameri pa se je ta posel garantiral privatnemu podjetju, ki je bilo prej prodano za nizko ceno s strani države. Dokumenti o tem obstajajo v tem sodnem spisu, o tem je govoril obrambni minister Erjavec, o tem so pisali mediji. Dokazljivo utemeljen sum korupcije na znanem mestu, na znan način, pri znanih osebah in institucijah je vseh sedem let ležal pred tožilstvom, pa se ga ni nihče dotaknil," je Janša pred novinarji povzel svoj zaključni nagovor pred sodiščem.

Čimprejšnji konec "farse"
Pričakuje, da se bo "farsa čim prej končala". Dokazana škoda, ki jo je utrpel tako sam kot njegova družina in stranka, ki jo vodi, "ter ne nazadnje država", je velika, saj se je slovenski javni dolg povečal z osmih milijard na 20 milijard. "Zaradi tega živimo slabše. Vsi, ki so sprožili ta veliki pok iz Finske, bodo morali odgovarjati," je navedel Janša pred nekaj sto privrženci, ki so se zbrali pred sodiščem.

Z izrekom sodbe bi se po dobrem letu in pol sklenilo sojenje trem od petih obtoženih v primeru domnevnega podkupovanja v poslu s finskimi oklepniki. Kot je znano, je tožilec Andrej Ferlinc prejšnji ponedeljek za prvaka SDS-a in dvakratnega premierja Janeza Janšo predlagal kazen 24 mesecev zapora, za prvega moža Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mesecev zapora. Tožilec je zahteval tudi po 37.000 evrov denarne kazni za vsakega.

Janša: Celo priče tožilstva so zavrnile obtožbo
Sicer je Janša v zaključnem zagovoru dejal, da tožilstvu ni uspelo dokazati, kakšna nagrada mu je bila obljubljena. Če bo sodišče sledilo obtožnemu predlogu, se bomo vrnili 60 let nazaj, v leta sodnih konstruktov, je dodal. "Z nikomer od omenjenih iz obtožnega predloga nisem govoril ali na drug način komuniciral," je v svojem zaključnem nagovoru na današnji obravnavi dejal predsednik SDS-a Janez Janša.

Ponovil je, da je bilo predloženih na desetine različnih dokazov, zaslišanih ogromno prič, vse pa da so podkrepile njegov zagovor, obtožbo so zavrnile celo priče, ki jih je navedlo tožilstvo. Dejal je, da so mu kratene procesne pravice, saj že tretje leto teče kazenski postopek, ki je nerazumno dolg in brez dokazov. "Gre za grobe kršitve ustave, zakona in mednarodnega prava, opis kaznivega dejanja pa v popolnem nasprotju s kazenskim pravom," je dejal Janša in dodal: "Ničesar nisem storil, nimam nobenega nakazila stranki SDS, nisem sprejel obljube darila, v vsem tem času me tožilstvo ni prepričalo, kakšna naj bi bila moja obljuba."

Janša je dejal, da je spomladi 2003 vlada Toneta Ropa prodala delež Sistemske tehnike zasebnemu podjetju Viatorju Vektorju oziroma Zdenku Pavčku, ki pa je del odprodal ameriškemu podjetju za izdelavo orožja za višjo ceno od tiste, po kateri jo je sam kupil. V vmesnem času pa je, tako Janša, vlada Toneta Ropa sklenila odločitev o nakupu 135 osemkolesnikov. Prodaja Sistemske tehnike in pismo o nameri o nakupu osemkolesnikov je dokazano utemeljen sum korupcije, je v zagovoru zatrdil Janša. Ali je Komisija za preprečevanje korupcije glede tega kaj ugotovila, se je vprašal.

Janša: Tožilstvo in sodstvo nista sposobna dokazati korupcije in jo obsoditi
Tožilstvo in sodstvo prav tako nista storila ničesar, kar je dokaz, da državno tožilstvo in sodstvo v Sloveniji nista sposobna dokazati in obsoditi korupcije, je dejal Janša. Sam Drago Kos, ki je takrat vodil KPK, naj bi po Janševih besedah dejal, da je prijavo v primeru Patria KPK-ju podala politična stranka. Po Janševih besedah gre za SD ali LDS, prijavo je podala tudi Sistemska tehnika, torej podjetje, ki je izgubilo na razpisu in bi ga moral KPK preganjati. A kaj, ko je bil pravni zastopnik Sistemske tehnike brat Draga Kosa, Miran Kos, je navedel Janša. "Drago Kos pa je to zamolčal," je dodal.

Krivi smo mi, ki smo se zavzeli za mednarodni razpis
"Krivi smo mi, ki smo se zavzeli za mednarodni razpis, in ne tisti, ki so hoteli izpeljati posel na koruptiven način," je zatrdil Janša. Izpostavil je, da je sojenje njemu osebno, družini, stranki in tudi državi povzročilo nepopravljivo škodo. "Če ne bi bilo afere Patria, bi bil zunanji dolg Slovenije dvakrat manjši, zato se je treba vprašati po odgovornosti tistih, ki so jo sprožili," je dejal Janša. "Nikoli v nobeni državi, ne demokratični ne totalitarni, ni bil nihče obtožen za prejemanje nagrade, ne da bi se povedalo, kakšne. Še otroku moraš povedati, kakšno nagrado bo dobil, če bo priden, tožilstvu pa ni uspelo na 100 straneh obtožnega predloga povedati, kakšna nagrada mi je bila obljubljena za nezakonito dejanje," je dejal Janša in izrazil upanje, da sodišče ne bo sledilo obtožnemu predlogu, ki nima pravne podlage in ne vsebuje minimuma pravnih standardov. V nasprotnem primeru se bomo vrnili 60, 65 let nazaj, v čase sodnih konstruktov, je dejal Janša.

Janša je bil zelo kritičen do tožilstva na splošno. Dejal je, da ni bilo sposobno obsoditi nobenega "morilca iz (osamosvojitvene) vojne, kakor tudi ne tajnega vojaškega sodelavca", namignil je tudi na mikrofilme, ki naj bi pokazali, da je bil tožilec Ferlinc med tajnimi sodelavci JLA. Dejal je, da bi se morala prejšnja tožilka Branka Zobec Hrastar prej izločiti iz postopka oziroma v njem sploh ne bi smela sodelovati, ker je njen mož Janšo "preganjal v nezakonitem postopku 25 let nazaj". Med repliko je tožilec Ferlinc namigovanja zavrnil in dodal, da mu je bil način dela in razmišljanje vojaškega tožilstva tuj in bi raje videl, če bi ga primerjal s finskim ali avstrijskim tožilcem.

Črnkovič: Če so Finci podkupovali, naj odgovarjajo
Obdolženi Ivan Črnkovič je tudi zavrnil, da je sodeloval pri podkupovanju. Zatrjeval je, da je Rotis deloval samostojno, če pa so Finci "podkupovali, naj zato odgovarjajo". V postopku nakupa je sodelovalo okrog 50 ljudi, med njimi so bili tudi privrženci Sistemske tehnike, ki bi ga lahko "že prej izdali". Toda "vplivanje ni bilo naročeno in ni bilo izvedeno", je zatrdil Črnkovič.

Rotis deloval samostojno
Zasežene dokumente, ki naj bi dokazovali shemo podkupovanja, pa je Črnkovič označil za nepomembne, saj so bili brez datumov in pozabljeni v predalu. Če bi bili pomembni, bi jih poslal na Finsko, je pojasnjeval Črnkovič in ponovil, da z morebitnim podkupovanjem Patrie ni imel nikakršne povezave. Prav tako ni imel nič s Cekuto, Lebanom in drugimi. Rotis je deloval samostojno, je ponovil.

Tone Krkovič kot kmet na šahovnici?
Tone Krkovič se je v zadevi Patria počutil kot "kmet na šahovnici", kot se je izrazil, saj je bila po njegovih besedah njegova vloga zelo obrobna, a "kot sredstvo za uničevanje Janše pa zelo pomembna". O sodbi pred novinarji ni želel ugibati. "V letih 1990-1991 ni šlo samo za odcepitev Slovenije, je šlo tudi za sistemsko ureditev, boril sem se tako za Slovenijo, hkrati pa za demokracijo, katere temeljni postulat je pravna država," je dejal Tone Krkovič.

"Stvari so samo konkretne ali pa jih ni," je med zaključnim nagovorom dejal Krkovič in ponovil: "Nič nisem nobenemu obljubil, nihče meni ni nič obljubil."

Politični motivi in trhli dokazi?
Zagovornik Črnkoviča Dejan Marković je v svojem sklepnem govoru poudaril, da je proces politično motiviran. Meni, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito. Po njegovih besedah tožilstvu tudi še vedno ni uspelo natančno dokazati, kdaj, kje in na kakšen način je Črnkovič storil očitana kazniva dejanja.
Glede dokazov, pridobljenih na Finskem, je pojasnil, da so bili ti pridobljeni na način, ki je v nasprotju s slovenskimi pravnimi standardi (npr. finska zakonodaja ne predvideva sodnega naloga za hišne preiskave, ni obvezna prisotnost dveh prič, obdolženca ni nujno obvestiti o privilegiju zoper samoobtožbo). Zaradi navedenega je prepričan, da je treba te dokaze izločiti, posledično pa tudi slovenski del dokazov, ki so bili pridobljeni na njihovi podlagi.
Poleg tega bi moral obtožni predlog relativno zastarati že septembra 2010, a je tožilec zastaranje prekinil z novim obtožnim predlogom, ki bi lahko bil tudi prazen list z naslovom "Obtožni predlog", je pikro dejal.
Ob tem je opomnil, da so tudi v slovenskem delu še drugi nezakonito pridobljeni dokazi. Marković je tu izpostavil, da se je odredba za hišne preiskave nanašala na napačen hišni naslov, česar pa preiskovalci niso upoštevali, ampak so nadaljevali zbiranje dokazov, četudi so se zavedali, da delujejo v nasprotju s pravili. Tožilcu Ferlincu je tudi očital, da še vedno ni dokazal, da je Črnkoviča dal in pozneje od tretje osebe prejel obljubo o nagradi.
Drobne laži oziroma poslovna taktika
Edini greh, ki ga je po njegovem mnenju Črnkovič storil, je, da je uporabil nekaj drobnih laži v poslovanju s Patrio. Obsojeni avstrijski poslovnež Wolfgang Riedl si je namreč, tako Marković, podobno kot Črnkovič močno prizadeval za pridobitev posla.
Patrii naj bi Riedl tako povedal, da je posel v Sloveniji mogoče dobiti le prek dobrih povezav s politiko, Črnkovič pa je pozneje zgolj igral to igro in Fincem govoril to, kar so želeli slišati. Sam pa ni nikoli nikomur obljubil nobene provizije. Odvetnik je tako prepričan, da ni razlogov za kakršno koli drugo obsodbo kot oprostilno.
Janša: Obsodilna sodba ne bo nikoli zdržala
Janša sicer trdi, da tožilstvo nima nikakršnih dokazov ter da je nedolžen in da morebitna obsodilna sodba ne bo nikoli zdržala. Če bi bila ta izrečena, pa napoveduje, da bo uporabil vsa pravna sredstva doma in v Evropi, da bi bila taka sodba razveljavljena.

Ljudje se zbirajo pred sodiščem
A njegovi privrženci se vseeno pripravljajo na morebiten črni scenarij in obsodbo. V nekaterih medijih blizu SDS-a so se na spletu in na različnih dogodkih tako zadnje dni zelo okrepili komentarji in pozivi proti tožilstvu in sodstvu. Na spletni strani SDS-a pa se kopičijo različni zapisi vidnih članov stranke, ki razglabljajo o morebitni obsodbi in njenih posledicah.

Na družbenem omrežju Facebook pa se je oblikovala skupina z imenom Zgodovina se ponavlja, ne dovolimo!, ki poziva k protestom v podporo Janši pred stavbo sodišča v Ljubljani. Ustanovitelj skupine je sicer neznani Iztok Rozman. Seveda se je na omenjenem družbenem omrežju pojavil tudi profil Janša mora v Arest, ki prav tako vabi protestnike pred sodišče.

Pred sodiščem se je tako že danes zbralo nekaj ljudi - po grobih ocenah okoli 500. Prišli naj bi tako podporniki kot nasprotniki Janše. Ne eni ne drugi shoda pred sodiščem niso prijavili.

Ropova vlada je sprejela odločitev, da bo kupila okoli 135 osemkolesnih oklepnikov, in takoj potem je bilo podpisano pismo o nameri med predstavnikom vlade in privatnim podjetjem - Sistemsko tehniko - brez tega, da bi bil objavljen javni razpis. S pismom o nameri pa se je ta posel garantiral privatnemu podjetju, ki je bilo prej prodano za nizko ceno s strani države. Dokumenti o tem obstajajo v tem sodnem spisu, o tem je govoril obrambni minister Erjavec, o tem so pisali mediji. Dokazljivo utemeljen sum korupcije na znanem mestu, na znan način, pri znanih osebah in institucijah, je vseh sedem let ležal pred tožilstvom, pa se ga ni nihče dotaknil.

Janez Janša v izjavi novinarjem

Gospod Ferlinc, prestopili ste okvir etičnega v pravosodju. Dovolili ste si moralno-politično kritiko iz pozicije rablja proti žrtvi. Vi ste me že obsodili namesto sodnice. Tukaj nam ne sodite zaradi korupcije, ampak zaradi trgovine z orožjem. Oboroževali smo se, ker smo morali. 20 let tožilstvo te zadeve ni raziskalo in reklo bobu bob.

Tone Krkovič, soobtoženi v primeru Patria med zaključnim nagovorom

Nekega dne na neznanem kraju, za uro se ne spomnim, sem tovarišu Ferlincu obljubil nagrado, če zašije Janšo.

Napis na transparentu, ki so ga razgrnili neposredno pred vrati sodišča.

Anketa Dela kaže, da 47 odstotkov vprašanih pričakuje oprostilno sodbo, 40 odstotkov pa obsodilno. Pri tem 75 odstotkov simpatizerjev SDS-a pričakuje oprostitev, 70 odstotkov simpatizerjev PS-ja pa obsodbo.


Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 29. in 30. maja na reprezentativnem vzorcu 401 odraslega državljana opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.
Patria: Kaj se je dogajalo v in pred sodno dvorano?
Miro Cerar o sojenju v zadevi Patria
Končana je glavna obravnava v zadevi Patria